Hoe stimuleer je een gezonde leefstijl thuis?
Hoe versterk je het fundament voor een gezonde leefstijl? Door activiteiten voor leerlingen én hun ouders te organiseren. Samen doen zij een sportieve, gezonde ervaring op en nemen die mee naar huis. Op De Verwondering in Almere werkt dat goed.
“Afgelopen december heb ik Pietengym georganiseerd,” vertelt Ingmar van Duijn, leefstijlcoördinator van de eerste ecologische basisschool van Nederland. “Het was een ochtend in het weekend waarop de ouders samen met hun kind naar school kwamen. Eerst gingen ze sport- en spelactiviteiten doen, daarna maakten ze gezonde hapjes met elkaar. Om die vervolgens natuurlijk lekker op te eten. Het was een hartstikke leuke happening. Dit is een voorbeeld van hoe wij ouders en kinderen samen betrekken bij gezondheidsactiviteiten. Zodat ouder en kind samen een sportieve, gezonde ervaring opdoen en dat meenemen naar huis. Zo versterken we het fundament van een gezonde leefstijl.”
Ambitiegesprekken
De Verwondering staat op een bijzondere plek in Almere Hout. “Wij staan in de wijk Nobelhorst, pal naast Oosterwold,” vertelt Suzanne Vrijens, leerkracht van groep 1 en 2. “Het is een groen gebied voor zelfbouw, zo veel mogelijk duurzaam, ecologisch en zelfvoorzienend. Dit betekent dat veel van de ouders van onze leerlingen een bewuste manier van leven hebben. Ze zijn erg betrokken en wij stimuleren dat waar we kunnen. En daar betrekken we ook de leerlingen bij; die staan tenslotte centraal. Zo hebben wij geen ouderavonden maar voeren we ambitiegesprekken met ouder en kind samen. We bespreken de voortgang en de leerdoelen van de leerling aan de hand van een portfolio die hij of zij zelf heeft samengesteld.”

Recepten mee naar huis
Er komen vaak leuke reacties van de ouders op de manier van werken van De Verwondering. “Ook bij onze periodieke thema’s,” vertelt Suzanne. “Na elke vakantie kiest elke klas een thema dat als uitgangpunt voor alle lessen geldt. Daarbij kijken wij naar wat er speelt bij de kinderen en daar sluiten wij op aan. Natuurlijk delen we dat met de ouders. Die spelen daar geregeld leuk op in. Toen het over kunstenaars ging, gingen sommige ouders met hun kind naar een museum. Is het thema ‘bakker,’ dan duiken ouders ook thuis met hun kind de keuken in. Ook wij laten de ouders graag meegenieten van wat we op school doen. Zo heeft Ingmar ‘Restaurant De Gezonde Snack (voor de lekkere trek)’ opgezet met lekkere en verantwoorde tienuurtjes voor de leerlingen. Daar kregen de ouders dan weer de recepten van. Toen het thema ‘De Verwondering reclyclet’ was, kwamen ouders naar school om te zien wat hun kind allemaal gemaakt en geleerd had.”
Groepsouders
Sleutel van het succes van de ouderbetrokkenheid is het feit dat er korte lijntjes zijn, stelt Suzanne. “Wij werken met groepsouders die ondersteuning bieden bij bepaalde thema’s. Zij zijn aanspreekpunt voor andere ouders. Alle groepsouders zitten in een appgroep die wordt aangestuurd door een oppergroepsouder. Op deze manier kunnen mededelingen razendsnel worden doorgegeven: erg handig. Daarnaast hebben we een online platform - Social Schools - waarop we dingen kunnen delen.”
Ook het team
Wat goed is voor de leerlingen, is ook goed voor het schoolteam. Leefstijlcoördinator Ingmar zet zich daarom ook in voor de gezondheid van de leerkrachten en andere medewerkers van De Verwondering. “Zo staat er tegenwoordig een fruitkistje voor het team,” vertelt hij. “En ik bied drie keer per week een half uurtje sport aan, voor alle medewerkers, aan het eind van de dag. Wie zin heeft, doet mee. Niets hoeft, maar iedereen is welkom en er wordt enthousiast gebruik van gemaakt. Want ook ons team vindt gezondheid belangrijk.” “Anders werk je hier niet,” lacht Suzanne. “Het zit immers overal in verweven en dat moet bij je passen.”
Tips van Suzanne en Ingmar
Zo stimuleer je ouderbetrokkenheid:
- Benoem een klassenouder en laat die een appgroep met ouders beheren.
- Organiseer sport- en voedingsactiviteiten voor ouder en kind samen.
- Vraag ouders waar behoefte aan is, dat verhoogt de participatie.
- Betrek de leerling bij de gesprekken met ouders.
- Deel waar je in de klas mee bezig bent en laat kinderen hier thuis over vertellen.
Leerlingen en ouders betrekken met de Gezonde School-aanpak
Om leerlingen gezond te laten opgroeien is een goede samenwerking met de ouders en verzorgers heel belangrijk. Daarom speelt ouderbetrokkenheid een rol in alle fasen van de Gezonde School-aanpak.
Net als leerlingparticipatie. Want deelname van de leerlingen aan gezondheidsbevordering op school heeft een positieve invloed en geeft de leerlingen zelfvertrouwen.
Over Suzanne
- Wie
- Suzanne Vrijens
- Wat
- Leerkracht groep 1/2
- Waar
- De Verwondering in Almere
- Missie
- “Op De Verwondering leren kinderen leren voor het leven en dat is precies waar ik achter sta!”
Over Ingmar
- Wie
- Ingmar van Duijn
- Wat
- Leefstijlcoördinator
- Personal trainer
- Coach Fit-Id
- Waar
- De Verwondering in Almere
- Missie
- “Kinderen en ouders positief stimuleren in gezonde leefstijlactiviteiten.”
Over De Verwondering
- School:
- Aantal leerlingen:
- 250
- Aantal medewerkers:
- 24
- Gezonde School sinds:
- 2021
- Themacertificaten:
- Milieu en natuur
- Voeding
- Beweging en sport
- Plannen:
- “Starten met Relaties en seksualiteit en zo ons vierde themacertificaat in een jaar te behalen!”
- “Per januari 2022 is het zusje van De Verwondering gestart: De Verbeelding. Wie weet gaat ook De Verbeelding voor Gezonde School.”
Meer lezen over De Verwondering?
Lees ook 'Leerlingen weten dat hun bijdrage belangrijk is’.
Lees ook ‘Zelfs onze kleuters weten al wat plasticsoep is’.
Stappenplan
Zin om aan de slag te gaan met de Gezonde School-aanpak? Lees op gezondeschool.nl hoe je dit doet.
Advies op maat
Je staat er niet alleen voor. De Gezonde School-adviseur helpt je op weg. Neem vrijblijvend contact op.
Blijf op de hoogte
Wil je regelmatig inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.