Gezonde omgeving, gezondere leerlingen
Om Gezonde School te worden moeten de pijlers op orde zijn. Dit zijn: educatie, schoolomgeving, signaleren en beleid. Op de internationale schakelklas van Curio springt de pijler 'schoolomgeving' eruit.
De internationale schakelklas (isk) van Curio in Bergen op Zoom werkt er hard aan om een Gezonde School te worden. Jacky Masseurs de chef van de Wereldkantine, een Gezonde Schoolkantine, zet zich in om het themacertificaat Voeding te behalen. Hij legt uit op welke vlakken hij de schoolomgeving van de leerlingen inzet om gezond gedrag op het gebied van voeding te stimuleren. “De frisdrankautomaat laten ophalen, was één van de eerste dingen die ik deed toen ik van start ging bij de isk. We verkopen nog wel frisdrank, maar in beperkte hoeveelheden en alleen zero.” Daarnaast zorgde Jacky voor een watertappunt in de kantine. Het braakliggende terrein naast de school, daar gaat hij samen met leerlingen een moestuin maken.

Aantrekkelijk gepresenteerd
Ook haalt hij de leerlingen letterlijk de keuken in. Wekelijks zijn er praktijklessen waarbij ze samen aan de slag gaan. “Door ze bij het werk in de keuken te betrekken, komt de interesse vanzelf. Ze koken met elkaar en eten samen een warme maaltijd. Ja, dan smelten ze.” Natuurlijk worden de salades, soepen, broodjes en de dagelijkse warme maaltijd ook aantrekkelijk gepresenteerd. En het belangrijkste: “Het moet vooral lekker zijn! Zolang het echt lekker is, kiest iedereen meestal voor het gezondere alternatief.”

Veilige omgeving
Veel leerlingen zijn in Nederland vanwege oorlog in het land van herkomst. Waar Jacky ervoor zorgt dat de fysieke omgeving van de jongeren is ingericht op gezond eten, draagt het gebouw op zich ook bij aan het welzijn van kinderen. Jacky: “Dit gebouw is heel open met veel ramen. Hierdoor zie je goed wat er overal gebeurt. Dat geeft ze een veilig gevoel.” En ook aan bewegen en sport is er gedacht. Zo liggen de plannen klaar voor een groene sport/speeltuin en een pannakooi.
Tips van Jacky
- Het gezonde alternatief moet goed en vooral lekker zijn.
- Maak gebruik van stimuleringsregelingen zoals Jong Leren Eten voor het aanleggen van een moestuin.
- Presenteer de gerechten aantrekkelijk.
Over Jacky
- Wie
- Jacky Masseurs
- Wat
- Chef Wereldkantine
- Praktijkcoördinator/Praktijkopleider
- Waar
- Curio Isk, Bergen op Zoom
- Droom
- “Voor Curio ook op andere locaties meer Gezonde Schoolkantines opzetten.”
Werken met de Gezonde School-aanpak
De schoolomgeving is één van de vier pijlers van Gezonde School. Met de Gezonde School-aanpak krijg je deze en de drie andere pijlers - educatie, signaleren en beleid - allemaal op orde.
Over Curio ISK
- School
- Aantal leerlingen:
- 170-225 (groeit gedurende het jaar)
- Aantal medewerkers:
- 35
- Gezonde School sinds:
- Bijna! Hard aan het werk.
- Plannen:
- Isk Curio hoopt de themacertificaten Voeding, Bewegen en Sport, Relaties en seksualiteit en Welbevinden te halen.
Meer lezen over Curio ISK?
Lees ook 'Deze wereldkantine is een Gezonde Schoolkantine'.
Lees ook 'Je weg vinden in de Gezonde School-aanpak'.
Stappenplan
Zin om aan de slag te gaan met de Gezonde School-aanpak? Lees op gezondeschool.nl hoe je dit doet.
Advies op maat
Je staat er niet alleen voor. De Gezonde School-adviseur helpt je op weg. Neem vrijblijvend contact op.
Blijf op de hoogte
Wil je regelmatig inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.