Inspiratie voor Relaties en seksualiteit in het PO

 

Afbeelding
Specialist Sportieve en Gezonde School

De post-hbo-opleiding Specialist Sportieve en Gezonde School leidt onderwijsprofessionals op om scholen te begeleiden in de verandering naar een Gezonde School. Projectleider Monique van Ark van Hogeschool Leiden legt uit wat de opleiding inhoudt.

Afbeelding
Decoratieve foto van leerlingen die lesmateriaal over relaties en seksualiteit bekijken onder begeleiding van de leerkracht

Leerlingen weerbaar maken en leren over wensen en grenzen: expert Elsbeth Reitzema en schoolleider Irma Beijk over het nut van relationele en seksuele vorming.

Afbeelding
ogen

Een meisje van elf vertelt dat ze niet terug naar huis wil: waar de juf over had verteld tijdens de Week van de Lentekriebels doet haar vader ook bij haar. Hoe handel je als onderwijsprofessional op zo’n moment?

Afbeelding
Leerlingen

Al vroeg aandacht besteden aan relaties en seksualiteit is belangrijk op basisschool It Tredde Sté. Zo wordt het normaal om hierover te praten, ook in de puberteit.

Afbeelding
Decoratieve foto van leerlingen tijdens de les. Een van de leerlingen steekt haar vinger op.

Soms kunnen er bij jongeren problemen spelen in de seksuele ontwikkeling, zonder dat dit op het eerste gezicht duidelijk is. Hoe kun je ze ondersteunen in hun seksuele vorming?

Afbeelding
Blinddoek

Op OBS Sigmond in Werkendam volgen bovenbouwleerlingen een weerbaarheidstraining op de drempel naar de puberteit: LEV2live.

Afbeelding
Duikelrek

‘Toen we gingen nadenken over een nieuwe methode, hebben we de ouders mee laten denken. Zonder het draagvlak van de ouders werkt het niet; uiteindelijk is het de bedoeling dat zij met hun kind in gesprek gaan over dit onderwerp’, aldus leerkracht Rynco Pierik.

Afbeelding
Groep kinderen op picknickbank

In de zoektocht naar een methode voor seksuele opvoeding kwam IKC Wereldwijs uit bij ‘Veiligwijs’. Juist omdat het woordgebruik in deze methode minder direct is en het beeldmateriaal minder open en bloot.

Afbeelding
Team

Met de Bijbel als richtlijn leren kinderen om te gaan met relaties en seksualiteit. “De methodiek ‘Wonderlijk gemaakt’ sluit naadloos aan op onze christelijke identiteit”, zegt schoolleider Johan Haasnoot van de Rehobothschool in Katwijk.

Afbeelding
Kinderen zingen

Genderneutraliteit is een thema op De Verbinding in Nijmegen. 'We spreken de leerlingen bijvoorbeeld niet aan met ‘jongens en meisjes’ maar met ‘kinderen.’ We hebben genderneutrale toiletten en bij gymnastiek worden er geen groepjes gevormd die alleen uit jongens of meisjes bestaan', legt schoolleider Manon Prévoo uit.

Afbeelding
Postbus voor vragen over seksualiteit

Een aantal jaren geleden besloot basisschool Aeresteijn in Langeraar om de lessen over relaties en seksualiteitniet meer in één of twee weken te proppen. Nu worden ze verspreid over het jaar gegeven. Dat werkt taboedoorbrekend.

Afbeelding
Leerlingen houden handen als hartjes boven hun hoofd

Op de juiste manier ‘nee’ kunnen zeggen als je als kind in aanraking komt met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Om dit in goede banen te leiden, werkt ’t Gijmink al enkele jaren met de lesmethode Kriebels in je buik.

Afbeelding
Esther en Wietske

Besluit je als school dat je een themacertificaat wilt halen, dan krijg je daar hulp bij van een Gezonde School-adviseur van de GGD. Hoe werkt zo’n samenwerking precies?