Afbeelding
Decoratieve foto van leerlingen tijdens de les. Een van de leerlingen steekt haar vinger op.

Onderwijs over relaties en seksualiteit laat nog heel wat te wensen over, vinden leerlingen en studenten. Aandacht voor consent, gender en de leuke kanten van seks ontbreekt nog te vaak. Wat kunnen we nog meer leren van het onderzoek Seks onder je 25e?

Afbeelding
Specialist Sportieve en Gezonde School

De post-hbo-opleiding Specialist Sportieve en Gezonde School leidt onderwijsprofessionals op om scholen te begeleiden in de verandering naar een Gezonde School. Projectleider Monique van Ark van Hogeschool Leiden legt uit wat de opleiding inhoudt.

Afbeelding
twee studenten buiten schoolgebouw

Ondanks het streven naar een rookvrije generatie, blijft roken en vapen onder jongeren een groot probleem. Uit onderzoek van Trimbos-instituut blijkt dat 21,7 procent van de jongeren (tussen de 12 tot en met 25 jaar) in het afgelopen jaar een e-sigaret heeft gebruikt. Tweederde van de jongeren die vapet, rookt ook maandelijks een tabaksigaret. Hoe treed je als school op tegen dit probleem?

Afbeelding
Decoratieve foto van studenten die aan tafel zitten en in gesprek zijn met elkaar

Saskia van Breugel werkt al jaren met Rotterdamse scholen. Wat voor advies heeft zij voor mbo-instellingen die een gezonde leefstijl vanzelfsprekend willen maken voor hun studenten?

Afbeelding
leerkracht met groepje leerlingen op schoolplein

Precies weten hoe je op school verandering teweegbrengt op gezondheidsvlak? Dan is de post-hbo-opleiding Specialist Sportieve en Gezonde School (SSGS) een mooie aanvulling op de kennis en kunde in het team. Laure Montanus en Marlijn van Gent volgden de opleiding en delen hun ervaring.

Afbeelding
Decoratieve foto van studenten die gezellig met elkaar staan te praten voor het schoolgebouw

Leerlingen en studenten die lekker in hun vel zitten functioneren beter. Welke rol sociaal-emotionele vaardigheden hierbij spelen, leggen we je uit.

Afbeelding
Decoratieve foto van twee meiden die met een jongen staan te praten naast het sportveld

Dankzij de stimuleringsregeling Gezonde Relaties & Seksualiteit werkt het Graafschap College aan het bevorderen van inclusiviteit.

Afbeelding
Decoratieve foto van een mbo-student die naar de camera lacht en zijn gehoorbescherming opdoet. Op de achtergrond werkt een medestudent aan een werkbank, ook met gehoorbescherming op.

De stimuleringsregeling Gezond en Veilig Werken biedt scholen kansen om hun studenten voor te bereiden om hun toekomst. Arbodeskundige Saskia Gorissen vertelt hoe dat werkt in de praktijk.

Afbeelding
twee studenten buiten schoolgebouw

Zo'n 10 procent van de jongeren vapet elke maand. Wat doet dat met ze?

Afbeelding
leraar geeft uitleg aan de klas

Twaalf procent van de jongeren heeft gehoorverlies. Al vanaf de basisschool luisteren kinderen vaak en lang naar muziek, gamen met een koptelefoon op en kijken films, series en TikToks met de volumeknop op maximaal. Hoe slecht is dat eigenlijk?

Afbeelding
Freek Zwanenburg geeft workshop aan leerkrachten

Van cyberpesten en haatreacties tot shame sexting en ander online ongewenst gedrag. Hoe stimuleer je de online weerbaarheid van alle leerlingen en studenten?

Afbeelding
Meiden met waterflessen

Kraanwater: een heerlijk frisse, gezonde én duurzame dorstlesser. Gezond eten en drinken past bij een gezonde leefstijl op school. Drie tips om water drinken op school aantrekkelijk te maken.

Afbeelding
Jongeren in groepen

Investeren in de relatie tussen student en docent en in de mentale gezondheid van beiden, leidt indirect tot betere studieresultaten. Dat is de gedeelde ervaring van docenten Marloes Blom, Gezonde School-coördinator en Martin Berrens, coördinator sociale veiligheid, en Saïd Achouitar, directeur van samenwerkingspartner FC Social Work.

Afbeelding
Jongen voor digibord met 'Weet wat je eet'

Aandacht besteden aan gezondheidsvaardigheden op school ziet Gezonde School als essentieel voor kinderen en jongeren. Wat zijn gezondheidsvaardigheden en waarom ziet Gezonde School dit als basisvaardigheden?

Afbeelding
Jongeren in de les

Wil je meer doen voor een gezonde leefstijl van de leerlingen of studenten van jouw school? Zet dan de gouden stap: ga voor verdieping binnen een gezondheidsthema of zoek verbinding en verbreding met andere thema’s.

Afbeelding
Rugby

Een andere school, nieuwe klasgenoten, een andere manier van lesgeven, andere vakken en een nieuwe mate van zelfstandigheid. Voor jongeren verandert er veel als ze naar het mbo (middelbaar beroepsonderwijs ) gaan.

Afbeelding
Kind op fiets op oefenplein

Inmiddels meten vier op de vijf scholen in het primair onderwijs de motorische vaardigheden van hun leerlingen. Ook gemeenten zetten steeds vaker meetsystemen in.

Afbeelding
Decoratieve foto van twee studenten die al lopend met elkaar overleggen

Dankzij de stimuleringsregeling Gezond en Veilig Werken leren studenten aan het Astrum College hoe ze gezond en vitaal blijven in hun werk. Zo startte het schoolteam met nieuwe activiteiten en speelt het in op risicofactoren.

Afbeelding
Kind op fiets op oefenplein

Veel scholen die een Jong Leren Eten-activiteit hebben gebruikt willen structureel aandacht geven aan een gezonde leefstijl voor leerlingen en studenten. Wat blijkt? Jong Leren Eten is een goede opstap naar een duurzame aanpak met meer kans op blijvend effect: de Gezonde School-aanpak.

Afbeelding
Kinderen rennen op schoolplein

Voldoende bewegen heeft een positieve invloed op de sociale, cognitieve en motorische ontwikkeling van leerlingen.Een dynamische schooldag kan helpen om leerlingen in het primair onderwijs meer te laten bewegen.

Afbeelding
Docent in gesprek

Werk je met leerlingen of studenten, dan heeft jouw welbevinden invloed op hún welbevinden. Als het met jou niet goed gaat, is het lastiger om het welbevinden van leerlingen of studenten te bevorderen. Eerst jezelf helpen, dus!

Afbeelding
Jongeren rennen op sportveld

Hoe beweegvriendelijk is het schoolplein? En hoe kun je het schoolplein verbeteren? Om die vragen te kunnen beantwoorden is er een schoolpleinscan ontwikkeld.

Afbeelding
Docenten in overleg

Al op veel plekken slaan scholen, gemeenten en GGD' en de handen ineen om een gezonde leefstijl vanzelfsprekend te maken. Welke ingrediënten zijn er nodig voor een goede samenwerking?

Afbeelding
Kinderen op schoolplein

Stel dat je een lespakket zoekt om aan seksuele vorming, voeding of welbevinden te werken. Grote kans dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Of dat je een pakket aanschaft dat niet zo goed blijkt.

Afbeelding
portret

Soms kunnen er bij jongeren problemen spelen in de seksuele ontwikkeling, zonder dat dit op het eerste gezicht duidelijk is. Hoe kun je ze ondersteunen in hun seksuele vorming?

Afbeelding
drie kinderen armen om elkaar heen

Als iedereen terug van de zomervakantie is met nieuwe energie, geeft dat kansen voor een gezonde(re) leefstijl op school. We geven je 6 ideeën om het schooljaar gezond te starten.

Afbeelding
Balspel in gymzaal

Waar begin je als je van jouw school een Gezonde School wil maken? En hoe zorg je voor blijvend effect? De Gezonde School-aanpak geeft je houvast.

Afbeelding
Soep maken

Hoe verwerk je voeding in de lesdag? Een thema blijft beter hangen bij leerlingen als het vaker aan bod komt. Hierbij geven we je zeven manieren om het thema op verschillende manieren aan te vliegen, zonder al te veel voorbereidingstijd. 

Afbeelding
Leerlingen en medewerkers houden Gezonde School-vlag omhoog

Het prijkt op de muur van meer dan 1700 scholen: de plaquette die bewijst dat de school een Gezonde School is. Waarom doen zoveel scholen hun best om het vignet Gezonde School te behalen, wat levert het hen op?

Afbeelding
Collectiebord met opstapjes

Het Voedingscentrum biedt Opstapjes aan: tegeltjes voor v(s)o- en mbo-scholen op hun weg naar een Gezonde Schoolkantine en Schoolkantine Schaal. Hiermee wordt iedere stap in de goede richting gestimuleerd en beloond. Ben je benieuwd hoe jouw school de Opstapjes kan gebruiken?

Afbeelding
Water drinken

Gezondheidswetenschapper Vivian Kruitwagen is al geruime tijd betrokken bij de Gezonde School-aanpak. Deze is ontwikkeld op basis van recente wetenschappelijke inzichten én praktijkervaring van scholen in het binnen- en buitenland. Vivian legt uit waarom de Gezonde School-aanpak zo succesvol is.

Afbeelding
Escaperoom

Wat doe je als een naaktfoto van jou of iemand die je kent rondgaat op het internet? Dat is de insteek van de Educatieve Escaperoom ‘Het stopt bij jou!’ Met dit spel wordt sexting, en tegelijkertijd ook het thema  Relaties en seksualiteit bespreekbaar gemaakt.

Afbeelding
Jongeren rond kampvuur

Geen wijzende vingertjes, maar creatieve vormen, zoals theater of een spel, openen het gesprek met studenten over seksualiteit. Pas als het onderwerp bespreekbaar is, kun je er op school mee aan de slag.

Afbeelding
Toneelspel

Op het Koning Willem I College in den Bosch behandelen ze hot topics in het eigen theater. Aansluitend houden ze een groepsgesprek. Zo ontwikkelen jongeren een andere kijk op bijvoorbeeld pesten, homoseksualiteit of seksuele communicatie.

Afbeelding
Theatervoorstelling Transmissie

De Maand van de Leuke Seks gaat over de positieve kant van seks: over veiligheid, jezelf mogen zijn, respect hebben voor elkaar, naar elkaar luisteren. Zo wordt het thema bespreekbaar en voelen studenten zich vrij om te zijn wie ze zijn.

Afbeelding
Strooien met papiertjes

Een expert helpt bij neerzetten een duurzame, sekspositieve benadering, ondervond het Koning Willem I College in Den Bosch.

Afbeelding
Studenten

ROC Rijn IJssel in Arnhem integreertTestJeLeefstijl.nl bij loopbaancoaching. Zo wil de mbo-school studenten meer regie geven over hun eigen Welbevinden.

Afbeelding
studente lacht op schoolterrein

Corona en maanden thuiszitten hebben een flinke weerslag op het welbevinden van studenten. Met huisbezoeken en een nieuwe coach weerbaarheid krikt MBO Amersfoort het welbevinden van studenten weer op.

Afbeelding
Natuur opdracht maken

Buiten les krijgen? Wat gebeurt er dan met leerlingen? Luister naar de nieuwe aflevering van Gezonde School, de podcast. Dit keer over: Natuur.

Afbeelding
Zonnebloemen tegen muur

De meeste kinderen van de Laurens-Cupertinoschool hebben geen tuin. Of hooguit een tuin die helemaal betegeld is. In de natuur komen ze zelden. Een moestuin en fruitbomen bieden een prachtige kans om ze te laten zien hoe groente en fruit groeit.

Afbeelding
Team bij Gezonde School vlag

Deltion College heeft maar liefst vijf Gezonde Gezonde-certificaten. Een geweldige prestatie. Nóg knapper is dat ze al tien jaar Gezonde School zijn. Hoe doe je dat, Gezonde School blijven? 

Afbeelding
Overleg

Op het Deltion College krijgen collega’s geen extra uren voor het werken aan Gezonde School. Collega’s bij wie het thema past, pakken het op. Dit gebeurt in werkgroepen die hun taken bijhouden op digitale borden. Zo valt de Gezonde School-aanpak nooit stil. 

Afbeelding
Tieners op het strand

Verstandig omgaan met alcohol, drugs en roken. Wat kunnen docenten doen? Beluister de achtste aflevering van Gezonde School, de podcast over: middelengebruik.

Afbeelding
Klas in gymzaal

Veel studenten van het Albeda Zorgcollege zitten niet goed in hun vel. Daarom ontwikkelde docent Judith van Driel de empowermenttraining ‘Geluk is een werkwoord’. Daarbij gebruikte ze de website van Gezonde School.

Afbeelding
Seksuele voorlichting

In acht weerbaarheidslessen zoomt entree-opleiding in op zaken als sexting, nee zeggen en grenzen bewaken. De locatie Breda kon hiermee aan de slag dankzij de Stimuleringsregeling Gezonde Relaties & Seksualiteit. 

Afbeelding
Jongeren met mobieltje

Gezondheid, duurzaamheid, gelijke kansen, (gender)diversiteit. Stuk voor stuk belangrijke onderwerpen. Hoe krijg je de onderwerpen ook echt in de klas? Hoe zorg je ervoor dat diverse activiteiten geen ‘los zand’ zijn? Een gezamenlijke kalender helpt.

Afbeelding
Jongeren maken selfie

Hier kan ik mezelf zijn. Die boodschap wil het ROC Nijmegen uitdragen. Maar hoe doe je dat als niet alle studenten elkaars seksuele voorkeuren accepteren?

Afbeelding
lachende docenten en leerlingen

Hoeveel schermtijd per dag is gezond? Hoe ga je hierover in gesprek met studenten? Je hoort het in de aflevering 3 van 'Gezonde School, de podcast'.

Afbeelding
Wortel snijden

Hoe kunnen professionals in en rond het onderwijs bijdragen aan een gezond voedingspatroon van leerlingen en studenten? Je hoort het in aflevering 2 van 'Gezonde School, de podcast'.

Afbeelding
leerling met kaartje in de hand

Wat kunnen professionals in en rond het onderwijs doen voor het welbevinden van leerlingen en studenten? Je hoort het in de aflevering 1 van 'Gezonde School, de podcast'.

Afbeelding
leerlingen achter laptop

Online les volgen slurpt veel energie. En er ligt eenzaamheid en somberheid op de loer. Thuis lessen volgen, heeft tot veel depressiegevallen geleid. Aandacht voor mediawijsheid is nu daarom extra belangrijk.

Afbeelding
Leonoor Ruigrok geïnterviewd

Online les geven en ervoor zorgen dat studenten niet de hele dag achter hun scherm zitten? “Breng ze in beweging door out of the box te denken. Dat kan echt bij elk vak”, zegt Leonoor Ruigrok, docent bij het Mediacollege Amsterdam.

Afbeelding
Health by design ergometer

Studenten van de opleiding Lifestyle, Sport en Bewegen op ROC Mondriaan verzorgen activiteiten op het vlak van bewegen en voeding. Voor wie? Studenten van andere opleidingen van het ROC Mondriaan.

Afbeelding
In gesprek

Positieve Gezondheid biedt een brede kijk op gezondheid. Dit sluit goed aan bij de Gezonde School-aanpak. Ook helpt het onze studenten anders te kijken naar hun eigen gezondheid én die van hun patiënten, cliënten en gasten. Daarom heeft ROC Midden Nederland een keuzedeel ‘Positieve Gezondheid’ ontwikkeld.

Afbeelding
Mobiele vitaliteitslab

ROC Midden Nederland omarmt het gedachtegoed van Positieve Gezondheid en wil dat ook buiten de organisatie uitdragen. Daarom gaan studenten met een ultramoderne bakfiets, het Mobiele Vitaliteitslab, de wijk in.

Afbeelding
Gesprek

Om het gedachtengoed over Positieve Gezondheid breed uit te rollen, heeft ROC Midden Nederland een Vitaliteitslab opgezet. “Studenten Gezondheidszorg en Welzijn, Sport en Beauty maken hier via uitdagingen, quizzen en andere belevenissen kennis met alle 6 dimensies van Positieve Gezondheid.

Afbeelding
Voetballen op het sportveld

‘Schrijf een verslag over de Olympische Spelen.’ Dit soort opdrachten kregen studenten van het Noorderpoort in Groningen vroeger als dat ze uitvielen bij sport. Nu is er het Fitcoachtraject: één-op-één begeleiding op maat. Dat gaat uit van wat iemand nog wél kan.

Afbeelding
Leerlingen doen situps in het gras

De leefstijllessen op Noorderpoort in Groningen zijn gebaseerd op het positieve gezondheidsmodel. Door de lessen ontstaat er meer openheid en onderlinge steun onder de studenten.

Afbeelding
Groep studenten buiten

Nog heel even, en er wordt een blauwe lijn geschilderd rondom de Hoefslag, een groot gebied in Gorinchem. De lijn markeert een paar hectare grond waarop meerdere scholen staan, die voortaan rookvrij zal zijn.

Afbeelding
Buiten dansen

Het is nu al vijf jaar vaste prik: de eerste woensdag van het schooljaar organiseert het ROC Da Vinci College uit Gorinchem een lifestyle dag. Daarbij draait het maar om één ding: plezier maken. Toch krijgen de leerlingen stiekem wel een boodschap mee. 

Afbeelding
Studente tapt water bij het watertappunt

De studenten moesten hun waterflesjes vullen bij de kraantjes op het toilet en dat werkt wat onhandig. Met watertappunten binnen is dat verleden tijd.

Afbeelding
Student eet fruit

Het VISTA College heeft gratis fruit. Waarom? Om de studenten iets gezonds te geven én naar de kantine te trekken. 

Afbeelding
Frank deelt fruit uit aan leerlingen

Mbo-studenten in Zuid-Limburg hebben een gezondheidsachterstand vergeleken met de rest van Nederland. Zij blijven ook nog eens achter ten opzichte van hbo- en wo-studenten. Het VISTA College doet er wat aan met de Gezonde School-aanpak.

Afbeelding
Leerlingen bij het Rad van Fortuin

Het Vista College heeft watertappunten aangelegd. Maar hoe zorg je ervoor dat studenten massaal aan het water gaan? Door promotie in de introductieweek én daarna.

Afbeelding
Studenten samen op de bank

Studenten die eenzaam zijn? Wat doe je er als school aan? Het ROC Friese Poort liet studenten in coronatijd zelf zoeken naar wat ze écht misten. Vervolgens bedachten ze samen met creatieve professionals Aandachtje.

Afbeelding
Leerlingen spelen buiten spellen

Testjeleefstijl.nl wordt onderdeel van het vak Vitaal burgerschap. Omdat het hoort bij het lesprogramma, zien docenten het niet als een moetje naast de reguliere lessen.

Afbeelding
docenten met geslaagde studenten

Wat hebben studenten écht nodig voor hun persoonlijke ontwikkeling? Het Da Vinci College weet het door Testjeleefstijl.nl. 

Afbeelding
Leerlingen op de gang

Mentorlessen over stress boden eyeopeners aan leerlingen en docenten van het Haarlemmermeer Lyceum uit Hoofddorp.

Afbeelding
Volleybal in de pauze

Hoe krijg je pubers in de pauze in beweging en stimuleer je onderling contact? Het Assink in Haaksbergen nam een rigoureuze maatregel: de aula ging dicht en de leerlingen naar buiten.

Afbeelding
Calandloop team

Het rondje om de Sloterplas van 5 km is niet zomaar een rondje. Het biedt een sportieve uitdaging en zorgt voor verbinding.

Afbeelding
Rotsklimmen

Een duurloop voor ouders en (oud-)leerlingen, een speciale informatieavond met hoogleraar Erik Scherder. Het Calandlyceum in Amsterdam-West maakt werk van ouderbetrokkenheid.

Afbeelding
Kookles

Bij het Calandlyceum in Amsterdam-West gaat het werken aan een gezonde voeding en bewegen hand in hand. Zowel voor de leerlingen uit de Topsportklas als de leerlingen met overgewicht. 

Afbeelding
Levend tafelvoetbal

Het Calandlyceum in Amsterdam-West ademt sport. Leerlingen die regelmatig bewegen, zitten lekkerder in hun vel en leren ook beter. Belangrijk, zeker als leerlingen van thuis niet vanzelfsprekend een gezonde leefstijl meekrijgen.

Afbeelding
Esther en Wietske

Besluit je als school dat je een themacertificaat wilt halen, dan krijg je daar hulp bij van een Gezonde School-adviseur van de GGD. Hoe werkt zo’n samenwerking precies?

Afbeelding
Feest met handen in de lucht

Meer dan de helft van de Nederlandse jongeren van 12-19 jaar loopt risico op gehoorschade door harde muziek, tijdens het uitgaan en door smartphones. Omdat gehoorschade door hard geluid niet te genezen is, is preventie van groot belang.