Samenwerken met de buurt voor voedseleducatie

Karina Veeren
OBS Hannie Schaft
Zandvoort

Alle leerlingen van OBS Hannie Schaft in Zandvoort krijgen voedseleducatie. Drijvende kracht hierachter is leerkracht Karina Veeren, die hierbij handig de schoolomgeving betrekt, zoals ouders, supermarkten en andere winkels en de Gezonde School-adviseur. Wat doet de school allemaal aan voedseleducatie?

“We zijn al vijf jaar druk bezig met voedseleducatie, maar sinds een paar jaar hebben we dit gekoppeld aan het themacertificaat Voeding van Gezonde School. Dat was het officiële haakje om onze voedselactiviteiten groter te gaan aanpakken”, vertelt leerkracht Karina Veeren. Haar geheim om structureler met de activiteiten aan de slag te gaan? “Houd het contact warm met alle mensen die enthousiast zijn over voedseleducatie en tegelijkertijd een bijdrage kunnen leveren!”

Keuringsdienst van Waren in een strandtent

Want dat is grotendeels hoe Karina activiteiten van de grond heeft gekregen. Zo bezochten groep 5 en 8 vorig schooljaar een strandtent. Dat kon omdat ouders van leerlingen er als chefkoks werken.

Voor het bezoek werd een deel van de stimuleringsbijdrage Jong Leren Eten gebruikt. “De hele strandtent was even omgetoverd tot een paradijs voor voedselonderwijs, waar de leerlingen de Keuringsdienst van Waren naspeelden. Er waren verschillende ‘eilandjes’, waar ze iets konden proeven. Denk hierbij aan een drankeneiland, met onder andere thee, bio-sapjes en kokosnootdrank. Maar ook een eiland waar de kinderen verse groenten en diepvriesgroenten konden vergelijken en een eiland waar ze kennismaakten met vlees. Proefden ze verschil tussen bewerkt vlees en vers vlees? De mossels van de barbecue vonden ook gretig hun aftrek en de waaghalzen mochten ook een oester open steken en die opeten. De kinderen vonden het fantastisch!”

Afbeelding
Decoratieve foto van leerlingen op OBS Hannie Schaft die uitleg krijgen over zaadjes

Op bezoek bij de imker en gezonde traktaties

Daarnaast regelde Karina ook een bezoek aan een bevriende imker in het dorp. De imker vertelde over honing en de leerlingen mochten de bijenkasten bekijken en door de bloementuin lopen. Karina werd zelf door de lokale supermarkt benaderd. “We hebben een wedstrijd gehouden onder de kinderen wie de gezondste traktatie kon bedenken. De winnende traktatie werd vervolgens gesponsord door de supermarkt. Een tip die ik wil geven aan scholen: ga eens vragen bij een supermarkt in de buurt of zij vanuit hun maatschappelijke betrokkenheid willen bijdragen. Als je het niet vraagt weet je het niet en als zij bij willen springen, is dat een mooie aanvulling op je activiteiten.”

Gastlessen over tandverzorging en Schijf van Vijf

Ook wat betreft gastlessen op school heeft de basisschool een leuk en leerzaam programma. Er komen regelmatig tandartsen of tandartsassistenten langs om meer te vertellen over tanden poetsen en het belang van goede voeding hierbij. En via haar kennissenkring kreeg Karina contact met studenten van de Hogeschool van Amsterdam, die de opleiding Diëtetiek volgen. Deze studenten verzorgen lessen over de Gezonde Schijf van Vijf, wat mooi past binnen hun stage- en onderzoeksopdrachten.

Afbeelding
Decoratieve foto van een leerling die iets van een boom afknipt onder begeleiding van een leerkracht

Organiseren en ontwikkelen

Karina is één dag in de week ingeroosterd om zich bezig te houden met het thema Voeding. Ze heeft dan bijvoorbeeld contact met de Gezonde School-adviseur. Als aanvulling daarop volgt ze ook scholingen of thematrainingen die door Gezonde School worden aangeboden. Naast het themacertificaat voor Voeding, heeft haar school ook themacertificaten voor Bewegen en sport en Welbevinden.

“Het geeft mij voldoening dat we ons als team steeds blijven door ontwikkelen op deze thema’s. Dingen die goed gaan blijven erin en anders blijven we het verbeteren. En ik kan het niet genoeg benadrukken, we boffen enorm met alle aardige mensen hier in het dorp die willen helpen met activiteiten. Dat is direct de tip die ik aan leerkrachten meegeef: kijk welke samenwerking je kunt aangaan met bedrijven, winkels en ouders van de kinderen rond voedseleducatie. De drempel ligt dan niet al te hoog, het is een lage kostenpost en vaak kun je veel voor elkaar krijgen.”

Ondersteuning vanuit Jong Leren Eten

Vanuit haar rol als Jong Leren Eten makelaar en Gezonde School-adviseur hielp Nienke Chantrel mee met de verwezenlijking van de voedseleducatie op OBS Hannie Schaft. "Regelmatig heb ik met leerkracht Karina rond de tafel gezeten om te overleggen over wat de beste stappen waren voor de school en ik overleg vaak met de gemeente om te zien of er iets extra's te regelen valt voor de school. Daarnaast heb ik Karina ook geattendeerd op het programma Jong Leren Eten en de masterclasses van de Gezonde School, zodat ze zich kunnen door ontwikkelen op de thema’s”, aldus Nienke.

roze_midden

Met Jong Leren Eten naar een Gezonde School

Heb jij op jouw school gebruikgemaakt van de stimuleringsbijdrage Jong Leren Eten? Dan is dat een mooie eerste stap om een gezonde leefstijl op school vanzelfsprekend te maken. Gezonde School helpt hierbij! De Gezonde School-adviseurs kunnen je helpen met deskundig advies en praktische tools om de juiste stappen te zetten. Het stappenplan van de Gezonde School-aanpak maakt het makkelijk en zorgt voor blijvend resultaat.

Lees meer over werken met de Gezonde School-aanpak.

lichtblauw_midden

Over Karina

 • Wie:
  • Karina Veeren
 • Wat:
  • Leerkracht
 • Waar:
  • OBS Hannie Schaft, Zandvoort
 • Droom:
  • “Het geeft mij voldoening dat we ons als team steeds blijven door ontwikkelen op deze thema’s. Dingen die goed gaan blijven erin en anders blijven we het verbeteren.”
geel_midden

Tips van Karina

 • Houd contact met iedereen die enthousiast is over voeding en educatie.
 • Kijk wie een bijdrage kan leveren: denk aan ouders, winkels of andere bedrijven.
 • Werk samen, dan kun je veel voor elkaar krijgen.
lime_midden

Over OBS Hannie Schaft

 • School:
  • OBS Hannie Schaft
 • Aantal leerlingen:
  • 217
 • Aantal leerkrachten:
  • 13
 • Gezonde school sinds:
  • 2020
 • Themacertificaten:
  • Welbevinden
  • Bewegen en sport
  • Voeding

Leuk artikel? We horen graag je feedback!

Icoon Aan de slag

Stappenplan

Zin om aan de slag te gaan met de Gezonde School-aanpak? Lees op gezondeschool.nl hoe je dit doet.

Icoon Adviseur

Advies op maat

Je staat er niet alleen voor. De Gezonde School-adviseur helpt je op weg. Neem vrijblijvend contact op.

Icoon Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Wil je regelmatig inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.