Hoe maak je water tappen vanzelfsprekend?

Frank Schoonbrood
Vista College
Maastricht, Sittard en Heerlen

Vaker kiezen voor water in plaats van frisdrank, hoort bij een gezonde leefstijl. De nieuwe watertappunten op de zeven grootste locaties van het Vista College is een mooie stap. Maar nu moeten ze ook nog gebruikt worden. 

Leuk, dat we een aantal watertappunten hebben aangelegd, maar daarmee zijn we er nog niet. Dat is wat Frank Schoonbrood dacht toen hij startte als coördinator Vitaliteit in maart 2021. Hij zorgde voor extra promotie in de introductieweek én hij wil het waterdrinken blijvend onder de aandacht brengen bij de studenten. Hij legt uit hoe hij hier vorm aangeeft, via de vier pijlers van de Gezond School-aanpak.

lime_links

Over Frank

 • Wat
  • Coördinator Vitaliteit en coördinator Internationalisering 
 • Waar
  • Vista College, Maastricht, Sittard en Heerlen
 • Missie
  • “Wekelijkse workshops organiseren op het gebied van vitaliteit voor medewerkers en studenten aangeboden door externe partijen in samenwerking met onze studenten.”

Promotieteam

Om de watertappunten te promoten in de eerste schoolweek, zocht Frank contact met WML, de watermaatschappij die de watertappunten ook geleverd hebben aan de school. Frank: “Ik wist dat zij vaker promoties doen om waterdrinken onder de aandacht te brengen, dus de link was snel gelegd. Uiteindelijk hebben ze vijf dagen achter elkaar op onze vijf grootste locaties gestaan met een promotieteam.” 

 

Prijzen winnen

De studenten konden draaien aan een Rad van Fortuin en als ze terecht kwamen op het cadeautje, kregen ze een herbruikbare drinkfles. Ook konden ze intekenen om kans te maken op een set van zeven doppers, voor élke dag eentje.  Frank: “Natuurlijk wees het promoteam de studenten ook meteen op de locatie van het watertappunt.” Mede door de coronamaatregelen eerder in 2021, waren de watertappunten nog niet zo bekend onder de studenten.

blauw_rechts

Over het Vista College

 • Aantal studenten
  • 15.000
 • Aantal medewerkers
  • 1.600
 • Bezig met themacertificaten
  • Welbevinden 
  • Voeding

Gezonde School pijlers voor meer effect

Frank laat het er zeker niet bij de promoweek alleen. Hij wil blijvend aandacht geven aan het stimuleren van waterdrinken. Dat doet hij op verschillende manieren. We zoomen samen met hem in op elke Gezonde School-pijler: educatie, sociale en fysiek omgeving, signaleren en beleid. Wil je echt iets bereiken, dan heeft dat meer effect als je op elk van deze pijlers inzet.

 

Educatie en signaleren

Frank: “Binnen het vak Vitaal Burgerschap zullen we ook extra aandacht gaan besteden aan waterdrinken en de watertappunten. Daarnaast werken we in deze les met Testjeleefstijl.nl. In die test wordt ook gekeken naar de verhouding water en fris die de studenten drinken op een dag. Door de studenten dit in te laten vullen, kunnen we ook direct signaleren, wat de derde pijler is van Gezonde School.”

geel_links

Tips van Frank

 • Geef als docent het goede voorbeeld en drink ook water
 • Leg de watertappunten het liefst aan in de kantine, waar studenten van elkaar zien dat ze het punt gebruiken.
 • Besteed standaard aandacht aan de watertappunten bij het rondleiden van nieuwe studenten.
 • Organiseer een leuke promotieactie, waarbij je bijvoorbeeld een drinkflesje kunt winnen.

Sociale en fysieke omgeving

Frank: “Voor jongeren is de sociale omgeving ook van grote invloed. Het is bijvoorbeeld stoer om een sigaret te roken en minder stoer om alleen maar water te drinken. We willen dat het binnen Vista de normaalste zaak van de wereld is dat we water drinken op school. Onze watertappunten staan op de meeste locaties in de kantines, zodat studenten ook van elkaar zien dat ze water tappen. Verder zullen we ieder jaar als er weer nieuwe studenten op school komen, aandacht besteden aan de punten. Zodat we ze niet alleen  standaard uitleggen waar ze rustig kunnen zitten om hun huiswerk te maken, maar ook waar ze water kunnen tappen.”

roze_rechts

Waarom een watertappunt?

Om voor het themacertificaat Voeding in aanmerking te komen is een van de voorwaarden dat je als school een hygiënische watervoorziening hebt waar studenten en personeel water kunnen tappen (buiten een toiletruimte). Een ander type watertap of kraan is dus ook mogelijk. Zolang deze maar toegankelijk is voor iedereen en niet hoort bij de toiletruimte. 
Meer over het themacertificaat Voeding

Beleid

Frank: “Wat betreft beleid, denk ik dat we nog wel iets meer kunnen doen om het waterdrinken te stimuleren. We zouden bij schoolactiviteiten zoals sportdagen bijvoorbeeld kunnen zorgen voor gratis water. Op dit moment is het de regel binnen het Vista College dat studenten niet mogen drinken in de klas. En ergens is dat begrijpelijk, want als studenten morsen met frisdrank, kan dat viezigheid opleveren. Maar ik vind dat leerlingen wel water moeten kunnen drinken in de klas. De docenten mogen dit ook. Hopelijk kunnen we die regel in de toekomst aanpassen.”

lime_midden

Gebruik de Watertaptoolkit

Scholen die het themacertificaat Voeding van Gezonde School willen behalen, moeten een hygiënische watervoorziening hebben waar leerlingen, studenten en medewerkers water kunnen tappen. Een watertappunt is dus een mooi opstapje om te werken aan het Gezonde School-thema Voeding.
Download de toolkit watertappunt

Leuk artikel? We horen graag je feedback!

Icoon Aan de slag

Stappenplan

Zin om aan de slag te gaan met de Gezonde School-aanpak? Lees op gezondeschool.nl hoe je dit doet.

Icoon Adviseur

Advies op maat

Je staat er niet alleen voor. De Gezonde School-adviseur helpt je op weg. Neem vrijblijvend contact op.

Icoon Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Wil je regelmatig inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.