Inspiratie voor Roken, alcohol- en drugspreventie in het VO

 

Afbeelding
groep leerlingen op schoolplein

Scholen die met elkaar samenwerken aan alcohol- en drugspreventie onder jongeren: in Nijmegen lukte het. Lees hoe.

Afbeelding
Ouders in gesprek

Ouders en verzorgers hebben een belangrijke rol in het (beginnend) gebruik van tabak, alcohol en drugs van hun kind. Die rol is groter dan de meeste ouders denken. Hoe zit dat precies en hoe kun je ouders en verzorgers ondersteunen en betrekken bij het voorkomen en ontmoedigen van roken en alcohol- en drugsgebruik?

Afbeelding
Vignet Rookvrije school op schooldeur

Een ex-verslaafde of politieagent vertelt op uitnodiging afschrikwekkende verhalen over roken, alcohol- of drugsgebruik. Het doel: voorkomen dat leerlingen middelen gaan gebruiken. Dit lijkt een logische aanpak. Maar zorgt dit ervoor dat jongeren twee keer nadenken voordat ze gaan roken of alcohol of drugs gaan gebruiken?

Afbeelding
Tieners op het strand

Verstandig omgaan met alcohol, drugs en roken. Wat kunnen docenten doen? Beluister de achtste aflevering van Gezonde School, de podcast over: middelengebruik.

Afbeelding
Tieners op het strand

Leerlingen vinden het vaak lastig om hun grenzen aan te geven bij alcohol- en drugs. Zeker als ze te maken krijgen met groepsdruk. Het Heerenlanden in Leerdam leert hen hiermee om te gaan.

Afbeelding
Leerlingen in gesprek

Wat gaan jullie aan de comazuip-incidenten in het weekend doen? Een vraag van ouders aan Het Heerlenlanden uit Leerdam. De school kwam uit bij het themacertificaat Roken, alcohol- en drugspreventie van Gezonde School.

Afbeelding
Tegeltjes Smokefree Challenge

Een niet-rokenwedstrijd. Hiermee probeert de Coampaen uit Zaandam te voorkomen dat leerlingen uit klas 1 en 2 van de middelbare school hun eerste sigaret opsteken. 

Afbeelding
Esther en Wietske

Besluit je als school dat je een themacertificaat wilt halen, dan krijg je daar hulp bij van een Gezonde School-adviseur van de GGD. Hoe werkt zo’n samenwerking precies?