Vier themadagen op de kalender

Anne Voorn
Varendonck College
Someren

Op de themadagen doen leerlingen activiteiten met hun mentor. Deze zijn gewoon leuk om te doen én dragen bij aan het welzijn van de leerlingen. Het thema blijft niet binnen het klaslokaal. Mentorgroepen laten elkaar ook zien wat ze allemaal doen en er zijn ouderavonden over het thema.

Leerlingen die lekker in hun vel zitten leren beter. Uit de schoolscan van het Nationaal Programma Onderwijs blijkt dat daar de grootste klap zit voor leerlingen in coronatijd. Daarom zet het Varendonck College vol in op sociaal welbevinden. De vier themadagen die elk jaar op school worden georganiseerd, dragen daaraan bij.

Mentorprogramma

Anne Voorn, manager onderwijs vmbo-bovenbouw, somt de themadagen op: “Paarse Vrijdag, Dag van Respect, Nationale Complimentendag en Dag tegen Pesten. Ze vallen alle vier binnen het mentorprogramma. Op zo’n dag doen de leerlingen allerlei activiteiten met hun mentorgroep, onder leiding van de mentor. Het gaat om activiteiten die gewoon leuk zijn om te doen én bijdragen aan het welzijn van de leerlingen.”

Gekoppeld aan ouderavonden

Voor elke themadag krijgt de mentor verschillende keuzemogelijkheden. Anne: “Een mentor moet zich senang voelen bij het programma. Op de dag zelf is de hele school op een of andere manier met het thema bezig. Mentorgroepen laten elkaar ook zien wat ze allemaal doen. Zo’n thema blijft dus niet binnen de klaslokalen.” Volgens Anne is het een pre als de themadagen worden gekoppeld aan ouderavonden. “Dan krijgen leerlingen thuis en op school dezelfde boodschap. Ook is het belangrijk om verbinding te zoeken met maatschappelijke organisaties in de omgeving van de school. “We hoeven het niet allemaal zelf te doen.”

Afbeelding
Scene uit de voorstelling 'Log In' van Theatergroep PlayBack

Paarse vrijdag

Op Paarse Vrijdag tonen scholieren en studenten hun solidariteit met lhbt+'ers, onder andere door het dragen van paarse kleding. Anne: “We hebben die dag de school paars aangekleed, leerlingen deelden roze koeken uit en veel mensen droegen paarse kleren. Het vieren van deze themadag was een initiatief van onze locatie in Asten. Het is fijn om op themadagen gebruik te maken van elkaars ideeën.”

Dag van Respect

Deze dag wordt gevierd in de Week van Respect, waarin kinderen leren om actief bij te dragen aan een respectvolle samenleving. Anne: “De bovenbouw ging naar het Roger That Inspiratielab. Dat is een laagdrempelige ontmoetingsplek waar activiteiten voor én door jongeren worden georganiseerd. Het doel is om de veerkracht van jongeren te vergroten. Voor de onderbouw was er op school een theatervoorstelling over respect. De ouderraad had op 11 november een ouderavond met de interactieve voorstelling Log In van theatergroep PlayBack georganiseerd, waarbij ouders een kijkje namen in het digitale leven van jongeren.”

Nationale Complimentendag

De Nationale Complimentendag draait om het geven van oprechte aandacht en het tonen van persoonlijke waardering. Het Varendonck College gaat deze themadag op een andere datum vieren, omdat hij in de carnavalsvakantie valt. De datum en het programma zijn nog niet bekend. Anne: “Wat ik wel weet is, dat we elkaar op allerlei manieren complimenten gaan geven.”

Dag tegen Pesten

Op de landelijke Dag tegen Pesten wordt in Nederland extra aandacht besteed aan het stoppen van pestgedrag. Ook het programma van deze dag moet nog ingevuld worden. Anne: “Onze leerlingen gaan in ieder geval actief aan de slag, bijvoorbeeld met het maken van een poster of een filmpje.”

lime_midden

Over Anne

 • Wie 
  • Anne Voorn
 • Wat
  • Manager onderwijs bovenbouw vmbo
 • Waar
  • Varendonck College
 • Missie
  • Leerlingen voorbereiden op een leven lang leren.
geel_midden

Tips van Anne

 • Koppel ouderavonden aan themadagen op school, zodat de boodschap thuis en op school dezelfde is.
 • Werk samen met ouders bij moeilijke opvoedkundige kwesties.
 • Zoek contact met de directe omgeving om leerlingen te ondersteunen op het gebied van sociaal welbevinden.
roze_midden

Aan de slag met de Gezonde School

Hoe zorg je voor een gezonde manier van leven op school? En hoe maak je de stap van losse activiteiten naar een samenhangend beleid? De Gezonde School-aanpak helpt hierbij.

Lees meer over de Gezonde School-aanpak
 

lime_midden

Over het Varendonck College

 • School
 • Aantal leerlingen
  • 600
 • Aantal docenten
  • 75
 • Plannen
  • In de vernieuwbouw laten we de catering volledig door de leerlingen zelf doen. Daarmee willen we bijdragen aan een gezonde leefstijl.

Meer lezen over het Varendonck college?

Leuk artikel? We horen graag je feedback!

Icoon Aan de slag

Stappenplan

Zin om aan de slag te gaan met de Gezonde School-aanpak? Lees op gezondeschool.nl hoe je dit doet.

Icoon Adviseur

Advies op maat

Je staat er niet alleen voor. De Gezonde School-adviseur helpt je op weg. Neem vrijblijvend contact op.

Icoon Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Wil je regelmatig inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.