Testjeleefstijl.nl startpunt voor welbevinden

Frank Schoonbrood
Vista College
Maastricht, Sittard en Heerlen

De studenten vullen tijdens de lessen Testjeleefstijl.nl in en daarna gaan ze met elkaar in gesprek. Dat gesprek is eigenlijk nog belangrijker dan de test. Bovendien levert de test data op voor het schoolbeleid. Zijn de studenten bezig met eenzaamheid, middelengebruik of spelen slaapproblemen? 

Het Vista College wil een Gezonde School worden. Frank Schoonbrood: “Door corona heeft het welbevinden bij zowel studenten als medewerkers een deuk opgelopen. Daarom gaan we nu het certificaat Welbevinden halen. We zijn goed op weg."

lime_links

Over Frank

 • Wie
  • Frank Schoonbrood
 • Wat
  • Coördinator Vitaliteit en Coördinator Internationalisering,
  • Voorheen: docent CIOS-opleiding
 • Waar
  • Het Vista college, Maastricht, Heerlen en Sittard
 • Missie
  • Wekelijkse workshops organiseren over vitaliteit voor medewerkers en studenten. Externe partijen bieden deze in samenwerking met onze studenten aan.

Impact

"Onze begeleiders signaleren een dip bij veel studenten. Voor mijzelf werd de impact van de lockdown op de studenten duidelijk tijdens de introweek van vorig schooljaar. Ik merkte hoe blij en gemotiveerd ze waren om weer aanwezig te zijn.

"Studenten waren blij om weer aanwezig te zijn."

Verder zijn er bij collega’s meer burn-outs dan normaal.”

 

Centraal aanpakken

Frank schreef op verzoek van de directie een plan voor het vergroten van de vitaliteit onder medewerkers en studenten. Maar waarom werd er ook gekozen voor het halen van het themacertificaat Welbevinden van Gezonde School? “Dit zorgt voor een goed raamwerk om welbevinden centraal aan te pakken. Bovendien kun je met het thema welbevinden veel kanten uit. Van activiteiten op het gebied van bewegen tot sociale contacten.”

blauw_rechts

Over Het Vista College

 • School
  • Het Vista college
 • Aantal studenten
  • 15.000
 • Aantal docenten
  • 1.600
 • Werkt aan themacertificaten
  • Welbevinden
  • Voeding

Toolbox

“De verschillende docentteams doen allemaal al iets aan welbevinden, maar door er centraal aan te werken hoeven ze het wiel niet opnieuw uit te vinden.

"Docententeams hoeven niet opnieuw het wiel uit te vinden."

Waar ik naartoe wil is een soort toolbox van activiteiten op het gebied van vitaliteit. Van themadagen over bepaalde onderwerpen tot workshops en sportclinics. Hieruit kunnen teams een eigen keuze uit maken, want elke school en elk team is anders.”

Eigen invulling

Een van de activiteiten die Frank wil introduceren is het werken met Testjeleefstijl.nl, een Gezonde School-activiteit. In mei 2021 draaide hij al een pilot in vijf klassen. Aan de ene kant wil Frank dat Testjeleefstijl.nl niet een vrijblijvend onderdeel is voor docenten en aan de andere kant wil hij dat er mogelijkheden zijn voor hun eigen invulling. Daarom gaat de test deel uitmaken van het vak Vitaal burgerschap. Frank: “In LessonUp - het digitale platform dat veel scholen gebruiken voor hun digitale lesmaterialen - staat een lessenreeks van Testjeleefstijl.nl. Hiermee behandelen de docent en zijn klas de verschillende thema’s. Dit zijn bijvoorbeeld fitheid, beeldschermgedrag, vriendschap, angst en somberheid. De leerlingen vullen tijdens de lessen de test in en daarna gaan ze met elkaar in gesprek. Dat gesprek is eigenlijk nog belangrijker dan de test.”

geel_links

Tips van Frank

 • Zet Testjeleefstijl.nl niet in als doel, maar als middel.
 • Beloon teams die ermee werken met extra activiteiten of iets leuks als een herbruikbaar drinkflesje.
 • Ga vooral ook het gesprek aan, na de test. Klap de laptop dicht en praat met elkaar zonder je aan een vast stramien te moeten houden.
 • Laat studenten zowel hun goede als slechte ervaringen met elkaar delen zonder dat ze daarop veroordeeld worden.

Veilig voelen

Frank hoopt dat de studenten zich veilig voelen om hun eigen ervaringen te delen, zonder dat ze veroordeeld worden. “Dat ze het eerlijk kunnen vertellen als ze een vervelende ervaring hebben gehad met drugsgebruik bijvoorbeeld. Daar leren studenten meer van dan wanneer iemand van de politie komt uitleggen dat ze geen drugs mogen gebruiken.”

 

Succesvolle pilot

De reacties op de pilot zijn positief. Frank: “Collega’s zijn enthousiast om ermee verder te gaan. Omdat het deel uitmaakt van het lesprogramma, wordt het niet als een moetje gezien dat er naast de reguliere lessen nog bij gedaan moet worden.”

 

Input voor beleid

Ook de data die met Testjeleefstijl.nl naar bovenkomen zijn waardevol. Frank geeft een voorbeeld hoe dit invloed kan hebben op het beleid van de school. “Stel dat je ziet dat er opvallend hoog gescoord wordt op de vraag: Denk je weleens na over zelfdoding? Dan kun je met regionale organisaties in gesprek over hoe je het thema bespreekbaar kunt maken in de klas. Of je zorgt dat op het intranet te vinden is waar studenten terecht kunnen als ze met gedachten aan zelfdoding rondlopen. Leerlingen vullen de testen anoniem in. Frank en de docenten ontvangen alleen de geanonimiseerde data.

 

Beeldschermtijd

De pilot draaide in CIOS-klassen waarvan de leerlingen in elk geval al sportief op de goede weg zitten. Maar ook deze studenten hadden verbeterpunten voor hun welbevinden: “De studenten scoren goed op fitheid, maar zij moeten net als andere studenten aandacht besteden aan beeldschermtijden of bijvoorbeeld hun slaapritme. Ik ken de studenten van CIOS goed, omdat ik ze zelf 10 jaar les heb gegeven. Ik ben benieuwd naar de uitslagen van de andere afdelingen als ook zij dit schooljaar met Testjeleefstijl.nl gaan werken.”

 

roze_midden

Testjeleefstijl.nl, een Gezonde School-activiteit

Testjeleefstijl.nl is een initiatief van Stichting Testjeleefstijl.nl. Jongeren vinden bij Testjeleefstijl.nl informatie over onder andere gezondheid, gevoel, drank, drugs en seksualiteit. Ze kunnen testen doen om te zien hoe ze ervoor staan en direct advies krijgen op basis van hun resultaten. Testjeleefstijl.nl wil gedegen en objectieve informatie geven over veel onderwerpen en hiermee ook een veilige baken zijn op internet. Naar Testjeleefstijl.nl

 

Loopbaan en Burgerschap

Testjeleefstijl.nl sluit aan op het domein Vitaal Burgerschap voor de kwalificatie-eisen Loopbaan en Burgerschap. De informatie en testen op TestJeLeefstijl.nl zijn gemaakt in samenwerking met o.a. TNO, het Trimbos-instituut, Voedingscentrum, Kenniscentrum Sport & Bewegen, Nibud, Rutgers, VeiligheidNL en 113 Zelfmoordpreventie. Bekijk meer Gezonde School-activiteiten

Leuk artikel? We horen graag je feedback!

Icoon Aan de slag

Stappenplan

Zin om aan de slag te gaan met de Gezonde School-aanpak? Lees op gezondeschool.nl hoe je dit doet.

Icoon Adviseur

Advies op maat

Je staat er niet alleen voor. De Gezonde School-adviseur helpt je op weg. Neem vrijblijvend contact op.

Icoon Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Wil je regelmatig inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.