Plezier maken, stiekem met een boodschap

Hans van der Meer
ROC Da Vinci College
Gorinchem

De  leerlingen van ROC Da Vinci College hebben met de lifestyle dag de dag van hun leven. Hans: “Dat ze het leuk hebben: dat is echt ons primaire doel. Preken en lesgeven doen we de rest van het jaar, nu even niet. Het plezier maken staat echt voorop, al geven we onderhuids natuurlijk wel een boodschap mee.” Die boodschap is dat je gelukkig wordt van een gezonde leefstijl.

“Voordat de inschrijving van onze jaarlijkse lifestyle dag begint, zeg ik tegen de leerlingen: ‘Als jij het voor elkaar krijgt om géén leuke dag te hebben, dan is er echt geen hoop meer voor je.’” Hans van der Meer van ROC Da Vinci College lacht. “Ik zeg dat als grapje, tegelijk meen ik het wel. Er is namelijk zoveel keuze, het aanbod is zó gevarieerd.”
 

Veertig workshops

Hans van der Meer is trots op ‘zijn kindje.’ De Gezonde School-coördinator en docent maatschappijleer en zaken had in 2016 niet kunnen denken dat zijn spontane plan om met een collega ‘iets leuks te doen’ tijdens de introductieweek, zou leiden tot een jaarlijkse happening. Maar niet veel later was het een feit: een lifestyle dag met veertig verschillende workshops voor 400 nieuwe leerlingen. Nu is het vaste prik, op de eerste woensdag van het school jaar, op een prachtplek aan de Merwede.
 

Gratis

“Wat er te doen is?”, vervolgt Hans “Kickboksen, boogschieten, muziek maken, schaken, dammen, go, hoelahoepen, beachvolleybal, salsadansen, enzovoort. Je kunt het zo gek niet verzinnen of het is er, tot tekenles van een kunstenares of een reanimatiecursus van het Rode Kruis aan toe. Het bijzondere aan de dag is dat het initiatief van onderaf is genomen. Dat maakt het veel minder kostbaar. De meeste mensen die een workshop geven, doen dat min of meer gratis, gewoon omdat ze het leuk vinden.”

Afbeelding
EHBO

Lol maken

En de leerlingen van ROC Da Vinci College hebben met de lifestyle dag de dag van hun leven. Hans: “Dat ze het leuk hebben: dat is echt ons primaire doel. Preken en lesgeven doen we de rest van het jaar, nu even niet. Het plezier maken staat echt voorop, al geven we onderhuids natuurlijk wel een boodschap mee.” Die boodschap is dat je gelukkig wordt van een gezonde leefstijl. Hans: “Op dat onderwerp borduren we later in het jaar voort. Soms klagen leerlingen de week erna al: ‘Waarom hebben wij geen gym op school, dat sporten op de lifestyle dag was hartstikke leuk.’ ‘Nou,’ zegt ik dan. ‘Als je dat zo leuk vond, dan meld je je toch aan bij een sportclub?’”
 

Regie over je eigen leven

Want bewegen is hartstikke goed voor de leerlingen. Bovendien raakt het direct een andere thema dat bij ROC Da Vinci College centraal staat: pak de regie over je eigen leven. Hans: “Dit dragen wij als school uit. Als je ergens niet blij mee bent, doe er iets aan. Waar je ook mee worstelt, waar je ook mee zit: je kunt het zélf veranderen. Wees zelf de manager van je eigen leven.”
 

Testjeleefstijl.nl

Om deze proactieve houding te stimuleren werkt de school onder meer met de jongerenwebsite Testjeleefstijl.nl. Leerlingen gaan met 14 onderwerpen aan de slag en ontdekken zo hoe gezond ze leven, of en hoe het gezonder kan en wat ze daarvoor moeten doen. Hans: “Ook hier geldt weer: neem je leven in eigen hand. Zit je tien uur per dag achter je beeldscherm en vind je dat niet fijn? Deel je dag anders in. Baal je ervan dat je rookt? Meld je aan voor onze Stoppen met roken cursus. Alles in het leven komt aan op eigen keuzes.” En daar oefenen de leerlingen dus al meteen bij, bij de inschrijvingen voor de Lifestyle dag. Ze hebben zelf in de hand of de dag een succes wordt of niet. “Gelukkig zie ik altijd weer vrolijke gezichten,” zegt Hans tevreden. “Ze doen de hele dag niets anders dan lol maken. En zo zie ik het graag. En reken maar dat het ook voor ons docenten en medewerkers hartstikke leuk is!”

Lifestyledag 2021, weer een groot succes

lime_midden

Over Hans

 • Wat
  • Gezonde School-coördinator en docent maatschappijleer en zaken
 • Waar
  • ROC Da Vinci College Gorinchem
 • Missie
  • Elke jaargang weer een stapje verder komen met de pubers die aan mijn zorg zijn toevertrouwt. En één stapje is genoeg.”
geel_midden

Tips van Hans

 • Organiseer het van onderaf: dat scheelt tijd en kosten.
 • Vraag mensen om (zo goed als) voor niets mee te werken.
 • Varieer met het aanbod.
 • Geef vooraf goede voorlichting over de workshops.
 • Laat leerlingen lekker bewegen, hopelijk krijgen ze de smaak te pakken.

 

roze_midden

Team Gezonde School-coördinatoren

Het ROC Da Vinci College werkt met een team van vijf gezonde school coördinatoren, die samen de uren vervullen van één fulltimebaan. Hans van der Meer: “Op deze manier kun je elkaar stimuleren, ondersteunen en helpen. Bovendien staan de werkzaamheden nooit stil omdat er een iemand ziek is.”

lime_midden

Over het ROC Da Vinci College

 • Aantal leerlingen
  • 8.500
 • Aantal docenten
  • 500
 • Themacertificaat
  • Voeding

Lees verder over ROC Da Vinci College

Leuk artikel? We horen graag je feedback!

Icoon Aan de slag

Stappenplan

Zin om aan de slag te gaan met de Gezonde School-aanpak? Lees op gezondeschool.nl hoe je dit doet.

Icoon Adviseur

Advies op maat

Je staat er niet alleen voor. De Gezonde School-adviseur helpt je op weg. Neem vrijblijvend contact op.

Icoon Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Wil je regelmatig inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.