‘Alles valt of staat met een goede nachtrust’

Anuschka van Kan
PCBO Prinses Juliana
Lieren

Knikkebollende kinderen in de klas; dat wil niemand. Toch komt het voor, zeker in enerverende periodes, zoals rondom sinterklaas en andere feestdagen. Slecht slapen heeft veel invloed op op de stemming en het leervermogen van leerlingen. Hoe kan een school een gezonde nachtrust stimuleren?

"Er zijn inderdaad periodes dat we leerlingen veel zien gapen in de klas." Aan het woord is Anuschka van Kan, leerkracht middenbouw en Gezonde School-coördinator van PCBO Prinses Juliana in Lieren, onderdeel van PCBO Apeldoorn. "Op onze school vinden we de gezondheid van onze leerlingen erg belangrijk. We hechten grote waarde aan goede voeding, water drinken en veel bewegen. Tegelijk weten we: alles staat of valt met een goede nachtrust. De hoogste tijd dus om ook met dát onderwerp aan de slag te gaan."

 

"Slaap hangt sterk samen met het welbevinden van leerlingen"

Slaap als rode draad

PCBO Prinses Juliana laat zich hierbij adviseren door Gezonde School-adviseur Marije Woertman, van GGD Noord- en Oost-Gelderland. Slapen loopt als een rode draad door alle thema’s heen, weet Marije. "Het hangt immers sterk samen met het welbevinden van je leerlingen, de mate waarin zij de lesstof opnemen en actief kunnen zijn.

"In onze huidige wereld zijn er veel prikkels die een goede nachtrust in de weg kunnen staan. Vanuit GGD Noord- en Oost- Gelderland vinden we het daarom belangrijk hier aandacht aan te geven. We hebben expertise in huis binnen ons team Gezondheidsbevordering en gaan, in samenwerking met ons Documentatiecentrum, een leskist rondom het thema Slaap ontwikkelen. Zo kunnen scholen met leuke, leerzame lesprogramma’s en spelmaterialen er aandacht aan besteden. Bijvoorbeeld via een slaapdagboek of challenges om uit te zoeken welke invloed beeldschermgebruik heeft op slaap."

Goed slapen stimuleren?

Met het ondersteuningsaanbod Gezonde School geef je een boost aan een gezonde leefstijl op school! Vraag uiterlijk 15 april 2024 het ondersteuningsaanbod aan voor jouw school.

Naar het ondersteuningsaanbod Gezonde School

Sleutel tot succes

"Bewustwording is het sleutelwoord", vertelt Marije. "Oók bij leerkrachten. Die kunnen in de klas immers problemen signaleren. Als kinderen veelvuldig slecht slapen, is er vaak meer aan de hand." Daarom overweegt het team van PCBO Prinses Juliana om een ouderavond te organiseren, vertelt Anuschka. "En we doen in maart mee met de jaarlijkse Week van de Slaap."

Zo'n themaweek biedt de kans om het thema Slaap structureel aandacht te geven. Zo hebben de inspanningen de meeste kans op blijvend effect voor alle leerlingen. En dat is precies het doel van Gezonde School!

Tips voor het thema Slaap

Dit helpt voor een goede nachtrust:

  • Check de schoolomgeving: komt er bijvoorbeeld voldoende daglicht de lokalen binnen?
  • Zet energizers in om tussen leerlingen de lessen door of zelfs tijdens de les te laten bewegen.
  • Ga regelmatig naar buiten met leerlingen.

Meer tips voor slaap? Bekijk ze op Gezondeschool.nl.

Over de school

  • School:
    • PCBO Prinses Juliana
  • Themacertificaten:
    • Voeding

Leuk artikel? We horen graag je feedback!

Icoon Aan de slag

Stappenplan

Zin om aan de slag te gaan met de Gezonde School-aanpak? Lees op gezondeschool.nl hoe je dit doet.

Icoon Adviseur

Advies op maat

Je staat er niet alleen voor. De Gezonde School-adviseur helpt je op weg. Neem vrijblijvend contact op.

Icoon Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Wil je regelmatig inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.