Deze wereldkantine is een Gezonde Schoolkantine
De leerlingen van de internationale schakelklas (isk) van Curio in Bergen op Zoom hebben bijna allemaal een complexe achtergrond. Ze zijn bijvoorbeeld naar Nederland gevlucht vanwege de oorlog in hun land. Werken aan gezonde voeding met deze leerlingen vraagt om een iets andere aanpak.
Chef Jacky Masseurs is praktijkcoördinator en praktijkopleider. Sinds anderhalf jaar is hij aan de slag op de isk en toverde de kantine met daarin alleen een houten bar, wat koffie en thee en een frisdrankautomaat om tot de ‘Wereldkantine’, een Gezonde Schoolkantine. De school werkt op dit moment aan het halen van het themacertificaat Voeding. Jacky legt uit waarom gezonde voeding ook voor deze doelgroep zo belangrijk is: “Veel van onze leerlingen leven thuis in armoede. Ze krijgen geen eten mee naar school en ook geen geld. Sommigen krijgen niet eens ontbijt. Daarom hebben we voor deze leerlingen elke ochtend een gratis ontbijt klaar staan. Ze krijgen bruin brood, vleeswaren, kaas, verse jus d’orange, fruit, groenten, karnemelk en yoghurt.”
Met z’n drieën één bord
De prijzen in de kantine blijven laag. “Ze kunnen al een broodje kaas krijgen voor 1 euro, een kopje thee voor 30 cent. Een luxer waldkornbroodje met sla, salami en van alles erop kost € 1,60. Naast de broodjes staan er ook verse soepen, salades en dagelijks een warme maaltijd op het menu. “We zien dat de Eritrese jongeren erg weinig te besteden hebben. Die kopen soms met drieën één bord en eten dat dan samen op. We zorgen dan natuurlijk dat er lekker veel gezonde ingrediënten op het bord liggen. Denk aan falafel met salade en wraps met groenten en een knoflook-yoghurt saus.”
Mee naar huis
Jacky houdt niet van verspilling. Gelukkig hoeft hij maar weinig weg te gooien. “Bijna alles wat we maken gaat op. Maar als we eens wat over hebben, dan geven we dat aan de leerlingen mee voor thuis. Sommige van onze leerlingen gaan direct uit school door naar hun bijbaantje in bijvoorbeeld een restaurant. Dan vinden ze het fijn als ze nog even iets kunnen eten tussendoor.”
Graaicultuur
Door de achtergrond van de leerlingen, heerst er onder sommigen een graaicultuur. Jacky: “Dit zijn jongeren die tijdens hun vlucht als eerste in de rij moesten staan als er bijvoorbeeld dekens werden uitgedeeld. Wat ze gratis kunnen krijgen, dat pakken ze. Zo hebben we de suikerzakjes van de koffie bij de balie moeten zetten, omdat ze die anders met zes tegelijk meepakten.” Een voordeel van hun culturele achtergrond is daarentegen dat ze niet zijn opgegroeid met toegang tot fastfood, legt Jacky uit: “Ze zijn gewend aan gerechten met veel groenten en kruiden.”
Grote mond
Ook het samen koken en samen eten ziet Jacky als een belangrijk aspect voor deze doelgroep. “We hadden hier op school een Bulgaarse jongen die nogal een grote mond had. Iedereen werd gek van hem. Ik stelde voor om hem een dag in de week mee te laten draaien in de keuken. Een van de eerste dagen liet hij een pollepel vallen in de soep en brandde hij zijn hand. Ik zei hem: Dit gebeurt er dus als je zo doorgaat. Ik wil je graag veel leren, maar je moet wel luisteren. Door hem te laten aanmodderen, kwam hij zichzelf tegen.” Uiteindelijk gaf het werken in de keuken de jongen meer rust. “Het was een jongen die thuis nooit samen kookte met zijn ouders of samen aan tafel zat. Hier kon hij dat wel ervaren.”
Tips van Jacky
- Eten koken is ook gezelligheid. Ga samen met de leerlingen aan de slag in de keuken.
- Door geen gebruik te maken van een externe catering, maar alles in eigen beheer te doen, kun je de prijzen betaalbaar houden.
Over Jacky
- Wie
- Jacky Masseurs
- Wat
- Chef Wereldkantine
- Praktijkcoördinator/Praktijkopleider
- Waar
- Curio Isk, Bergen op Zoom
- Droom
- “Voor Curio ook op andere locaties meer Gezonde Schoolkantines opzetten.”
Online workshops Gezonde Schoolkantine
Dit schooljaar biedt het Voedingscentrum weer gratis online workshops aan over het opzetten van een Gezonde Schoolkantine. In deze workshops leer je hoe je leerlingen kunt verleiden om gezondere producten te kiezen in de kantine. Onderwerpen: een gezond aanbod, een gezonde uitstaling, beleid en de kantinescan.
Lees meer over de online workshops voor de Gezonde Schoolkantine
Werken aan voeding met de Gezonde School
Leerlingen met een gezondere leefstijl presteren beter op school. Als leerlingen leren hoe ze gezondere keuzes maken in wat ze eten en drinken, draagt dat bij aan een gezondere leefstijl. Vind je gezonde voeding ook belangrijk voor je leerlingen? Ga voor het themacertificaat Voeding!
Over Curio Isk
- School
- Aantal leerlingen:
- 170-225 (groeit gedurende het jaar)
- Aantal medewerkers:
- 35
- Gezonde School sinds:
- Bijna! Hard aan het werk.
- Plannen:
- Isk Curio hoopt de themacertificaten Voeding, Bewegen en Sport, Relaties en seksualiteit en Welbevinden te halen.
Meer lezen over Curio ISK?
Lees ook 'Gezonde omgeving, gezondere leerlingen'.
Lees ook 'Je weg vinden in de Gezonde School-aanpak'.
Stappenplan
Zin om aan de slag te gaan met de Gezonde School-aanpak? Lees op gezondeschool.nl hoe je dit doet.
Advies op maat
Je staat er niet alleen voor. De Gezonde School-adviseur helpt je op weg. Neem vrijblijvend contact op.
Blijf op de hoogte
Wil je regelmatig inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.