Afbeelding
Specialist Sportieve en Gezonde School

De post-hbo-opleiding Specialist Sportieve en Gezonde School leidt onderwijsprofessionals op om scholen te begeleiden in de verandering naar een Gezonde School. Projectleider Monique van Ark van Hogeschool Leiden legt uit wat de opleiding inhoudt.

Afbeelding
Decoratieve foto van twee leerlingen die elkaar een boks geven

Welzijn en gedrag: “Wanneer dit wankelt, kunnen kinderen ook niet aan leren toekomen.” Daarom werkt OBS Graaf Floris hard aan een veilig en inclusief schoolklimaat. Schooldirecteur Laura Penseel vertelt hoe.

Afbeelding
Decoratieve foto van drie leerlingen. De leerlingen zitten aan een picknicktafel en praten bij met een leraar.

Leerlingen scoren lager op levenstevredenheid dan voorheen. Lees wat je volgens hoogleraar Marloes Kleinjan kunt doen om het welbevinden van leerlingen te verbeteren.

Afbeelding
leerkracht met groepje leerlingen op schoolplein

Precies weten hoe je op school verandering teweegbrengt op gezondheidsvlak? Dan is de post-hbo-opleiding Specialist Sportieve en Gezonde School (SSGS) een mooie aanvulling op de kennis en kunde in het team. Laure Montanus en Marlijn van Gent volgden de opleiding en delen hun ervaring.

Afbeelding
Decoratieve foto van studenten die gezellig met elkaar staan te praten voor het schoolgebouw

Leerlingen en studenten die lekker in hun vel zitten functioneren beter. Welke rol sociaal-emotionele vaardigheden hierbij spelen, leggen we je uit.

Afbeelding
Decoratieve foto van leerlingen die actief zijn op het schoolplein. Ze zijn aan het rennen.

Knikkebollende koppen in de klas of overprikkelde leerlingen? Goed slapen maakt veel uit voor het leervermogen. Daarom stimuleert PCBO Prinses Juliana een gezonde nachtrust.

Afbeelding
Twee kinderen lezen boek in rustig hoekje op school

Neurobioloog Koko Beers over emotioneel herstel, hersenontwikkeling en slaapproblemen.

Afbeelding
Decoratieve foto van leerlingen die lesmateriaal over relaties en seksualiteit bekijken onder begeleiding van de leerkracht

Leerlingen weerbaar maken en leren over wensen en grenzen: expert Elsbeth Reitzema en schoolleider Irma Beijk over het nut van relationele en seksuele vorming.

Afbeelding
Decoratieve foto van een jongen die wordt geholpen met het wassen van zijn handen

Op school wil je een goede hygiëne, maar leerlingen hebben daarin nog het een en ander te leren. Wat kun je doen voor een snelle verbetering? Thijs Veenstra van het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid geeft tips.

Afbeelding
leraar geeft uitleg aan de klas

Twaalf procent van de jongeren heeft gehoorverlies. Al vanaf de basisschool luisteren kinderen vaak en lang naar muziek, gamen met een koptelefoon op en kijken films, series en TikToks met de volumeknop op maximaal. Hoe slecht is dat eigenlijk?

Afbeelding
Decoratieve foto van twee leerlingen op een schoolplein. Een van de leerlingen houdt een smartphone vast terwijl ze er samen naar kijken.

Waarom is het zo moeilijk om je mobiele telefoon weg te leggen? En wat voor effect heeft veel schermtijd op de ontwikkeling van leerlingen? We duiken in de cijfers en feiten samen met expert Freek Zwanenburg.

Afbeelding
Kinderen rennen op schoolplein

Voldoende, veelzijdig en intensief bewegen heeft een positief effect op de fysieke en mentale ontwikkeling van kinderen. Maar hoe zorg je ervoor dat je schoolplein hier aan tegemoet komt?

Afbeelding
Freek Zwanenburg geeft workshop aan leerkrachten

Van cyberpesten en haatreacties tot shame sexting en ander online ongewenst gedrag. Hoe stimuleer je de online weerbaarheid van alle leerlingen en studenten?

Afbeelding
ogen

Een meisje van elf vertelt dat ze niet terug naar huis wil: waar de juf over had verteld tijdens de Week van de Lentekriebels doet haar vader ook bij haar. Hoe handel je als onderwijsprofessional op zo’n moment?

Afbeelding
Meiden met waterflessen

Kraanwater: een heerlijk frisse, gezonde én duurzame dorstlesser. Gezond eten en drinken past bij een gezonde leefstijl op school. Drie tips om water drinken op school aantrekkelijk te maken.

Afbeelding
Kinderen rennen op schoolplein

Buiten spelen is cruciaal voor de fysieke en mentale ontwikkeling van kinderen. Experts Lilian van den Berg en Eline Geschiere van Kenniscentrum Sport & Bewegen vertellen over het belang van buiten spelen en geven tips voor een uitnodigend en uitdagend schoolplein.

Afbeelding
Jongen voor digibord met 'Weet wat je eet'

Aandacht besteden aan gezondheidsvaardigheden op school ziet Gezonde School als essentieel voor kinderen en jongeren. Wat zijn gezondheidsvaardigheden en waarom ziet Gezonde School dit als basisvaardigheden?

Afbeelding
Jongeren in de les

Wil je meer doen voor een gezonde leefstijl van de leerlingen of studenten van jouw school? Zet dan de gouden stap: ga voor verdieping binnen een gezondheidsthema of zoek verbinding en verbreding met andere thema’s.

Afbeelding
Kinderen bewegen in de klas

Uit onderzoek blijkt dat kinderen van 4 tot 12 jaar ruim zeven uur per dag zitten, waarvan een groot deel op school. Tijd om leerlingen meer te laten bewegen, dus! Maar hoe zorg je voor meer beweging tijdens een schooldag en een goede afwisseling tussen (zittend) leren en bewegen?

Afbeelding
Kind op fiets op oefenplein

Inmiddels meten vier op de vijf scholen in het primair onderwijs de motorische vaardigheden van hun leerlingen. Ook gemeenten zetten steeds vaker meetsystemen in.

Afbeelding
Leerlingen

Al vroeg aandacht besteden aan relaties en seksualiteit is belangrijk op basisschool It Tredde Sté. Zo wordt het normaal om hierover te praten, ook in de puberteit.

Afbeelding
Kind op fiets op oefenplein

Veel scholen die een Jong Leren Eten-activiteit hebben gebruikt willen structureel aandacht geven aan een gezonde leefstijl voor leerlingen en studenten. Wat blijkt? Jong Leren Eten is een goede opstap naar een duurzame aanpak met meer kans op blijvend effect: de Gezonde School-aanpak.

Afbeelding
Kinderen rennen op schoolplein

Voldoende bewegen heeft een positieve invloed op de sociale, cognitieve en motorische ontwikkeling van leerlingen.Een dynamische schooldag kan helpen om leerlingen in het primair onderwijs meer te laten bewegen.

Afbeelding
Docent in gesprek

Werk je met leerlingen of studenten, dan heeft jouw welbevinden invloed op hún welbevinden. Als het met jou niet goed gaat, is het lastiger om het welbevinden van leerlingen of studenten te bevorderen. Eerst jezelf helpen, dus!

Afbeelding
Jongeren rennen op sportveld

Hoe beweegvriendelijk is het schoolplein? En hoe kun je het schoolplein verbeteren? Om die vragen te kunnen beantwoorden is er een schoolpleinscan ontwikkeld.

Afbeelding
Samenwerken met de buurt voor voedseleducatie (Hannie Schaft Zandvoort)

Op OBS Hannie Schaft zijn ouders, winkels en de Gezonde School-adviseur betrokken bij educatie over voeding. Zo krijgt de school veel voor elkaar.

Afbeelding
Docenten in overleg

Al op veel plekken slaan scholen, gemeenten en GGD' en de handen ineen om een gezonde leefstijl vanzelfsprekend te maken. Welke ingrediënten zijn er nodig voor een goede samenwerking?

Afbeelding
Kinderen op schoolplein

Stel dat je een lespakket zoekt om aan seksuele vorming, voeding of welbevinden te werken. Grote kans dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Of dat je een pakket aanschaft dat niet zo goed blijkt.

Afbeelding
Decoratieve foto van leerlingen tijdens de les. Een van de leerlingen steekt haar vinger op.

Soms kunnen er bij jongeren problemen spelen in de seksuele ontwikkeling, zonder dat dit op het eerste gezicht duidelijk is. Hoe kun je ze ondersteunen in hun seksuele vorming?

Afbeelding
drie kinderen armen om elkaar heen

Als iedereen terug van de zomervakantie is met nieuwe energie, geeft dat kansen voor een gezonde(re) leefstijl op school. We geven je 6 ideeën om het schooljaar gezond te starten.

Afbeelding
Balspel in gymzaal

Waar begin je als je van jouw school een Gezonde School wil maken? En hoe zorg je voor blijvend effect? De Gezonde School-aanpak geeft je houvast.

Afbeelding
Soep maken

Hoe verwerk je voeding in de lesdag? Een thema blijft beter hangen bij leerlingen als het vaker aan bod komt. Hierbij geven we je zeven manieren om het thema op verschillende manieren aan te vliegen, zonder al te veel voorbereidingstijd. 

Afbeelding
Leerlingen en medewerkers houden Gezonde School-vlag omhoog

Het prijkt op de muur van meer dan 1700 scholen: de plaquette die bewijst dat de school een Gezonde School is. Waarom doen zoveel scholen hun best om het vignet Gezonde School te behalen, wat levert het hen op?

Afbeelding
Kinderen rennen op schoolplein

Je leven lang genoeg bewegen en sporten: dat begint al op de basisschool, met goed en voldoende bewegingsonderwijs. Waarom het belangrijk is om leerlingen meer en beter te laten bewegen. Kenniscentrum Sport en Bewegen geeft in het artikel Nut en meerwaarde van sport en bewegen in het basisonderwijs vijf argumenten.

Afbeelding
Leerlingen in gesprek

Helpt leerlingparticipatie nou wel of niet bij het werken aan een gezonde leefstijl van leerlingen en studenten? We leggen een stelling voor aan een expert.

Afbeelding
Water drinken

Gezondheidswetenschapper Vivian Kruitwagen is al geruime tijd betrokken bij de Gezonde School-aanpak. Deze is ontwikkeld op basis van recente wetenschappelijke inzichten én praktijkervaring van scholen in het binnen- en buitenland. Vivian legt uit waarom de Gezonde School-aanpak zo succesvol is.

Afbeelding
Hockey

De leerlingen van SBO De Kans vinden niet altijd aansluiting bij reguliere sportclubs. Gelukkig biedt de school een ruim naschoolse sportaanbod dat goed past bij het speciaal onderwijs.

Afbeelding
Buitenspelen

De eerste stap die OBS De Kans zette bij invoering van de Dynamische Schooldag? Een veilig schoolplein waar veel minder leerlingen tegelijk spelen.

Afbeelding
Kinderen op tafel

Met de Dynamische Schooldag slaat SBO De Kans twee vliegen in één klap. Meer bewegen is gezond én het levert energiekere, leergierigere leerlingen op.

Afbeelding
Gymlokaal

Vakleerkrachten lichamelijke opvoeding runnen veelal hun eigen toko en weten minder over de algehele ontwikkeling van de leerling. Een gemiste kans, vinden ze op Obs Kogerveld, want de motorische, sociale-emotionele en cognitieve ontwikkeling hangen nauw samen.

Afbeelding
Springende kinderen

Op De Verwondering combineren ze ouderbetrokkenheid met leerlingparticipatie. Hoe? Met leuke happenings voor leerlingen én ouders. Dat maakt het gemakkelijker om thuis ook met een gezonde leefstijl bezig te zijn.

Afbeelding
Natuur les

Op De Verwondering in Almere - de eerste ecologische basisschool van Nederland - doen ze wat ze kunnen om bij te dragen aan een betere, schonere wereld. Hoe breng je duurzaamheid in de praktijk?

Afbeelding
Papier maken

Zelfgekozen thema’s voor de lessen, meedenken over activiteiten en zelf zorgen voor de moestuin en dieren. Het zorgt voor hoge betrokkenheid van de leerlingen van de ecologische basisschool De Verwondering in Almere.

Afbeelding
Muntje overhandigen

Gedoe en pesterijtjes tussen kinderen leverden onrust op, ook bij ouders. Sinds de invoering van Positive Behavior Support (PBS) is er op De Helix in Heerhugowaard meer structuur, een positieve sfeer én een veilige omgeving.

Afbeelding
Leerlingen aan tafels

Als het binnenklimaat niet goed zit, zie je kinderen gapen en krijgen leerkrachten hoofdpijn. Wat kun je doen als school?

Afbeelding
De Poetsbus

Bij gezonde voeding hoort ook begrijpen wat er in je mond gebeurt. Bij De Helix in Heerhugowaard rijdt iedere twee jaar de Poetsbus voor. In deze omgetoverde Engelse schoolbus leren kinderen over mondgezondheid en goed tanden poetsen.

Afbeelding
Natuur opdracht maken

Buiten les krijgen? Wat gebeurt er dan met leerlingen? Luister naar de nieuwe aflevering van Gezonde School, de podcast. Dit keer over: Natuur.

Afbeelding
Zonnebloemen tegen muur

De meeste kinderen van de Laurens-Cupertinoschool hebben geen tuin. Of hooguit een tuin die helemaal betegeld is. In de natuur komen ze zelden. Een moestuin en fruitbomen bieden een prachtige kans om ze te laten zien hoe groente en fruit groeit.

Afbeelding
Kippen voeren

Op de Laurens-Cupertinoschool wonen drie kippen, een haan en twee konijnen. Niet handig tijdens vakanties. Maar de kinderen vinden het geweldig.

Afbeelding
Tuinkabouter

Door sociale problemen lijken sommige doelen van Gezonde School nog iets te hoog gegrepen. Toch heeft Gezonde School-coördinator Doron Levy de intentie om naar een vignet toe te werken. ‘Je moet vroeg een zaadje planten.’

Afbeelding
Zaaibakken

CBS Willem van Oranje is een van de scholen in Nederland die twintig weken lang - van november tot april - gratis EU-Schoolfruit ontvangt. De school is enthousiast over het bijpassende lesprogramma.

Afbeelding
Tieners op het strand

Verstandig omgaan met alcohol, drugs en roken. Wat kunnen docenten doen? Beluister de achtste aflevering van Gezonde School, de podcast over: middelengebruik.

Afbeelding
Pand met vlag

Eerst Welbevinden, dan pas de andere themacertificaten van Gezonde School. Directeur Margreet van der Laan van It Tredde Sté legt uit waarom.

Afbeelding
Blinddoek

Op OBS Sigmond in Werkendam volgen bovenbouwleerlingen een weerbaarheidstraining op de drempel naar de puberteit: LEV2live.

Afbeelding
Sla knippen

“Het heeft op kinderen een magisch effect dat je een zaadje in de grond stopt en er een wortel uithaalt”, vertelt Gonneke Hak, leerkracht van groep 5/6 van Basisschool De Kameleon in Papendrecht. De school ging aan de slag met moestuinieren met GrowWizzKid, een Gezonde School-activiteit.

Afbeelding
Dierenbescherming

Elke basisschool organiseert door het jaar heen extra activiteiten. Van een bezoekje aan een imker tot het opruimen van zwerfafval. Maar hoe maak je van die losse activiteiten een samenhangend geheel? SBO De Kameleon in Papendrecht gebruikt een jaarkalender.

Afbeelding
Foto uitreiking leefstijlambassadeurs

Het meedenken van leerlingen is niks nieuws voor de Montessorischool in Venray. Wel nieuw is dat zij Leefstijlambassadeur kunnen worden voor de gemeente Venray. Ze bedenken zelf projecten voor een gezonde leefstijl. De gemeente heeft hiervoor budget.

Afbeelding
Knutselen

De Meerpaal uit Zoetermeer houdt al 10 jaar lang focus op een gezonde leefstijl van leerlingen. Door de Gezonde School-aanpak heeft de school een helder plan, duidelijkheid voor de buitenwacht en hulp van de Gezonde School-adviseur.

Afbeelding
Knutselen

Al 10 jaar Gezonde School en maar liefst vier Gezonde School-themacertificaten die telkens weer vernieuwd worden. Een deel van het succes zit hem in het contact met de ouders. Hoe doen ze dat toch op De Meerpaal in Zoetermeer?

Afbeelding
Presentatie leefstijlakkoord

De Montessorischool in Venray is een van de vijf scholen die partner is van het gemeentelijke Leefstijlakkoord. Wat levert het op?

Afbeelding
Gymzaal met matten en blokken

Bewegen en gezonde voeding. Dat is de kern van Lekker Fit!, een Gezonde School-activiteit. Een lifestylecoach en gymdocent houden het thema hoog op de agenda op Basisschool De Provenier in Rotterdam.

Afbeelding
Trampoline basketbal

Bij de inschrijving van hun kind op De Provenier in Rotterdam tekenen de ouders dat zij akkoord gaan met het Lekker Fit!-beleid. Belangrijk, want draagvlak bij ouders is nodig om het gezonde beleid van de school te laten slagen.

Afbeelding
Kind achter laptop

Online onderwijs en toch aandacht blijven besteden aan voeding en beweging? De Provenier ging op afstand door met Lekker Fit!, een Gezonde School-activiteit.

Afbeelding
Duikelrek

‘Toen we gingen nadenken over een nieuwe methode, hebben we de ouders mee laten denken. Zonder het draagvlak van de ouders werkt het niet; uiteindelijk is het de bedoeling dat zij met hun kind in gesprek gaan over dit onderwerp’, aldus leerkracht Rynco Pierik.

Afbeelding
Groep kinderen op picknickbank

In de zoektocht naar een methode voor seksuele opvoeding kwam IKC Wereldwijs uit bij ‘Veiligwijs’. Juist omdat het woordgebruik in deze methode minder direct is en het beeldmateriaal minder open en bloot.

Afbeelding
Bloemkolen

Op een leuke, zintuiglijke en ontdekkende manier de hele voedselketen beleven? Het kan met Kokkerelli. Leerlingen zien, horen, voelen, ruiken, bereiden en proeven op school, op locatie bij de teler en in de keuken.

Afbeelding
Team

Met de Bijbel als richtlijn leren kinderen om te gaan met relaties en seksualiteit. “De methodiek ‘Wonderlijk gemaakt’ sluit naadloos aan op onze christelijke identiteit”, zegt schoolleider Johan Haasnoot van de Rehobothschool in Katwijk.

Afbeelding
Kinderen bij raam

De Johannesschool uit Pijnacker werkt in alle groepen met de Superheldenaanpak. Zo werken ze aan de sociale vaardigheden van kinderen én een positief klimaat in de klas.

Afbeelding
Kinderen overhandigen cadeau

Als de leerlingen van De Verbinding in Nijmegen jarig zijn, dan is het feest. Natuurlijk! Maar dat wordt níet met eten gevierd. Geen egels vol gezonde prikkers meer, maar een spel of karaoke: minstens zo leuk. 

Afbeelding
Kinderen zingen

Genderneutraliteit is een thema op De Verbinding in Nijmegen. 'We spreken de leerlingen bijvoorbeeld niet aan met ‘jongens en meisjes’ maar met ‘kinderen.’ We hebben genderneutrale toiletten en bij gymnastiek worden er geen groepjes gevormd die alleen uit jongens of meisjes bestaan', legt schoolleider Manon Prévoo uit.

Afbeelding
Klas buiten

“Alle themacertificaten van Gezonde School één voor één behalen: dat is wat we willen.” Waarom? “Het is de manier om structureel aan belangrijke thema’s te werken”, vindt Manon Prévoo, schoolleider van De Verbinding.

Afbeelding
Appels schillen

Populair worden met gezonde voeding. Meester Mitchell van Odyssee in Almere bewijst dat het mogelijk is. Elke dag van tien tot twaalf ontvangt hij een groepje enthousiaste kinderen in zijn kooklokaal.

Afbeelding
Appels schillen

Bij de oprichting, vijf jaar geleden, is Odyssee meteen begonnen met het Gezonde School-programma. Ouders die voor de school kiezen weten waar ze aan toe zijn. Odyssee profileert zich met ‘gezonde voeding’. Een bewuste keuze, want in de wijk is een andere school die meer gericht is op sport.

Afbeelding
Boogschieten

Cola en andere zoete drankjes, maar ook frikadelbroodjes of croissantjes voor de lunch. Dit namen leerlingen vaak mee voordat we werkten met Lekker Fit! Dat kom nu nauwelijks nog voor. Het programma heeft de leerlingen bewust gemaakt van wat goed voor hen is en wat niet.

Afbeelding
Plattegrond nieuwe schoolplein

Voorheen stond er een groot hek tussen basisscholen De Fontein en De Albatros. Vanwege een renovatie werden de hekken verwijderd en niemand miste ze. Nu komt er één groene, educatieve Kindertuin voor beide scholen en SDK Kinderopvang.

Afbeelding
Kids bij klimrek

Twee scholen en een kinderdagverblijf staken de koppen bij elkaar voor een gezamenlijk plein: Kindertuin Ketelbinkie. Kosten? Bijna zeven ton. Dankzij creatief denken kregen zij het geld bij elkaar.

Afbeelding
Interview jongen

‘Onze leerlingen bewogen te weinig in de pauzes en er waren vaak conflicten’, vertelt beweegcoach Rob Storm van CBS De Hoeksteen uit Barendrecht. ‘Daarom zijn we gaan werken met juniorcoaches, leerlingen uit de bovenbouw die spellen begeleiden. Het werkt verrassend goed.’

Afbeelding
Overzicht speelterrein

Rob Storm zit nooit stil. Dat moet ook niet want hij is beweegcoach op CBS De Hoeksteen in Barendrecht. Op allerlei manieren zwengelt hij bewegen en sport op school aan.

Afbeelding
Tafels trap

‘Bewegend leren is de ambitie van CBS De Hoeksteen’, vertelt beweegcoach Rob Storm. Dát is goed te zien aan de school en het schoolplein.

Afbeelding
Kinderen-bij muur

Kinderen laten proeven aan allerlei sporten. Daarvoor nodigt CBS De hoeksteen lokale sportaanbieders uit op school. ‘Als gymleerkracht of beweegcoach heb je veel in huis, maar je kunt niet alles’, vertelt beweegcoach Rob Storm.

Afbeelding
Postbus voor vragen over seksualiteit

Een aantal jaren geleden besloot basisschool Aeresteijn in Langeraar om de lessen over relaties en seksualiteitniet meer in één of twee weken te proppen. Nu worden ze verspreid over het jaar gegeven. Dat werkt taboedoorbrekend.

Afbeelding
Computerscherm

Het leren omgaan met sociale media is voor een groot deel sociale vaardigheid. Daarom gebruikt basisschool Rehoboth voor mediawijsheid ook de methodes voor sociaal-emotioneel leren. 

Afbeelding
Werken met chromebooks

Ouders willen hun kinderen wel begeleiden bij mediagebruik, maar hebben daar wel vragen over. Logisch, want het is een nieuw onderdeel van het opvoeden. Daarom organiseerde basisschool Rehoboth een ouderavond.

Afbeelding
Buiten Biologielokaal

De buitenruimte van Algemene School Oost in Bergen op Zoom is zo divers en natuurlijk mogelijk. Dat past helemaal bij onze visie als Biologieplusschool. Bovendien leent het groene schoolplein zich fantastisch voor ons programma Bewegend Leren.

Afbeelding
Samen koken

Zonder ontbijt of met een nagenoeg lege broodtrommel op school komen. Dat maakten ze net als in andere kwetsbare wijken vaker mee op Kindcentrum Sittard. Kinderen krijgen er nu drie keer in de week een lunch van school.

Afbeelding
Gitaarles

In drie extra uren per week krijgen de leerlingen van kindcentrum Sittard een scala aan buitenschoolse activiteiten voorgeschoteld. Het doel: leerlingen hun talent laten ontdekken en ze gelijke kansen bieden. 

Afbeelding
Kleuter koopt fruit op de markt

Wat is er voor kleuters nu leuker dan restaurantje spelen en echt soep koken in de klas? Zelf de boodschappen daarvoor doen, op de markt! Leerkrachten Marjan Zwart en Sanne Vos van De Tamboerijn in Gorinchem draaien er hun hand niet voor om.

Afbeelding
Mediatoren met gele petjes overleggen

Leerlingen met een gele pet op zijn mediatoren bij De Tamboerijn in Gorinchem. Zij helpen hun schoolgenoten bij het oplossen van conflicten als zij dat willen. Het draagt bij aan het voorkomen van pestgedrag.

Afbeelding
Kinderen op glijbaan

Ieder kind heeft recht op een fijne schooltijd. Pesten of gepest worden hoort daar vanzelfsprekend niet bij. Hoe krijg je dat als school voor elkaar? Door kinderen respectvol gedrag aan te leren. Het Kindcentrum De Linge uit Kapelle-Biezelinge zweert al bijna tien jaar bij het KiVa-programma.

Afbeelding
Vingers omhoog in de klas

Bij OBS De Hasselbraam in Heerhugowaard gaat het werken aan een gezonde leefstijl eigenlijk vanzelf. Door de Gezonde School-aanpak is de school bewust met deelonderwerpen bezig.

Afbeelding
Duimen omhoog

Leerlingen komen meer in de leerstand door afwisseling van ontspannende en inspannende activiteiten. Vakleerkracht bewegingsonderwijs Nick Keijser vertelt waarom het werkt op De Waterhof in Delft.

Afbeelding
Ine, Maud en Desiree van basisschool Sint Oda in Maastricht

Werken aan een gezonde leefstijl heeft meer impact als ouders erbij betrokken zijn. Dat weten ze op basisschool Sint Oda in Maastricht.

Afbeelding
Boksen

Nicky Freriks geeft les aan groep 7 op De Waterhof en ervaart dagelijks de effecten van de dynamische schooldag. Net als ouders, de directeur en de buurtsportcoach.

Afbeelding
Kinderen in beweging op basisschool Sint Oda in Maastricht

Op basisschool Sint Oda in Maastricht werken ze intensief samen. Het doel? Leerlingen in beweging brengen.

Afbeelding
Acrobatiek op basisschool Sint Oda in Maastricht

Hoe maak je iedereen enthousiast voor het werken aan een gezonde leefstijl? Ib’er Ine Lammerschop vertelt hoe ze het deden op basisschool Sint Oda in Maastricht.

Afbeelding
Leerlingen houden handen als hartjes boven hun hoofd

Op de juiste manier ‘nee’ kunnen zeggen als je als kind in aanraking komt met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Om dit in goede banen te leiden, werkt ’t Gijmink al enkele jaren met de lesmethode Kriebels in je buik.

Afbeelding
GrowWizzKid

Lesgeven met GrowWizzKid is een groot succes op De Bolster in Voorst. Waar komt gezonde voeding vandaan? Wat kun je ermee doen? Leerlingen uit het po en vo komen het te weten door deze Gezonde School-activiteit. 

Afbeelding
Esther en Wietske

Besluit je als school dat je een themacertificaat wilt halen, dan krijg je daar hulp bij van een Gezonde School-adviseur van de GGD. Hoe werkt zo’n samenwerking precies?

Afbeelding
Feest met handen in de lucht

Meer dan de helft van de Nederlandse jongeren van 12-19 jaar loopt risico op gehoorschade door harde muziek, tijdens het uitgaan en door smartphones. Omdat gehoorschade door hard geluid niet te genezen is, is preventie van groot belang.