Onderwijs over relaties en seksualiteit laat nog heel wat te wensen over, vinden leerlingen en studenten. Aandacht voor consent, gender en de leuke kanten van seks ontbreekt nog te vaak. Wat kunnen we nog meer leren van het onderzoek Seks onder je 25e?
De post-hbo-opleiding Specialist Sportieve en Gezonde School leidt onderwijsprofessionals op om scholen te begeleiden in de verandering naar een Gezonde School. Projectleider Monique van Ark van Hogeschool Leiden legt uit wat de opleiding inhoudt.
Ondanks het streven naar een rookvrije generatie, blijft roken en vapen onder jongeren een groot probleem. Uit onderzoek van Trimbos-instituut blijkt dat 21,7 procent van de jongeren (tussen de 12 tot en met 25 jaar) in het afgelopen jaar een e-sigaret heeft gebruikt. Tweederde van de jongeren die vapet, rookt ook maandelijks een tabaksigaret. Hoe treed je als school op tegen dit probleem?
Saskia van Breugel werkt al jaren met Rotterdamse scholen. Wat voor advies heeft zij voor mbo-instellingen die een gezonde leefstijl vanzelfsprekend willen maken voor hun studenten?
Precies weten hoe je op school verandering teweegbrengt op gezondheidsvlak? Dan is de post-hbo-opleiding Specialist Sportieve en Gezonde School (SSGS) een mooie aanvulling op de kennis en kunde in het team. Laure Montanus en Marlijn van Gent volgden de opleiding en delen hun ervaring.
De stimuleringsregeling Gezond en Veilig Werken biedt scholen kansen om hun studenten voor te bereiden om hun toekomst. Arbodeskundige Saskia Gorissen vertelt hoe dat werkt in de praktijk.
Twaalf procent van de jongeren heeft gehoorverlies. Al vanaf de basisschool luisteren kinderen vaak en lang naar muziek, gamen met een koptelefoon op en kijken films, series en TikToks met de volumeknop op maximaal. Hoe slecht is dat eigenlijk?
Van cyberpesten en haatreacties tot shame sexting en ander online ongewenst gedrag. Hoe stimuleer je de online weerbaarheid van alle leerlingen en studenten?
Kraanwater: een heerlijk frisse, gezonde én duurzame dorstlesser. Gezond eten en drinken past bij een gezonde leefstijl op school. Drie tips om water drinken op school aantrekkelijk te maken.
Investeren in de relatie tussen student en docent en in de mentale gezondheid van beiden, leidt indirect tot betere studieresultaten. Dat is de gedeelde ervaring van docenten Marloes Blom, Gezonde School-coördinator en Martin Berrens, coördinator sociale veiligheid, en Saïd Achouitar, directeur van samenwerkingspartner FC Social Work.
Aandacht besteden aan gezondheidsvaardigheden op school ziet Gezonde School als essentieel voor kinderen en jongeren. Wat zijn gezondheidsvaardigheden en waarom ziet Gezonde School dit als basisvaardigheden?
Wil je meer doen voor een gezonde leefstijl van de leerlingen of studenten van jouw school? Zet dan de gouden stap: ga voor verdieping binnen een gezondheidsthema of zoek verbinding en verbreding met andere thema’s.
Een andere school, nieuwe klasgenoten, een andere manier van lesgeven, andere vakken en een nieuwe mate van zelfstandigheid. Voor jongeren verandert er veel als ze naar het mbo (middelbaar beroepsonderwijs ) gaan.
Inmiddels meten vier op de vijf scholen in het primair onderwijs de motorische vaardigheden van hun leerlingen. Ook gemeenten zetten steeds vaker meetsystemen in.
Dankzij de stimuleringsregeling Gezond en Veilig Werken leren studenten aan het Astrum College hoe ze gezond en vitaal blijven in hun werk. Zo startte het schoolteam met nieuwe activiteiten en speelt het in op risicofactoren.
Veel scholen die een Jong Leren Eten-activiteit hebben gebruikt willen structureel aandacht geven aan een gezonde leefstijl voor leerlingen en studenten. Wat blijkt? Jong Leren Eten is een goede opstap naar een duurzame aanpak met meer kans op blijvend effect: de Gezonde School-aanpak.
Voldoende bewegen heeft een positieve invloed op de sociale, cognitieve en motorische ontwikkeling van leerlingen.Een dynamische schooldag kan helpen om leerlingen in het primair onderwijs meer te laten bewegen.
Werk je met leerlingen of studenten, dan heeft jouw welbevinden invloed op hún welbevinden. Als het met jou niet goed gaat, is het lastiger om het welbevinden van leerlingen of studenten te bevorderen. Eerst jezelf helpen, dus!
Hoe beweegvriendelijk is het schoolplein? En hoe kun je het schoolplein verbeteren? Om die vragen te kunnen beantwoorden is er een schoolpleinscan ontwikkeld.
Al op veel plekken slaan scholen, gemeenten en GGD' en de handen ineen om een gezonde leefstijl vanzelfsprekend te maken. Welke ingrediënten zijn er nodig voor een goede samenwerking?
Stel dat je een lespakket zoekt om aan seksuele vorming, voeding of welbevinden te werken. Grote kans dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Of dat je een pakket aanschaft dat niet zo goed blijkt.
Soms kunnen er bij jongeren problemen spelen in de seksuele ontwikkeling, zonder dat dit op het eerste gezicht duidelijk is. Hoe kun je ze ondersteunen in hun seksuele vorming?
Als iedereen terug van de zomervakantie is met nieuwe energie, geeft dat kansen voor een gezonde(re) leefstijl op school. We geven je 6 ideeën om het schooljaar gezond te starten.
Hoe verwerk je voeding in de lesdag? Een thema blijft beter hangen bij leerlingen als het vaker aan bod komt. Hierbij geven we je zeven manieren om het thema op verschillende manieren aan te vliegen, zonder al te veel voorbereidingstijd.
Het prijkt op de muur van meer dan 1700 scholen: de plaquette die bewijst dat de school een Gezonde School is. Waarom doen zoveel scholen hun best om het vignet Gezonde School te behalen, wat levert het hen op?
Het Voedingscentrum biedt Opstapjes aan: tegeltjes voor v(s)o- en mbo-scholen op hun weg naar een Gezonde Schoolkantine en Schoolkantine Schaal. Hiermee wordt iedere stap in de goede richting gestimuleerd en beloond. Ben je benieuwd hoe jouw school de Opstapjes kan gebruiken?
Gezondheidswetenschapper Vivian Kruitwagen is al geruime tijd betrokken bij de Gezonde School-aanpak. Deze is ontwikkeld op basis van recente wetenschappelijke inzichten én praktijkervaring van scholen in het binnen- en buitenland. Vivian legt uit waarom de Gezonde School-aanpak zo succesvol is.
Wat doe je als een naaktfoto van jou of iemand die je kent rondgaat op het internet? Dat is de insteek van de Educatieve Escaperoom ‘Het stopt bij jou!’ Met dit spel wordt sexting, en tegelijkertijd ook het thema Relaties en seksualiteit bespreekbaar gemaakt.
Geen wijzende vingertjes, maar creatieve vormen, zoals theater of een spel, openen het gesprek met studenten over seksualiteit. Pas als het onderwerp bespreekbaar is, kun je er op school mee aan de slag.
Op het Koning Willem I College in den Bosch behandelen ze hot topics in het eigen theater. Aansluitend houden ze een groepsgesprek. Zo ontwikkelen jongeren een andere kijk op bijvoorbeeld pesten, homoseksualiteit of seksuele communicatie.
De Maand van de Leuke Seks gaat over de positieve kant van seks: over veiligheid, jezelf mogen zijn, respect hebben voor elkaar, naar elkaar luisteren. Zo wordt het thema bespreekbaar en voelen studenten zich vrij om te zijn wie ze zijn.
ROC Rijn IJssel in Arnhem integreertTestJeLeefstijl.nl bij loopbaancoaching. Zo wil de mbo-school studenten meer regie geven over hun eigen welbevinden.
Corona en maanden thuiszitten hebben een flinke weerslag op het welbevinden van studenten. Met huisbezoeken en een nieuwe coach weerbaarheid krikt MBO Amersfoort het welbevinden van studenten weer op.
De meeste kinderen van de Laurens-Cupertinoschool hebben geen tuin. Of hooguit een tuin die helemaal betegeld is. In de natuur komen ze zelden. Een moestuin en fruitbomen bieden een prachtige kans om ze te laten zien hoe groente en fruit groeit.
Deltion College heeft maar liefst vijf Gezonde Gezonde-certificaten. Een geweldige prestatie. Nóg knapper is dat ze al tien jaar Gezonde School zijn. Hoe doe je dat, Gezonde School blijven?
Op het Deltion College krijgen collega’s geen extra uren voor het werken aan Gezonde School. Collega’s bij wie het thema past, pakken het op. Dit gebeurt in werkgroepen die hun taken bijhouden op digitale borden. Zo valt de Gezonde School-aanpak nooit stil.
Verstandig omgaan met alcohol, drugs en roken. Wat kunnen docenten doen? Beluister de achtste aflevering van Gezonde School, de podcast over: middelengebruik.
Veel studenten van het Albeda Zorgcollege zitten niet goed in hun vel. Daarom ontwikkelde docent Judith van Driel de empowermenttraining ‘Geluk is een werkwoord’. Daarbij gebruikte ze de website van Gezonde School.
In acht weerbaarheidslessen zoomt entree-opleiding in op zaken als sexting, nee zeggen en grenzen bewaken. De locatie Breda kon hiermee aan de slag dankzij de Stimuleringsregeling Gezonde Relaties & Seksualiteit.
Gezondheid, duurzaamheid, gelijke kansen, (gender)diversiteit. Stuk voor stuk belangrijke onderwerpen. Hoe krijg je de onderwerpen ook echt in de klas? Hoe zorg je ervoor dat diverse activiteiten geen ‘los zand’ zijn? Een gezamenlijke kalender helpt.
Hier kan ik mezelf zijn. Die boodschap wil het ROC Nijmegen uitdragen. Maar hoe doe je dat als niet alle studenten elkaars seksuele voorkeuren accepteren?
Hoe kunnen professionals in en rond het onderwijs bijdragen aan een gezond voedingspatroon van leerlingen en studenten? Je hoort het in aflevering 2 van 'Gezonde School, de podcast'.
Wat kunnen professionals in en rond het onderwijs doen voor het welbevinden van leerlingen en studenten? Je hoort het in de aflevering 1 van 'Gezonde School, de podcast'.
Online les volgen slurpt veel energie. En er ligt eenzaamheid en somberheid op de loer. Thuis lessen volgen, heeft tot veel depressiegevallen geleid. Aandacht voor mediawijsheid is nu daarom extra belangrijk.
Online lesgeven en ervoor zorgen dat studenten niet de hele dag achter hun scherm zitten? “Breng ze in beweging door out of the box te denken. Dat kan echt bij elk vak”, zegt Leonoor Ruigrok, docent bij het Mediacollege Amsterdam.
Studenten van de opleiding Lifestyle, Sport en Bewegen op ROC Mondriaan verzorgen activiteiten op het vlak van bewegen en voeding. Voor wie? Studenten van andere opleidingen van het ROC Mondriaan.
Positieve Gezondheid biedt een brede kijk op gezondheid. Dit sluit goed aan bij de Gezonde School-aanpak. Ook helpt het onze studenten anders te kijken naar hun eigen gezondheid én die van hun patiënten, cliënten en gasten. Daarom heeft ROC Midden Nederland een keuzedeel ‘Positieve Gezondheid’ ontwikkeld.
ROC Midden Nederland omarmt het gedachtegoed van Positieve Gezondheid en wil dat ook buiten de organisatie uitdragen. Daarom gaan studenten met een ultramoderne bakfiets, het Mobiele Vitaliteitslab, de wijk in.
Om het gedachtengoed over Positieve Gezondheid breed uit te rollen, heeft ROC Midden Nederland een Vitaliteitslab opgezet. “Studenten Gezondheidszorg en Welzijn, Sport en Beauty maken hier via uitdagingen, quizzen en andere belevenissen kennis met alle 6 dimensies van Positieve Gezondheid.
‘Schrijf een verslag over de Olympische Spelen.’ Dit soort opdrachten kregen studenten van het Noorderpoort in Groningen vroeger als dat ze uitvielen bij sport. Nu is er het Fitcoachtraject: één-op-één begeleiding op maat. Dat gaat uit van wat iemand nog wél kan.
De leefstijllessen op Noorderpoort in Groningen zijn gebaseerd op het positieve gezondheidsmodel. Door de lessen ontstaat er meer openheid en onderlinge steun onder de studenten.
Nog heel even, en er wordt een blauwe lijn geschilderd rondom de Hoefslag, een groot gebied in Gorinchem. De lijn markeert een paar hectare grond waarop meerdere scholen staan, die voortaan rookvrij zal zijn.
Het is nu al vijf jaar vaste prik: de eerste woensdag van het schooljaar organiseert het ROC Da Vinci College uit Gorinchem een lifestyle dag. Daarbij draait het maar om één ding: plezier maken. Toch krijgen de leerlingen stiekem wel een boodschap mee.
Mbo-studenten in Zuid-Limburg hebben een gezondheidsachterstand vergeleken met de rest van Nederland. Zij blijven ook nog eens achter ten opzichte van hbo- en wo-studenten. Het VISTA College doet er wat aan met de Gezonde School-aanpak.
Het Vista College heeft watertappunten aangelegd. Maar hoe zorg je ervoor dat studenten massaal aan het water gaan? Door promotie in de introductieweek én daarna.
Studenten die eenzaam zijn? Wat doe je er als school aan? Het ROC Friese Poort liet studenten in coronatijd zelf zoeken naar wat ze écht misten. Vervolgens bedachten ze samen met creatieve professionals Aandachtje.
Testjeleefstijl.nl wordt onderdeel van het vak Vitaal burgerschap. Omdat het hoort bij het lesprogramma, zien docenten het niet als een moetje naast de reguliere lessen.
Hoe krijg je pubers in de pauze in beweging en stimuleer je onderling contact? Het Assink in Haaksbergen nam een rigoureuze maatregel: de aula ging dicht en de leerlingen naar buiten.
Een duurloop voor ouders en (oud-)leerlingen, een speciale informatieavond met hoogleraar Erik Scherder. Het Calandlyceum in Amsterdam-West maakt werk van ouderbetrokkenheid.
Bij het Calandlyceum in Amsterdam-West gaat het werken aan een gezonde voeding en bewegen hand in hand. Zowel voor de leerlingen uit de Topsportklas als de leerlingen met overgewicht.
Het Calandlyceum in Amsterdam-West ademt sport. Leerlingen die regelmatig bewegen, zitten lekkerder in hun vel en leren ook beter. Belangrijk, zeker als leerlingen van thuis niet vanzelfsprekend een gezonde leefstijl meekrijgen.
Besluit je als school dat je een themacertificaat wilt halen, dan krijg je daar hulp bij van een Gezonde School-adviseur van de GGD. Hoe werkt zo’n samenwerking precies?
Meer dan de helft van de Nederlandse jongeren van 12-19 jaar loopt risico op gehoorschade door harde muziek, tijdens het uitgaan en door smartphones. Omdat gehoorschade door hard geluid niet te genezen is, is preventie van groot belang.