Inspiratie voor Welbevinden in het MBO

 

Afbeelding
Decoratieve foto van studenten die gezellig met elkaar staan te praten voor het schoolgebouw

Leerlingen en studenten die lekker in hun vel zitten functioneren beter. Welke rol sociaal-emotionele vaardigheden hierbij spelen, leggen we je uit.

Afbeelding
Decoratieve foto van een mbo-student die naar de camera lacht en zijn gehoorbescherming opdoet. Op de achtergrond werkt een medestudent aan een werkbank, ook met gehoorbescherming op.

De stimuleringsregeling Gezond en Veilig Werken biedt scholen kansen om hun studenten voor te bereiden om hun toekomst. Arbodeskundige Saskia Gorissen vertelt hoe dat werkt in de praktijk.

Afbeelding
Jongeren in groepen

Investeren in de relatie tussen student en docent en in de mentale gezondheid van beiden, leidt indirect tot betere studieresultaten. Dat is de gedeelde ervaring van docenten Marloes Blom, Gezonde School-coördinator en Martin Berrens, coördinator sociale veiligheid, en Saïd Achouitar, directeur van samenwerkingspartner FC Social Work.

Afbeelding
Docent in gesprek

Werk je met leerlingen of studenten, dan heeft jouw welbevinden invloed op hún welbevinden. Als het met jou niet goed gaat, is het lastiger om het welbevinden van leerlingen of studenten te bevorderen. Eerst jezelf helpen, dus!

Afbeelding
Escaperoom

Wat doe je als een naaktfoto van jou of iemand die je kent rondgaat op het internet? Dat is de insteek van de Educatieve Escaperoom ‘Het stopt bij jou!’ Met dit spel wordt sexting, en tegelijkertijd ook het thema  Relaties en seksualiteit bespreekbaar gemaakt.

Afbeelding
Studenten

ROC Rijn IJssel in Arnhem integreertTestJeLeefstijl.nl bij loopbaancoaching. Zo wil de mbo-school studenten meer regie geven over hun eigen Welbevinden.

Afbeelding
studente lacht op schoolterrein

Corona en maanden thuiszitten hebben een flinke weerslag op het welbevinden van studenten. Met huisbezoeken en een nieuwe coach weerbaarheid krikt MBO Amersfoort het welbevinden van studenten weer op.

Afbeelding
Zonnebloemen tegen muur

De meeste kinderen van de Laurens-Cupertinoschool hebben geen tuin. Of hooguit een tuin die helemaal betegeld is. In de natuur komen ze zelden. Een moestuin en fruitbomen bieden een prachtige kans om ze te laten zien hoe groente en fruit groeit.

Afbeelding
Klas in gymzaal

Veel studenten van het Albeda Zorgcollege zitten niet goed in hun vel. Daarom ontwikkelde docent Judith van Driel de empowermenttraining ‘Geluk is een werkwoord’. Daarbij gebruikte ze de website van Gezonde School.

Afbeelding
Jongeren met mobieltje

Gezondheid, duurzaamheid, gelijke kansen, (gender)diversiteit. Stuk voor stuk belangrijke onderwerpen. Hoe krijg je de onderwerpen ook echt in de klas? Hoe zorg je ervoor dat diverse activiteiten geen ‘los zand’ zijn? Een gezamenlijke kalender helpt.

Afbeelding
Jongeren maken selfie

Hier kan ik mezelf zijn. Die boodschap wil het ROC Nijmegen uitdragen. Maar hoe doe je dat als niet alle studenten elkaars seksuele voorkeuren accepteren?

Afbeelding
leerling met kaartje in de hand

Wat kunnen professionals in en rond het onderwijs doen voor het welbevinden van leerlingen en studenten? Je hoort het in de aflevering 1 van 'Gezonde School, de podcast'.

Afbeelding
Health by design ergometer

Studenten van de opleiding Lifestyle, Sport en Bewegen op ROC Mondriaan verzorgen activiteiten op het vlak van bewegen en voeding. Voor wie? Studenten van andere opleidingen van het ROC Mondriaan.

Afbeelding
In gesprek

Positieve Gezondheid biedt een brede kijk op gezondheid. Dit sluit goed aan bij de Gezonde School-aanpak. Ook helpt het onze studenten anders te kijken naar hun eigen gezondheid én die van hun patiënten, cliënten en gasten. Daarom heeft ROC Midden Nederland een keuzedeel ‘Positieve Gezondheid’ ontwikkeld.

Afbeelding
Mobiele vitaliteitslab

ROC Midden Nederland omarmt het gedachtegoed van Positieve Gezondheid en wil dat ook buiten de organisatie uitdragen. Daarom gaan studenten met een ultramoderne bakfiets, het Mobiele Vitaliteitslab, de wijk in.

Afbeelding
Gesprek

Om het gedachtengoed over Positieve Gezondheid breed uit te rollen, heeft ROC Midden Nederland een Vitaliteitslab opgezet. “Studenten Gezondheidszorg en Welzijn, Sport en Beauty maken hier via uitdagingen, quizzen en andere belevenissen kennis met alle 6 dimensies van Positieve Gezondheid.

Afbeelding
Voetballen op het sportveld

‘Schrijf een verslag over de Olympische Spelen.’ Dit soort opdrachten kregen studenten van het Noorderpoort in Groningen vroeger als dat ze uitvielen bij sport. Nu is er het Fitcoachtraject: één-op-één begeleiding op maat. Dat gaat uit van wat iemand nog wél kan.

Afbeelding
Leerlingen doen situps in het gras

De leefstijllessen op Noorderpoort in Groningen zijn gebaseerd op het positieve gezondheidsmodel. Door de lessen ontstaat er meer openheid en onderlinge steun onder de studenten.

Afbeelding
Buiten dansen

Het is nu al vijf jaar vaste prik: de eerste woensdag van het schooljaar organiseert het ROC Da Vinci College uit Gorinchem een lifestyle dag. Daarbij draait het maar om één ding: plezier maken. Toch krijgen de leerlingen stiekem wel een boodschap mee. 

Afbeelding
Studenten samen op de bank

Studenten die eenzaam zijn? Wat doe je er als school aan? Het ROC Friese Poort liet studenten in coronatijd zelf zoeken naar wat ze écht misten. Vervolgens bedachten ze samen met creatieve professionals Aandachtje.

Afbeelding
Leerlingen spelen buiten spellen

Testjeleefstijl.nl wordt onderdeel van het vak Vitaal burgerschap. Omdat het hoort bij het lesprogramma, zien docenten het niet als een moetje naast de reguliere lessen.

Afbeelding
docenten met geslaagde studenten

Wat hebben studenten écht nodig voor hun persoonlijke ontwikkeling? Het Da Vinci College weet het door Testjeleefstijl.nl. 

Afbeelding
Leerlingen op de gang

Mentorlessen over stress boden eyeopeners aan leerlingen en docenten van het Haarlemmermeer Lyceum uit Hoofddorp.

Afbeelding
Esther en Wietske

Besluit je als school dat je een themacertificaat wilt halen, dan krijg je daar hulp bij van een Gezonde School-adviseur van de GGD. Hoe werkt zo’n samenwerking precies?