Juniorcoaches begeleiden pauzespellen

Rob Storm
CBS De Hoeksteen
Barendrecht

Sommige introverte blijken kinderen veel gevoel hebben voor het begeleiden van een spel. Ook kunnen de pauzespellen een opening bieden voor een gesprek over gedrag. Door de spelletjes zijn er minder conflicten in de pauze. Enkele pluspunten van het werken met juniorcoaches op CBS De Hoeksteen uit Barendrecht.

“We zagen dat onze leerlingen te weinig bewogen in de pauzes”, vertelt Rob Storm, beweegcoach bij CBS De Hoeksteen in Barendrecht. “Ook waren er regelmatig conflicten op het schoolplein. Toen we op zoek gingen naar een nieuwe pauze-invulling, kwamen we uit bij Beweeg Wijs. Dit is een programma om bewegen en spelen op school een kwaliteitsimpuls te geven. De mensen van Beweeg Wijs adviseerden ons om in de pauzes met juniorcoaches te werken. Leerlingen uit de bovenbouw begeleiden dan de spellen, bewaken de regels, zorgen voor de materialen en lossen problemen op.”
 

Cursus tot juniorcoach

In het voorjaar van 2020 heeft Rob in samenwerking met een docent van Beweeg Wijs alle 24 leerlingen uit groep 7 opgeleid tot juniorcoach. Dat gebeurde in drie groepjes van acht leerlingen. Rob: “Elk groepje nam deel aan een cursusochtend. Eerst kregen de leerlingen een stuk theorie, bijvoorbeeld over het belang van bewegen. Ook legden we de vijf kleurzones van Beweeg Wijs uit. Bij elke kleur horen spelmaterialen en activiteiten die zijn afgestemd op de motorische en sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen.
 

Afbeelding
Jongen op springplank

Kleurzones

Daarna ging de klas naar buiten om samen de spellen op het plein klaar te zetten. De juniorcoaches verdeelden het plein met stoepkrijt in vijf kleurzones. Twee juniorcoaches werden aan elkaar gekoppeld om een spel te begeleiden en toen gingen ze echt aan de slag. Rob: “Wij observeerden en hielpen de juniorcoaches op weg. Na het spelen gingen we met de hele groep naar binnen om te bespreken hoe het was gegaan.”
 

Leuk en spannend

De juniorcoaches vonden de cursus leuk, maar het was ook spannend om de spellen uit te leggen, beslissingen te nemen als scheidsrechter en andere kinderen te corrigeren. Rob: “We merkten dat kinderen het liefst spellen begeleiden die ze zelf leuk vinden of al kennen. De rode, competitieve spellen, zoals hockey en voetbal, waren het populairst. Toch is het belangrijk dat ze verschillende soorten spellen leren kennen en begeleiden. Wel moet er een match zijn tussen de juniorcoach en het spel, want dan is de betrokkenheid van kind het grootst.”
 

Afbeelding
Jongen springt over kast

Meters maken

Vanwege de lockdown en andere coronamaatregelen kon de school niet meteen van start met Beweeg Wijs. Rob: “De leerlingen die de cursus hebben gevolgd, zitten nu in groep 8. Zij hebben een korte opfriscursus gehad en gaan nu als juniorcoaches aan de slag. Als Gezonde School vinden we het belangrijk dat ze meters maken als spelleider en scheidsrechter. Ze leren om met andere kinderen om te gaan, voelen zich betrokken bij het beweegaanbod en verantwoordelijk voor de materialen. De juniorcoaches komen één keer in de zes weken aan de beurt. Ze begeleiden dan op maandag, woensdag en vrijdag de pauzespellen van groep 3, 4 en 5, die samen naar buiten gaan. Op dinsdag en donderdag hebben de leerlingen van de middenbouw gymles.”
 

Verrassend

De collega’s van Rob vinden de pauzespellen hartstikke leuk, al waren ze aanvankelijk wel bang dat de juniorcoaches lestijd zouden missen, bijvoorbeeld tijdens de rekeninstructie. “Dat is niet het geval”, benadrukt Rob. “De juniorcoaches gaan tijdens het eetmoment van hun klas aan het werk.” De inzet van juniorcoaches heeft ook verrassende neveneffecten. “Leerkrachten ontdekken bijvoorbeeld dat sommige introverte kinderen veel gevoel hebben voor het begeleiden van een spel. Ook kunnen de pauzespellen een opening bieden voor een gesprek over gedrag. Door de spelletjes zijn er minder conflicten in de pauze. Bovendien wordt de verbinding tussen de groepen groter, omdat de leerlingen ook met kinderen uit andere groepen spelen.

Externe video URL

Juniorcoaches begeleiden pauzespelen

CBS De Hoeksteen uit Barendrecht leidt zelf juniorcoaches op die de pauzespelen begeleiden. Beweegcoach Rob Storm laat zien hoe het werkt.

Externe video URL

Juniorcoaches vertellen

Juniorcoaches Luca en Mirre, leerlingen van CBS De Hoeksteen uit Barendrecht, leggen de pauzespellen uit en helpen daarna de kinderen bij het spel. Ze vertellen wat ze vinden van hun rol.

roze_midden

Werken met de Gezonde School-aanpak

Bewegen en sporten verbetert de gezondheid van leerlingen en draagt bij aan hun sociaal-emotionele ontwikkeling. Toch bewegen veel leerlingen te weinig, bijvoorbeeld door het vele zitten, en bewegen ze tegenwoordig minder vaardig. Dit kan leiden tot minder plezier in bewegen, gezondheidsproblemen zoals overgewicht en grotere bewegingsachterstanden. Het is daarom belangrijk dat leerlingen met plezier voldoende bewegen, zich motorisch goed ontwikkelen en ook later een actieve leefstijl houden.

Lees meer over het werken aan Bewegen en sport met de Gezonde School-aanpak.

lime_midden

Over Rob

 • Wie
  • Rob Storm
 • Wat
  • Beweegcoach
 • Waar
  • Barendrecht
geel_midden

Tips van Rob

 • Zoek een gerichte aanpak voor pauzespellen, bijvoorbeeld Beweeg Wijs.
 • Betrek leerlingen bij het beweegprogramma en geef ze verantwoordelijkheid voor materialen en de schoolomgeving.
 • Geef een beweegcoach of gymleerkracht genoeg tijd voor het opleiden, begeleiden en faciliteren van juniorcoaches.
roze_midden

Over Beweegwijs

Rob is enthousiast over de Gezonde School-activiteit Beweeg Wijs. “Kinderen krijgen meestal maar één of twee keer per week gymles op school. Met Beweeg Wijs bied je het bewegen structureel aan, naast de gymlessen. Het is fantastisch om samen te bewegen in de buitenomgeving.”

lime_midden

Over CBS De Hoeksteen

 • Aantal leerlingen:
  • 199
 • Aantal leerkrachten:
  • 15
 • Gezonde School sinds:
  • mei 2021
 • Themacertificaten:
  • Bewegen en sport.

De school heeft de ambitie om ook de themacertificaten Voeding en Welbevinden te behalen.

Leuk artikel? We horen graag je feedback!

Icoon Aan de slag

Stappenplan

Zin om aan de slag te gaan met de Gezonde School-aanpak? Lees op gezondeschool.nl hoe je dit doet.

Icoon Adviseur

Advies op maat

Je staat er niet alleen voor. De Gezonde School-adviseur helpt je op weg. Neem vrijblijvend contact op.

Icoon Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Wil je regelmatig inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.