Bijbel als richtlijn bij seksuele vorming

Johan Haasnoot
Rehobothschool
Katwijk

“De christelijke levensvisie, met geloof, hoop en liefde als kernwaarden, zit verweven in alle lessen die we geven”, vertelt Johan. “Dat willen we dus zeker ook in de relationele en seksuele vorming tot uiting laten komen. Andere aanbieders, zoals de GGD, hebben ook schitterend materiaal, maar de christelijke visie zit er niet specifiek in. En juist daarvoor kiezen ouders voor onze school.”

Al zeker acht jaar werkt de Rehobothschool met ‘Wonderlijk gemaakt’. Het christelijke uitgangspunt van de lesmethode past bij deze Gezonde School. De Rehobothschool in Katwijk aan Zee werkte als pilotschool mee aan de herziene versie van de lesmethode.

Diversiteit

Sinds dit schooljaar is er een nieuwe versie van ‘Wonderlijk gemaakt’. Met meer concrete lesschema’s en -doelen, minder overlap en meer ruimte voor actuele kwesties. Zoals diversiteit. Johan: “We gaan hierbij uit van de man en vrouw als goede basis van het gezin en seks binnen het huwelijk als de beste plek. Maar gezinnen die afwijken van het christelijke ideaal moeten zich ook welkom voelen; twee vaders of moeders in een gezin, gescheiden ouders of kinderen die twijfelen over hun geslacht.”

Maatschappelijke discussie

Zo signaleert het leerkrachtenteam weleens dat een leerling worstelt met het geslacht. ‘Wonderlijk gemaakt’ biedt in zo’n geval concrete handvatten om er voor het kind te zijn en met de ouders in gesprek te gaan. “Pakweg tien jaar geleden speelde de maatschappelijke discussie over diversiteit veel minder”, zegt Johan. “De vorige versie van de methodiek was dan ook meer dichtgetimmerd. Zo van: dit is onze christelijke visie. Punt. Die punt is er niet meer. Er is nu veel meer ruimte en oog voor andere vormen. Christenen hebben juist vanuit hun Bijbelse visie de opdracht om niemand over te slaan in het gesprek. En het is ook vanuit de overheid een eis om thema’s als inclusiviteit bespreekbaar te maken.”

Afbeelding
Muziekles

Niet afdwingen

Dat kan het hele jaar door. De Rehobothschool legt vier weken per jaar de focus op ‘Wonderlijk gemaakt’. Johan: “Een maand lang zitten we met z’n allen in een flow, leerlingen, leerkrachten én ouders. Je kunt dan dieper in de materie duiken en ouders gemakkelijker meenemen in het verhaal.” De leerlingen vinden de themamaand volgens Johan ‘superleuk’. “De meeste zitten op het puntje van hun stoel. Wat we wel zien is dat sommige kinderen thuis nog nooit hebben gesproken over relaties en seksualiteit. Die vallen dan compleet stil in de klas. Voor ons als leerkrachten aanleiding om met de ouders in gesprek te gaan. Vaak blijkt dat ze het moeilijk vinden om het onderwerp aan te snijden. Zoiets kun je dus niet afdwingen; je kunt moeilijk thuis bij die mensen op de bank gaan zitten.”

Ouderbetrokkenheid

Of er ook ouders zijn die vinden dat de school zich niet mag bemoeien met de seksuele opvoeding van hun kind? “Door ze nauw te betrekken bij wat we doen, zijn we ze een slag voor”, aldus Johan. “Die ouderbetrokkenheid is belangrijk voor het draagvlak. Dat doen we door tijdig de lesinhoud te delen met ouders. Zo laten we het initiatief en de regie over het gesprek bij hen als opvoeders. We storten dan ook niet zomaar alles over hun kind uit. Dat doen we heel zorgvuldig, zeker met een gevoelig thema als dit.”

Geen robots

Ook voor leerkrachten is het bespreken van gevoelige thema’s niet altijd even gemakkelijk. Voordat de themamaand begint gaan ze daarom met elkaar in gesprek. “Iedereen is anders en reageert vanuit de eigen ervaringen”, stelt Johan. “Iemand kan het lastig vinden om in het bijzijn van jongens over menstruatie te praten. Dan zoeken we naar een tussenoplossing: eerst met de meiden alleen, dan met de jongens erbij. Want uiteindelijk gaat het hen ook aan. Het gaat erom dat we elkaar hierin ondersteunen, tenslotte zijn we geen robots.”

lime_midden

Over Johan

 • Wie:
  • Johan Haasnoot
 • Wat:
  • Schoolleider en leerkracht bovenbouw
 • Waar:
  • Rehobothschool
 • Missie:
  • Ruimte voor leren en leven! Rehoboth betekent vrij vertaald ook ‘ruimte’, geciteerd uit een Bijbeltekst.
lime_midden

Over de Rehobothschool

 • School:
  • Rehobothschool in Katwijk aan Zee
 • Aantal leerlingen:
  • > 300
 • Aantal docenten:
  • 35-40 (hele team)
 • Gezonde school sinds:
  • mei 2021
 • Themacertificaten:
  • Welzijn
  • Relaties en seksualiteit

Leuk artikel? We horen graag je feedback!

Icoon Aan de slag

Stappenplan

Zin om aan de slag te gaan met de Gezonde School-aanpak? Lees op gezondeschool.nl hoe je dit doet.

Icoon Adviseur

Advies op maat

Je staat er niet alleen voor. De Gezonde School-adviseur helpt je op weg. Neem vrijblijvend contact op.

Icoon Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Wil je regelmatig inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.