Voorstelling voor ouders over mediawijsheid

Anne Voorn
Varendonck College
Someren

Tijdens de voorstelling Lo gIn van theatergroep PlayBack kwamen de ouders al snel los en speelden zij zichzelf op het podium. Het resultaat? Een hilarische en leerzame happening. De belangrijkste les: niet bang te zijn voor een pijnlijk gesprek met je kind.

Op 11 november 2021 organiseerde de ouderraad van het Varendonck College in Someren de interactieve ouderavond Log In. De goed bezochte voorstelling viel in de Week van Respect. Heel toepasselijk, vindt Anne Voorn, manager onderwijs vmbo-bovenbouw. “Respectvol met elkaar omgaan geldt zeker ook online!”

Mediawijsheid leeft

“In het begin van de avond gedroegen de ouders zich een beetje zoals hun puberkinderen dat zouden doen”, vertelt Anne lachend. “Ze kropen achterin de zaal en reageerden wat afwachtend. Dat is logisch in deze coronatijd. Het is spannend om weer in een groep bij elkaar te zijn.” Toch waren er zo’n tachtig ouders en het gezelschap was zeer gemêleerd. “Je merkt dat het onderwerp mediawijsheid leeft, zeker nu we veel online zijn vanwege corona.”

Afbeelding
Scène uit theatervoorstelling

Hilarisch

De sfeer was prettig en ontspannen en de ouders kwamen steeds meer los. Anne vindt dat de avond goed werd opgebouwd. “De spelleider begon met ja- en nee-vragen en daarna was er ruimte voor langere antwoorden. Er waren gesprekjes met de zaal en sommige ouders speelden mee op het podium. Acteurs speelden de rol van pubers en dat deden ze op een levensechte en hilarische manier. Het was grappig om te zien dat ouders dan heel natuurlijk in hun ouderrol sprongen.”

Zoemende mobiel

Ook voor Anne zelf, als moeder, was de avond leerzaam. “Ik vind het heel irritant als ik met mijn kind wil praten en er voortdurend een mobieltje zoemt. Dan zeg ik: ‘Doe je telefoon nu uit!’ Een andere moeder zou vragen: ‘Kan je telefoon even uit?’ Het is inderdaad beter om een vraag te stellen in plaats van iets af te dwingen. Ook heeft het kind een stem in het moment waarop een gesprek wordt gevoerd. Zelf wil ik het gesprek nú voeren, maar dat kan ook over een kwartier, bijvoorbeeld als een computerspelletje is afgelopen. Ik vind zo’n spel misschien niet belangrijk, maar mijn kind wel.”

Afbeelding
Scene uit theatervoorstelling

Niet bang zijn

De belangrijkste les van de avond was om niet bang te zijn voor een pijnlijk gesprek. Anne geeft een voorbeeld: “Stel dat je kind iets online heeft gepost om een ander kind te pesten. Veroordeel je kind dan niet. Ga met elkaar in gesprek en vraag door. Waarom heb je het gedaan? Snap je wat de gevolgen zijn voor het andere kind? Hoe kun jij je voortaan weren, zodat je niet meeloopt met pesters? Het voeren van zo’n gesprek is doodeng, maar het is belangrijk om uit te zoeken wat je kind nodig heeft om gezond op te groeien.”

Grijp in!

De avond werd afgesloten met het verhaal van een moeder die als ervaringsdeskundige vertelde over haar gameverslaafde zoon. Anne: “Ik was vooraf bang dat het een praatje zou worden over wat er allemaal mis kan gaan. Gelukkig was dat niet het geval. ‘Grijp in!’ was de boodschap van deze moeder. Als je onderbuik zegt dat iets niet goed is, klopt dat vaak. Dan moet je niet afwachten, maar doen! Praat met je kind, stel grenzen en zoek hulp als dat nodig is. Niet alleen voor je kind, maar ook voor jezelf.”

Feestje

Anne noemt de ouderavonden ‘een feestje van ouders voor ouders’. De ouderraad krijgt subsidie van de gemeente voor de organisatie en de school fungeert als host. De avonden passen bij de visie ‘ouderbetrokkenheid 3.0’, waarin ouders en school samenwerken aan de ontwikkeling van het kind. Ouders kiezen het thema van de avond, maar zoeken zoveel mogelijk verbinding met school en de directe omgeving. Vaak zijn er maatschappelijke organisaties aanwezig, waar ouders terecht kunnen voor hulp.

Anti-pestfilm

Ook op andere manieren verbindt het Varendonck College zich met de omgeving. Zo heeft de school meegewerkt aan de anti-pestfilm Wending. De film is opgenomen op de locatie Someren en leerlingen hebben erin meegespeeld. Op 12 september ging de film feestelijk in première in de grote zaal van bioscoop Tuschinski in Amsterdam.

lime_midden

Over Anne

  • Wie 
    • Anne Voorn
  • Wat
    • Manager onderwijs bovenbouw vmbo
  • Waar
    • Varendonck College
  • Missie
    • Leerlingen voorbereiden op een leven lang leren.
geel_midden

Tips van Anne

  • Steek niet in op angst en wat er mis kan gaan, maar leer je kind hoe het met sociale media om moet gaan.
  • Als je de digitale wereld niet begrijpt, verdiep je er dan in. Normen en waarden gelden ook online en daar heb je als ouder wél verstand van.
lichtblauw_midden

Over de voorstelling 'Log In'

Tijdens de voorstelling Log In van theatergroep PlayBack nemen ouders een kijkje in het digitale leven van jongeren. De continue online interactie heeft invloed op het zelfbeeld van jongeren en hun welzijn. Bij het leren omgaan met digitale media spelen ouders een grotere rol dan vaak wordt gedacht. Log In geeft ouders inzicht in hoe ze internetgebruik en sociale media een plek kunnen geven in de dagelijkse opvoeding.

Lees meer over de voorstelling 'Log In' op de website van theatergroep Playback.

Of bekijk de video van een ouderavond van PlayBack.

roze_midden

Werken aan mediawijsheid met Gezonde School

Mediagebruik kan heel leuk zijn, maar zorgt ook voor problemen bij leerlingen. Denk aan gameverslaving, cyberpesten, overprikkeling of onveilig (seksueel) contact met vreemden. Zulke problemen kunnen leiden tot slechtere schoolprestaties. Ook kan mediagebruik invloed hebben op de gezondheid. Voor hun ontwikkeling loont het dus als leerlingen leren hoe ze media op een positieve en gezonde manier gebruiken.

Meer over werken aan mediawijsheid met de Gezonde School-aanpak
 

lime_midden

Over het Varendonck College

  • School
  • Aantal leerlingen
    • 600
  • Aantal docenten
    • 75
  • Plannen
    • In de vernieuwbouw laten we de catering volledig door de leerlingen zelf doen. Daarmee willen we bijdragen aan een gezonde leefstijl.

Meer lezen over het Varendonck college?

Leuk artikel? We horen graag je feedback!

Icoon Aan de slag

Stappenplan

Zin om aan de slag te gaan met de Gezonde School-aanpak? Lees op gezondeschool.nl hoe je dit doet.

Icoon Adviseur

Advies op maat

Je staat er niet alleen voor. De Gezonde School-adviseur helpt je op weg. Neem vrijblijvend contact op.

Icoon Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Wil je regelmatig inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.