Afbeelding
Samenwerken met de buurt voor voedseleducatie (Hannie Schaft Zandvoort)

Op OBS Hannie Schaft zijn ouders, winkels en de Gezonde School-adviseur betrokken bij educatie over voeding. Zo krijgt de school veel voor elkaar.

Afbeelding
Springende kinderen

Op De Verwondering combineren ze ouderbetrokkenheid met leerlingparticipatie. Hoe? Met leuke happenings voor leerlingen én ouders. Dat maakt het gemakkelijker om thuis ook met een gezonde leefstijl bezig te zijn.

Afbeelding
Natuur les

Op De Verwondering in Almere - de eerste ecologische basisschool van Nederland - doen ze wat ze kunnen om bij te dragen aan een betere, schonere wereld. Hoe breng je duurzaamheid in de praktijk?

Afbeelding
Papier maken

Zelfgekozen thema’s voor de lessen, meedenken over activiteiten en zelf zorgen voor de moestuin en dieren. Het zorgt voor hoge betrokkenheid van de leerlingen van de ecologische basisschool De Verwondering in Almere.

Afbeelding
Leerlingen aan tafels

Als het binnenklimaat niet goed zit, zie je kinderen gapen en krijgen leraren hoofdpijn. Wat kun je doen als school?

Afbeelding
Natuur opdracht maken

Buiten les krijgen? Wat gebeurt er dan met leerlingen? Luister naar de nieuwe aflevering van Gezonde School, de podcast. Dit keer over: Natuur.

Afbeelding
Zonnebloemen tegen muur

De meeste kinderen van de Laurens-Cupertinoschool hebben geen tuin. Of hooguit een tuin die helemaal betegeld is. In de natuur komen ze zelden. Een moestuin en fruitbomen bieden een prachtige kans om ze te laten zien hoe groente en fruit groeit.

Afbeelding
Kippen voeren

Op de Laurens-Cupertinoschool wonen drie kippen, een haan en twee konijnen. Niet handig tijdens vakanties. Maar de kinderen vinden het geweldig.

Afbeelding
Zaaibakken

CBS Willem van Oranje is een van de scholen in Nederland die twintig weken lang - van november tot april - gratis EU-Schoolfruit ontvangt. De school is enthousiast over het bijpassende lesprogramma.

Afbeelding
Sla knippen

“Het heeft op kinderen een magisch effect dat je een zaadje in de grond stopt en er een wortel uithaalt”, vertelt Gonneke Hak, leerkracht van groep 5/6 van Basisschool De Kameleon in Papendrecht. De school ging aan de slag met moestuinieren met GrowWizzKid, een Gezonde School-activiteit.

Afbeelding
Dierenbescherming

Elke basisschool organiseert door het jaar heen extra activiteiten. Van een bezoekje aan een imker tot het opruimen van zwerfafval. Maar hoe maak je van die losse activiteiten een samenhangend geheel? SBO De Kameleon in Papendrecht gebruikt een jaarkalender.

Afbeelding
Plattegrond nieuwe schoolplein

Voorheen stond er een groot hek tussen basisscholen De Fontein en De Albatros. Vanwege een renovatie werden de hekken verwijderd en niemand miste ze. Nu komt er één groene, educatieve Kindertuin voor beide scholen en SDK Kinderopvang.

Afbeelding
Kids bij klimrek

Twee scholen en een kinderdagverblijf staken de koppen bij elkaar voor een gezamenlijk plein: Kindertuin Ketelbinkie. Kosten? Bijna zeven ton. Dankzij creatief denken kregen zij het geld bij elkaar.

Afbeelding
Buiten Biologielokaal

De buitenruimte van Algemene School Oost in Bergen op Zoom is zo divers en natuurlijk mogelijk. Dat past helemaal bij onze visie als Biologieplusschool. Bovendien leent het groene schoolplein zich fantastisch voor ons programma Bewegend Leren.

Afbeelding
Samen koken

Zonder ontbijt of met een nagenoeg lege broodtrommel op school komen. Dat maakten ze net als in andere kwetsbare wijken vaker mee op Kindcentrum Sittard. Kinderen krijgen er nu drie keer in de week een lunch van school.

Afbeelding
Still uit film 3 van de Groentetuin van meester Willem

Waar komen groente vandaan, hoe worden ze geteeld en geoogst? Meester Willem van het Viertaal College laat het zien in zijn filmpjes uit eigen moestuin.

Afbeelding
GrowWizzKid

Lesgeven met GrowWizzKid is een groot succes op De Bolster in Voorst. Waar komt gezonde voeding vandaan? Wat kun je ermee doen? Leerlingen uit het po en vo komen het te weten door deze Gezonde School-activiteit. 

Afbeelding
Esther en Wietske

Besluit je als school dat je een themacertificaat wilt halen, dan krijg je daar hulp bij van een Gezonde School-adviseur van de GGD. Hoe werkt zo’n samenwerking precies?