Inspiratie voor Roken, alcohol- en drugspreventie in het MBO

 

Afbeelding
Specialist Sportieve en Gezonde School

De post-hbo-opleiding Specialist Sportieve en Gezonde School leidt onderwijsprofessionals op om scholen te begeleiden in de verandering naar een Gezonde School. Projectleider Monique van Ark van Hogeschool Leiden legt uit wat de opleiding inhoudt.

Afbeelding
twee studenten buiten schoolgebouw

Ondanks het streven naar een rookvrije generatie, blijft roken en vapen onder jongeren een groot probleem. Uit onderzoek van Trimbos-instituut blijkt dat 21,7 procent van de jongeren (tussen de 12 tot en met 25 jaar) in het afgelopen jaar een e-sigaret heeft gebruikt. Tweederde van de jongeren die vapet, rookt ook maandelijks een tabaksigaret. Hoe treed je als school op tegen dit probleem?

Afbeelding
twee studenten buiten schoolgebouw

Zo'n 10 procent van de jongeren vapet elke maand. Wat doet dat met ze?

Afbeelding
Tieners op het strand

Verstandig omgaan met alcohol, drugs en roken. Wat kunnen docenten doen? Beluister de achtste aflevering van Gezonde School, de podcast over: middelengebruik.

Afbeelding
Groep studenten buiten

Nog heel even, en er wordt een blauwe lijn geschilderd rondom de Hoefslag, een groot gebied in Gorinchem. De lijn markeert een paar hectare grond waarop meerdere scholen staan, die voortaan rookvrij zal zijn.

Afbeelding
Esther en Wietske

Besluit je als school dat je een themacertificaat wilt halen, dan krijg je daar hulp bij van een Gezonde School-adviseur van de GGD. Hoe werkt zo’n samenwerking precies?