Hoe betrek je ouders bij een gezonde leefstijl?

Wesley Weeber
Calandlyceum
Amsterdam

Het Calandlyceum in Amsterdam-West steekt voortdurend energie in ouderbetrokkenheid. Ouders kunnen samen met (oud-)leerlingen meedoen aan een duurloop. Ook zijn er informatieavonden. Zo was er begin 2021een informatieavond met hoogleraar Erik Scherder over het effect van bewegen op het brein.

Ouders betrekken bij de school kan al lastig zijn. Ze dan ook nog meekrijgen in de visie van de school op voeding en bewegen, dát is helemaal een uitdaging. Niet altijd is het vanzelfsprekend dat ouders hiervoor open staan. Toch probeert het Calandlyceum in Amsterdam-West de ouders hier zo veel mogelijk bij te betrekken. Om dat voor elkaar te krijgen organiseren de docenten van alles. Van ouderavonden tot een duurloop waar ouders aan mee kunnen doen en zelfs een informatieavond met hoogleraar Erik Scherder over het effect van bewegen op het brein.

lime_midden

Over Wesley

  • Wie
    • Wesley Weeber
  • Wat
    • Docent lichamelijke opvoeding en sectievoorzitter
  • Waar
    • Calandlyceum, Amsterdam
  • Trots op
    • “Dat veel kinderen de gymlessen heel leuk vinden. Als ze zeggen dat ze volgend jaar weer hopen les te krijgen van mij en mijn collega’s.”

De driehoek

Wesley Weeber is docent lichamelijke opvoeding op het Calandlyceum dat in 2021 en 2022 de titel ‘Sportiefste VO-school van Nederland’ draagt.

"Als thuis alles wordt losgelaten is er geen evenwicht."

Hij legt uit waarom het zo belangrijk is om de ouders mee te nemen in hun visie: “Hoeveel wij op school ook bezig zijn met bewegen en gezonde voeding, als thuis alles weer wordt losgelaten is er geen evenwicht. Het werkt pas als we op één lijn zitten en ideaal gezien is er dan een mooie driehoek tussen school, ouders en kind.”

 

Hoe verdeel je de verantwoordelijkheid?

Voor de docenten is het niet eenvoudig om die driehoek gelijkzijdig te krijgen en ouders hierin meer verantwoordelijkheid te laten nemen. “In onze buurt heerst een straatcultuur. Veel ouders spreken geen Nederlands en stellen zich afhankelijk op naar de school. Hierdoor worden wij een soort mede-opvoeders. Wij willen dat ouders en leerlingen zelf ook hun verantwoordelijkheid dragen, zodat wij ze daarbij kunnen ondersteunen en op school de kinderen kunnen coachen. Het is continu zoeken naar de balans.”

geel_midden

Over het Calandlyceum

  • School
    • Calandlyceum
  • Aantal leerlingen
    • 1.675
  • Aantal medewerkers
    • 225, inclusief docenten
  • Themacertificaten
    • Voeding
    • Relaties en seksualiteit

Geen Nederlands

Daarnaast speelt ook onwetendheid een rol, zegt hij: “Ouders die bijvoorbeeld niet weten hoe ze iets kunnen doen aan het telefoongebruik en gamen van hun kinderen. Of gezinnen waar vanwege het gemak ’s morgens chips als ontbijt gegeten wordt.” Om ze houvast te bieden organiseert de school ouderavonden. Ook werd hoogleraar Erik Scherder uitgenodigd om de ouders meer te vertellen over het effect dat sporten en bewegen op het brein heeft. Hier kwamen vijftig geïnteresseerde ouders op af. Dat is geen grote groep, wat volgens Wesley komt omdat een deel van de ouders niet goed Nederlands verstaat.

Stap voor stap

“De volgende stap die we moeten zetten, is ouders bereiken die minder goed Nederlands verstaan. Een eerste aanzet daarvoor is gedaan met de Calandloop waaraan dit jaar voor het eerst ook ouders konden deelnemen”, zegt Wesley. 

"Ouders konden dit jaar deelnemen aan de Calandloop."

Omdat de loop door corona last-minute plaatsvond waren er deze keer maar tien ouders die deelnamen, maar Wesley verwacht dat dit stap voor stap zal toenemen elk jaar. “Daarnaast willen we de sportklassen presentaties laten geven aan de ouders, zodat ze kunnen laten zien wat ze bereikt hebben met vakken als dans en acrogym, bijvoorbeeld.”

geel_midden

Tips van docenten Calandlyceum

  • Begin een aantal weken van tevoren met trainen, zodat ook de minder sportieve leerlingen zijn voorbereid.
  • Een sportief evenement zorgt voor verbinding, daarom heeft het Calandlyceum dit jaar ook oud-leerlingen en ouders van leerlingen uitgenodigd om mee te doen.
  • Kies een toegankelijke afstand. Het rondje om de Sloterplas is voor de meesten binnen 45 minuten te lopen.

Sportiefste VO-school

De komende twee jaar mag het Calandlyceum zich de Sportiefste VO-school van Nederland noemen. Deze titel wordt om het jaar toegekend door de KVLO, belangenvereniging voor leraren lichamelijke opvoeding. Volgens het juryrapport heeft de school het voor elkaar gekregen om de verbinding en betrokkenheid van alle leerlingen bij sport een centrale plaats in de school te laten innemen, ook in coronatijd.

Leuk artikel? We horen graag je feedback!

Icoon Aan de slag

Stappenplan

Zin om aan de slag te gaan met de Gezonde School-aanpak? Lees op gezondeschool.nl hoe je dit doet.

Icoon Adviseur

Advies op maat

Je staat er niet alleen voor. De Gezonde School-adviseur helpt je op weg. Neem vrijblijvend contact op.

Icoon Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Wil je regelmatig inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.