Afbeelding
Decoratieve foto van twee leerlingen op een schoolplein. Een van de leerlingen houdt een smartphone vast terwijl ze er samen naar kijken.

Waarom is het zo moeilijk om je mobiele telefoon weg te leggen? En wat voor effect heeft veel schermtijd op de ontwikkeling van leerlingen? We duiken in de cijfers en feiten samen met expert Freek Zwanenburg.

Afbeelding
leerlingen op schoolplein met mobiel

In 2024 geldt de richtlijn dat smartphones uitsluitend voor educatieve doelen mogen worden ingezet. Hoe kun je als school goed omgaan met deze verandering?

Afbeelding
Freek Zwanenburg geeft workshop aan leerkrachten

Van cyberpesten en haatreacties tot shame sexting en ander online ongewenst gedrag. Hoe stimuleer je de online weerbaarheid van alle leerlingen en studenten?

Afbeelding
Escaperoom

Wat doe je als een naaktfoto van jou of iemand die je kent rondgaat op het internet? Dat is de insteek van de Educatieve Escaperoom ‘Het stopt bij jou!’ Met dit spel wordt sexting, en tegelijkertijd ook het thema  Relaties en seksualiteit bespreekbaar gemaakt.

Afbeelding
lachende docenten en leerlingen

Hoeveel schermtijd per dag is gezond? Hoe ga je hierover in gesprek met studenten? Je hoort het in de aflevering 3 van 'Gezonde School, de podcast'.

Afbeelding
Scène uit theatervoorstelling

Bij het leren omgaan met digitale media spelen ouders een grotere rol dan vaak wordt gedacht. Reden voor de ouderraad van het Varendonck College om de interactieve theatervoorstelling Log In te boeken. Met ouders in de hoofdrol!

Afbeelding
Scene uit voorstelling 'Log in' van Theatergroep PlayBack

Paarse Vrijdag, Dag van Respect, Nationale Complimentendag en Dag tegen Pesten. Deze vier vaste themadagen dragen eraan bij dat leerlingen het hele jaar lekker in hun vel zitten.

Afbeelding
Scène uit theatervoorstelling

Juist voor een thema als mediawijsheid kunnen scholen niet zonder ouders. Kennis overdragen kunnen scholen goed, maar gedragsverandering is een tweede. Daar hebben ouders en school elkaar voor nodig.

Afbeelding
leerlingen achter laptop

Online les volgen slurpt veel energie. En er ligt eenzaamheid en somberheid op de loer. Thuis lessen volgen, heeft tot veel depressiegevallen geleid. Aandacht voor mediawijsheid is nu daarom extra belangrijk.

Afbeelding
Leonoor Ruigrok geïnterviewd

Online les geven en ervoor zorgen dat studenten niet de hele dag achter hun scherm zitten? “Breng ze in beweging door out of the box te denken. Dat kan echt bij elk vak”, zegt Leonoor Ruigrok, docent bij het Mediacollege Amsterdam.

Afbeelding
Computerscherm

Het leren omgaan met sociale media is voor een groot deel sociale vaardigheid. Daarom gebruikt basisschool Rehoboth voor mediawijsheid ook de methodes voor sociaal-emotioneel leren. 

Afbeelding
Werken met chromebooks

Ouders willen hun kinderen wel begeleiden bij mediagebruik, maar hebben daar wel vragen over. Logisch, want het is een nieuw onderdeel van het opvoeden. Daarom organiseerde Basisschol Rehoboth een ouderavond.

Afbeelding
Esther en Wietske

Besluit je als school dat je een themacertificaat wilt halen, dan krijg je daar hulp bij van een Gezonde School-adviseur van de GGD. Hoe werkt zo’n samenwerking precies?