MBO

 

Afbeelding
Jongeren in groepen

Investeren in de relatie tussen student en docent en in de mentale gezondheid van beiden, leidt indirect tot betere studieresultaten. Dat is de gedeelde ervaring van docenten Marloes Blom, Gezonde School-coördinator en Martin Berrens, coördinator sociale veiligheid, en Saïd Achouitar, directeur van samenwerkingspartner FC Social Work.

Afbeelding
Decoratieve foto van twee studenten die al lopend met elkaar overleggen

Dankzij de stimuleringsregeling Gezond en Veilig Werken leren studenten aan het Astrum College hoe ze gezond en vitaal blijven in hun werk. Zo startte het schoolteam met nieuwe activiteiten en speelt het in op risicofactoren.

Afbeelding
Escaperoom

Wat doe je als een naaktfoto van jou of iemand die je kent rondgaat op het internet? Dat is de insteek van de Educatieve Escaperoom ‘Het stopt bij jou!’ Met dit spel wordt sexting, en tegelijkertijd ook het thema  Relaties en seksualiteit bespreekbaar gemaakt.

Afbeelding
Jongeren rond kampvuur

Geen wijzende vingertjes, maar creatieve vormen, zoals theater of een spel, openen het gesprek met studenten over seksualiteit. Pas als het onderwerp bespreekbaar is, kun je er op school mee aan de slag.

Afbeelding
Toneelspel

Op het Koning Willem I College in den Bosch behandelen ze hot topics in het eigen theater. Aansluitend houden ze een groepsgesprek. Zo ontwikkelen jongeren een andere kijk op bijvoorbeeld pesten, homoseksualiteit of seksuele communicatie.

Afbeelding
Theatervoorstelling Transmissie

De Maand van de Leuke Seks gaat over de positieve kant van seks: over veiligheid, jezelf mogen zijn, respect hebben voor elkaar, naar elkaar luisteren. Zo wordt het thema bespreekbaar en voelen studenten zich vrij om te zijn wie ze zijn.

Afbeelding
Strooien met papiertjes

Een expert helpt bij neerzetten een duurzame, sekspositieve benadering, ondervond het Koning Willem I College in Den Bosch.

Afbeelding
Studenten

ROC Rijn IJssel in Arnhem integreertTestJeLeefstijl.nl bij loopbaancoaching. Zo wil de mbo-school studenten meer regie geven over hun eigen Welbevinden.

Afbeelding
Student

Corona en maanden thuiszitten hebben een flinke weerslag op het welbevinden van studenten. Met huisbezoeken en een nieuwe coach weerbaarheid krikt MBO Amersfoort het welbevinden van studenten weer op.

Afbeelding
Team bij Gezonde School vlag

Deltion College heeft maar liefst vijf Gezonde Gezonde-certificaten. Een geweldige prestatie. Nóg knapper is dat ze al tien jaar Gezonde School zijn. Hoe doe je dat, Gezonde School blijven? 

Afbeelding
Overleg

Op het Deltion College krijgen collega’s geen extra uren voor het werken aan Gezonde School. Collega’s bij wie het thema past, pakken het op. Dit gebeurt in werkgroepen die hun taken bijhouden op digitale borden. Zo valt de Gezonde School-aanpak nooit stil. 

Afbeelding
Esther en Wietske

Besluit je als school dat je een themacertificaat wilt halen, dan krijg je daar hulp bij van een Gezonde School-adviseur van de GGD. Hoe werkt zo’n samenwerking precies?

Afbeelding
Klas in gymzaal

Veel studenten van het Albeda Zorgcollege zitten niet goed in hun vel. Daarom ontwikkelde docent Judith van Driel de empowermenttraining ‘Geluk is een werkwoord’. Daarbij gebruikte ze de website van Gezonde School.

Afbeelding
Seksuele voorlichting

In acht weerbaarheidslessen zoomt entree-opleiding in op zaken als sexting, nee zeggen en grenzen bewaken. De locatie Breda kon hiermee aan de slag dankzij de Stimuleringsregeling Gezonde Relaties & Seksualiteit. 

Afbeelding
Jongeren met mobieltje

Gezondheid, duurzaamheid, gelijke kansen, (gender)diversiteit. Stuk voor stuk belangrijke onderwerpen. Hoe krijg je de onderwerpen ook echt in de klas? Hoe zorg je ervoor dat diverse activiteiten geen ‘los zand’ zijn? Een gezamenlijke kalender helpt.

Afbeelding
Jongeren maken selfie

Hier kan ik mezelf zijn. Die boodschap wil het ROC Nijmegen uitdragen. Maar hoe doe je dat als niet alle studenten elkaars seksuele voorkeuren accepteren?

Afbeelding
lachende docenten en leerlingen

Hoeveel schermtijd per dag is gezond? Hoe ga je hierover in gesprek met studenten? Je hoort het in de aflevering 3 van 'Gezonde School, de podcast'.

Afbeelding
Wortel snijden

Hoe kunnen professionals in en rond het onderwijs bijdragen aan een gezond voedingspatroon van leerlingen en studenten? Je hoort het in aflevering 2 van 'Gezonde School, de podcast'.

Afbeelding
leerling met kaartje in de hand

Wat kunnen professionals in en rond het onderwijs doen voor het welbevinden van leerlingen en studenten? Je hoort het in de aflevering 1 van 'Gezonde School, de podcast'.

Afbeelding
leerlingen achter laptop

Online les volgen slurpt veel energie. En er ligt eenzaamheid en somberheid op de loer. Thuis lessen volgen, heeft tot veel depressiegevallen geleid. Aandacht voor mediawijsheid is nu daarom extra belangrijk.

Afbeelding
Leonoor Ruigrok geïnterviewd

Online les geven en ervoor zorgen dat studenten niet de hele dag achter hun scherm zitten? “Breng ze in beweging door out of the box te denken. Dat kan echt bij elk vak”, zegt Leonoor Ruigrok, docent bij het Mediacollege Amsterdam.

Afbeelding
Health by design ergometer

Studenten van de opleiding Lifestyle, Sport en Bewegen op ROC Mondriaan verzorgen activiteiten op het vlak van bewegen en voeding. Voor wie? Studenten van andere opleidingen van het ROC Mondriaan.

Afbeelding
In gesprek

Positieve Gezondheid biedt een brede kijk op gezondheid. Dit sluit goed aan bij de Gezonde School-aanpak. Ook helpt het onze studenten anders te kijken naar hun eigen gezondheid én die van hun patiënten, cliënten en gasten. Daarom heeft ROC Midden Nederland een keuzedeel ‘Positieve Gezondheid’ ontwikkeld.

Afbeelding
Mobiele vitaliteitslab

ROC Midden Nederland omarmt het gedachtegoed van Positieve Gezondheid en wil dat ook buiten de organisatie uitdragen. Daarom gaan studenten met een ultramoderne bakfiets, het Mobiele Vitaliteitslab, de wijk in.

Afbeelding
Gesprek

Om het gedachtengoed over Positieve Gezondheid breed uit te rollen, heeft ROC Midden Nederland een Vitaliteitslab opgezet. “Studenten Gezondheidszorg en Welzijn, Sport en Beauty maken hier via uitdagingen, quizzen en andere belevenissen kennis met alle 6 dimensies van Positieve Gezondheid.

Afbeelding
Voetballen op het sportveld

‘Schrijf een verslag over de Olympische Spelen.’ Dit soort opdrachten kregen studenten van het Noorderpoort in Groningen vroeger als dat ze uitvielen bij sport. Nu is er het Fitcoachtraject: één-op-één begeleiding op maat. Dat gaat uit van wat iemand nog wél kan.

Afbeelding
Leerlingen doen situps in het gras

De leefstijllessen op Noorderpoort in Groningen zijn gebaseerd op het positieve gezondheidsmodel. Door de lessen ontstaat er meer openheid en onderlinge steun onder de studenten.

Afbeelding
Groep studenten buiten

Nog heel even, en er wordt een blauwe lijn geschilderd rondom de Hoefslag, een groot gebied in Gorinchem. De lijn markeert een paar hectare grond waarop meerdere scholen staan, die voortaan rookvrij zal zijn.

Afbeelding
Buiten dansen

Het is nu al vijf jaar vaste prik: de eerste woensdag van het schooljaar organiseert het ROC Da Vinci College uit Gorinchem een lifestyle dag. Daarbij draait het maar om één ding: plezier maken. Toch krijgen de leerlingen stiekem wel een boodschap mee. 

Afbeelding
Studente tapt water bij het watertappunt

De studenten moesten hun waterflesjes vullen bij de kraantjes op het toilet en dat werkt wat onhandig. Met watertappunten binnen is dat verleden tijd.

Afbeelding
Student eet fruit

Het VISTA College heeft gratis fruit. Waarom? Om de studenten iets gezonds te geven én naar de kantine te trekken. 

Afbeelding
Frank deelt fruit uit aan leerlingen

Mbo-studenten in Zuid-Limburg hebben een gezondheidsachterstand vergeleken met de rest van Nederland. Zij blijven ook nog eens achter ten opzichte van hbo- en wo-studenten. Het VISTA College doet er wat aan met de Gezonde School-aanpak.

Afbeelding
Leerlingen bij het Rad van Fortuin

Het Vista College heeft watertappunten aangelegd. Maar hoe zorg je ervoor dat studenten massaal aan het water gaan? Door promotie in de introductieweek én daarna.

Afbeelding
Studenten samen op de bank

Studenten die eenzaam zijn? Wat doe je er als school aan? Het ROC Friese Poort liet studenten in coronatijd zelf zoeken naar wat ze écht misten. Vervolgens bedachten ze samen met creatieve professionals Aandachtje.

Afbeelding
Leerlingen spelen buiten spellen

Testjeleefstijl.nl wordt onderdeel van het vak Vitaal burgerschap. Omdat het hoort bij het lesprogramma, zien docenten het niet als een moetje naast de reguliere lessen.

Afbeelding
docenten met geslaagde studenten

Wat hebben studenten écht nodig voor hun persoonlijke ontwikkeling? Het Da Vinci College weet het door Testjeleefstijl.nl. 

Afbeelding
Leerlingen op de gang

Mentorlessen over stress boden eyeopeners aan leerlingen en docenten van het Haarlemmermeer Lyceum uit Hoofddorp.

Afbeelding
Volleybal in de pauze

Hoe krijg je pubers in de pauze in beweging en stimuleer je onderling contact? Het Assink in Haaksbergen nam een rigoureuze maatregel: de aula ging dicht en de leerlingen naar buiten.

Afbeelding
Calandloop team

Het rondje om de Sloterplas van 5 km is niet zomaar een rondje. Het biedt een sportieve uitdaging en zorgt voor verbinding.

Afbeelding
Rotsklimmen

Een duurloop voor ouders en (oud-)leerlingen, een speciale informatieavond met hoogleraar Erik Scherder. Het Calandlyceum in Amsterdam-West maakt werk van ouderbetrokkenheid.

Afbeelding
Kookles

Bij het Calandlyceum in Amsterdam-West gaat het werken aan een gezonde voeding en bewegen hand in hand. Zowel voor de leerlingen uit de Topsportklas als de leerlingen met overgewicht. 

Afbeelding
Levend tafelvoetbal

Het Calandlyceum in Amsterdam-West ademt sport. Leerlingen die regelmatig bewegen, zitten lekkerder in hun vel en leren ook beter. Belangrijk, zeker als leerlingen van thuis niet vanzelfsprekend een gezonde leefstijl meekrijgen.