Wat doet een beweegcoach op school?

Rob Storm
CBS De Hoeksteen
Barendrecht

Beweegcoach Rob Storm maakt deel uit van het onderwijsteam van CBS op de Hoeksteen in Barendrecht. Hij heeft zijn eigen specialisatie: kinderen uitdagen om te bewegen en te sporten. Hij leert juniorcoaches de pauzespellen te begeleiden, ondersteunt bij de gymlessen, brengt de motorische ontwikkelingen in kaart en doet nog veel meer.

Als aanvoerder van het beweegteam zit beweegcoach Rob Storm nooit stil. Hij zwengelt uiteenlopende activiteiten aan om bewegen en sport op school te stimuleren. Hij leert de juniorcoaches niet alleen hoe ze de pauzespellen kunnen begeleiden, maar houdt zich bijvoorbeeld ook bezig met de inrichting van de schoolomgeving.

Rob ondersteunt bij gymlessen en stimuleert een gezonde en sportieve leefstijl van leerlingen met het Beweeg ABC, een monitor voor beweegvaardigheden. Verder helpt hij mee om de motorische en sociaal-emotionele ontwikkeling van leerlingen in kaart te brengen met BeweegBaas, een positief en normloos leerlingvolgsysteem. Ook organiseert hij sportieve evenementen, zoals de schaatsweek, het KNVB-voetbalfestival, spelochtenden voor kleuters en de Koningsspelen.

Afbeelding
Meisje springt over kast

Sportieve ambities

Rob zit boordevol ambitie voor de school in beweging. Zo is hij bezig met de realisatie van een naschools beweegaanbod, zodat kinderen laagdrempelig kunnen sporten. “Inmiddels zijn er oriënterende gesprekken met aanbieders van freerunnen, judo, karate en krav maga”, zegt Rob. “Ook zijn er plannen voor een vaste belijning van kleurzones op het plein, zodat we niet voortdurend met stoepkrijt in de weer hoeven voor de pauzespellen.”
 

Bewegend leren

Een andere ambitie is om bewegend leren een structurele plek te geven in het lesaanbod. Denk hierbij aan ondersteuning van leerkrachten bij het automatiseren van tafels en spelling, bijvoorbeeld met behulp van reken- en taalmatten en rekentrappen. Deze innovatieve leermaterialen brengen kinderen op een speelse manier in beweging.
 

Externe video URL

Wat doet een Beweegcoach op school?

Wat doet een Beweegcoach nog meer dan gymles geven? Rob Storm, Beweegcoach bij CBS De Hoeksteen in Barendrecht, legt uit wat hij allemaal doet.

Externe video URL

Motorische testen bij kleuters

Waarom motorische testen doen bij kleuters? ‘Hiermee willen we vroegtijdig signaleren als kleuters motorisch niet op koers liggen’, vertelt Rob Storm, Beweegcoach op CBS De Hoeksteen in Barendrecht. En de kleuters? Die vinden de testen vooral heel leuk!

roze_midden

Werken met de Gezonde School-aanpak

Bewegen en sporten verbetert de gezondheid van leerlingen en draagt bij aan hun sociaal-emotionele ontwikkeling. Toch bewegen veel leerlingen te weinig, bijvoorbeeld door het vele zitten, en bewegen ze tegenwoordig minder vaardig. Dit kan leiden tot minder plezier in bewegen, gezondheidsproblemen zoals overgewicht en grotere bewegingsachterstanden. Het is daarom belangrijk dat leerlingen met plezier voldoende bewegen, zich motorisch goed ontwikkelen en ook later een actieve leefstijl houden.

Lees meer over het werken aan Bewegen en sport met de Gezonde School-aanpak.

lime_midden

Over Rob

 • Wie
  • Rob Storm
 • Wat
  • Beweegcoach
 • Waar
  • Barendrecht
lime_midden

Over CBS De Hoeksteen

 • Aantal leerlingen:
  • 199
 • Aantal leerkrachten:
  • 15
 • Gezonde School sinds:
  • mei 2021
 • Themacertificaten:
  • Bewegen en sport.

De school heeft de ambitie om ook de themacertificaten Voeding en Welbevinden te behalen.

Leuk artikel? We horen graag je feedback!

Icoon Aan de slag

Stappenplan

Zin om aan de slag te gaan met de Gezonde School-aanpak? Lees op gezondeschool.nl hoe je dit doet.

Icoon Adviseur

Advies op maat

Je staat er niet alleen voor. De Gezonde School-adviseur helpt je op weg. Neem vrijblijvend contact op.

Icoon Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Wil je regelmatig inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.