Fruit op een presenteerblaadje

Frank Schoonbrood
VISTA College
Maastricht, Sittard en Heerlen

Hoe krijg je voor elkaar dat studenten gezonder eten? Niet door alleen maar gezonde opties aan te bieden in de kantine, zegt Frank Schoonbrood. "Dan lopen ze naar de supermarkt om de hoek. Slecht voor hun gezondheid en voor de omzet van het cateringbedrijf." Frank zegt daarom: begin klein. Bijvoorbeeld met fruit in de kantine.  

“Gezonde voeding vinden we extra belangrijk, omdat we in Limburg een gezondheidsachterstand hebben, ten opzichte van de rest van het land,” legt Frank uit. “Corona heeft de situatie alleen maar erger gemaakt. Door de periodes met onlineonderwijs gebruikten studenten minder energie, want ze kwamen niet meer met de fiets of te voet naar school. Ook mentaal hebben studenten en medewerkers onder de coronatijd geleden en veel mensen eten het weg als ze niet lekker in hun vel zitten.”

Supermarkt

Een kantine met alleen nog maar gezonde opties, zou dat geen ideale oplossing zijn? Zo makkelijk is het volgens Frank niet. “Als je alleen nog maar gezond aanbiedt, dan lopen de studenten naar de supermarkt om de hoek.” En dát leidt niet tot het gewenste resultaat. De studenten eten dan nog steeds ongezond en het cateringbedrijf draait geen omzet meer.
 

Gezond aantrekkelijk maken

Zorgen dat de gezonde opties goedkoper worden

Frank wil het in kleine stappen doen: “Het cateringbedrijf kan ervoor zorgen dat de gezonde opties wat meer in het zicht gepresenteerd worden en er aantrekkelijk uitzien.

Wij als school kunnen door geld bij te leggen, zorgen dat de gezonde opties goedkoper worden. Zodat het broodje kroket niet langer goedkoper is dan een broodje met gezond beleg. Ook zouden we studenten horeca kunnen inzetten om die gezonde broodjes te maken, waardoor ze goedkoper geprijsd kunnen worden.” Het cateringbedrijf denkt mee met het VISTA College en is bezig met het behalen van een zilveren Schoolkantine Schaal van de Gezonde Schoolkantine, een Gezonde School-activiteit voor het thema Voeding.

Afbeelding
Fruit pakken

16.000 appels

Een ander initiatief voor gezondere voeding op school, was het gratis fruit dat Frank regelde voor de introductieweek. Maar liefst 16.000 appels liet hij leveren, verspreid over alle locaties van het VISTA college. Ze werden in grote kisten bij de entree van de scholen gepresenteerd. “Daarbij hebben we de studenten horeca en bediening gevraagd om te assisteren.” Het was een succes; zo’n driekwart van de appels is opgegaan. Wat er over was werd nogmaals aangeboden en mocht ook meegenomen worden voor thuis of op de sportclub.

 

Creatief zijn

Frank wil als het mogelijk is vaker gratis schoolfruit en werkfruit gaan aanbieden aan de studenten en docenten.

"Aanbieden van fruit nog aantrekkelijker maken."

“Volgens mij komt daar binnenkort landelijk subsidie voor beschikbaar zodat we dat bijvoorbeeld eens per maand kunnen doen.” Hij wil ook graag in gesprek met de studenten horeca, hoe ze het aanbieden van fruit nog aantrekkelijker kunnen maken. “Door bijvoorbeeld fruitspiesjes of gesneden fruit aan te bieden, is de drempel om gezond te eten nog lager. Daar moet je creatief in zijn en daar kunnen de studenten bij helpen.”

Op excursie

Daarnaast hoopt hij alle studenten ook met lesprogramma’s meer over gezonde voeding mee te geven. “Ik ga de stimuleringsbijdrage Jong Leren Eten aanvragen waarbij je een bijdrage kunt krijgen voor excursies en gastlessen op het gebied van voeding. Een mooie manier om onderwijsteams te motiveren om met hun studenten op pad te gaan naar bedrijven die bijvoorbeeld groente verbouwen.”
 

Breed gedragen

Bij al zijn initiatieven houdt Frank ook zijn collega’s en de studenten aangehaakt. “Ik hoor graag wat de studentenraad en de ondernemingsraad ervan vinden. En als het mogelijk is zet ik onze eigen studenten graag in bij de uitvoering van de plannen.”

Externe video URL

Gratis fruit, een goed begin

Frank Schoonbrood, Gezonde School-coördinator van het VISTA College Zuid-Limburg vertelt hoe de school is begonnen met het werken aan een gezonde leefstijl. De school begint met de thema's: Voeding en Bewegen en sport.

lime_midden

Over Frank

 • Wat
  • Coördinator Vitaliteit en coördinator Internationalisering 
 • Waar
  • VISTA college, Maastricht, Sittard en Heerlen
 • Missie
geel_midden

Tips van Frank

 • Zorg dat de prijs van gezonde voeding net zo aantrekkelijk is of aantrekkelijker dan de prijs van ongezonde voeding.
 • Maak het makkelijker om fruit te eten, door er spiesjes van te maken of smoothies.
 • Ga op excursie zodat studenten meer leren over gezonde voeding.
 • Maak gebruik van de subsidies die er zijn.
lime_midden

Over het VISTA college

 • Aantal studenten
  • 15.000
 • Aantal medewerkers
  • 1.600
 • Bezig met themacertificaten
roze_midden

Gezondheidsachterstand Zuid-Limburg

 • Levensverwachting: Zuid-Limburgers gemiddeld 80,8 jaar | alle Nederlanders gemiddeld 81,5 jaar
 • Zorgkosten: Zuid-Limburgers gemiddeld € 3.040 per verzekerde | alle Nederlanders gemiddeld € 2.490 per verzekerde
 • Roken: jongeren Zuid-Limburg, 13-16 jaar: 7,9% | Nederlandse jongeren, 13-16 jaar 6,4%
 • Overgewicht is vergelijkbaar met de gemiddelde cijfers voor Nederland.

Meer feiten over mbo-studenten in Zuid-Limburg

Leuk artikel? We horen graag je feedback!

Icoon Aan de slag

Stappenplan

Zin om aan de slag te gaan met de Gezonde School-aanpak? Lees op gezondeschool.nl hoe je dit doet.

Icoon Adviseur

Advies op maat

Je staat er niet alleen voor. De Gezonde School-adviseur helpt je op weg. Neem vrijblijvend contact op.

Icoon Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Wil je regelmatig inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.