‘Lekker Fit!’, werken aan voeding én beweging

Daniëlle Blok
De Provenier
Rotterdam

Aandacht voor gezond eten en bewegen is echt onderdeel van de identiteit van De Provenier in Rotterdam. Moderne sportfaciliteiten, een lifestyle coach, een gymdocent en een doortimmerd beleid zijn de succesfactoren van Lekker Fit!

‘Voor gezond en natuurlijk onderwijs’, dat is het motto van basisschool De Provenier. Aandacht voor een gezonde levensstijl is niet iets dat de school er zomaar bij doet. Het maakt deel uit van de identiteit van de school. Die visie sluit naadloos aan op de Gezonde School-aanpak: Een brede aanpak, geïntegreerd in het schoolbeleid met draagkracht onder de docenten en de ouders. Het is dan ook geen toeval dat de school gebruik maakt van een door Gezonde School erkende activiteit: Lekker Fit!

Lekker Fit!

Daniëlle Blok, directeur van De Provenier: “Onze leerlingen krijgen drie keer per week gym van onze Lekker Fit!-docent. Deze docent is er speciaal voor onze school en wordt voor tweederde door de gemeente Rotterdam bekostigd. Daar zijn we heel blij mee, want deze docent is echt een aanjager.” Naast aandacht voor bewegen houdt Lekker Fit! ook aandacht voor gezonde voeding in. “De kinderen drinken alleen water en nemen zelf een bidon mee die ze mogen bijvullen met water als ze dorst hebben. Om half tien nemen de kinderen een tussendoortje dat uit groente en fruit bestaat en voor tussen de middag nemen ze een gezonde lunch mee.”

Lifestyle coach

Ook wordt jaarlijks de BMI van de leerlingen bepaald. Ze worden gewogen en gemeten. Als kinderen onder- of overgewicht hebben, volgt er een gesprek met de lifestylecoach van de school. Daniëlle: “De lifestylecoach kijkt niet alleen naar voeding en bewegen, maar ook naar de thuissituatie en de mentale conditie van het kind. Vaak zijn er meer redenen waarom een kind niet gezond eet. Dit jaar zetten we niet alleen in op dieetadvies, maar gaat de lifestylecoach ook werken met ontspanningsmethodes zoals mindfulness of ademhalingsoefeningen. Ook gaat de coach het gesprek aan met de ouders. Dankzij een pilot van de gemeente mogen we de lifestylecoach nu 12 uur extra inzetten.”

Afbeelding
Kabelbaan in gymzaal

Steun van gemeente Rotterdam

De school werkt al acht jaar met Lekker Fit! Daniëlle: “De gemeente Rotterdam wil overgewicht tegengaan en stimuleert gezond eten en bewegen al jaren. Toen de landelijke overheid vorig jaar met soortgelijke campagnes kwam, dacht ik: kom eens in Rotterdam kijken, hier ze we er al jaren mee bezig.” De gemeente Rotterdam bekostigt behalve de Lekker Fit!-docent ook de hypermoderne sportzaal van de school. Daniëlle: “Die is betaald door Sportbedrijf Rotterdam, een gemeentelijke instelling.”

Hypermoderne sportzaal

De sportzaal is een proeftuin van de gemeente en heeft een ledvloer, interactieve smartwall, elektrische hijsunits, een licht- en geluidsinstallatie en allerlei digitaal en interactief spelmateriaal. Daniëlle: “Onze leerlingen kunnen zelfs bewegend leren met taal- en rekenspellen. We zien dat de sportzaal bijdraagt aan het plezier dat ze hebben in bewegen.” Na school kunnen de leerlingen sportles krijgen via School Sportvereniging. “Ze kunnen tegen gereduceerd tarief kiezen voor sporten als zaalvoetbal, crossfit, basketbal, judo, kickboksen en freerunnen en daar wordt gretig gebruik van gemaakt.”

Resultaten

Gezondheid maakt deel uit van de identiteit van de school. Daniëlle: “Het hoort bij onze vaste pijlers. We hebben niet alleen aandacht voor gezonde voeding en beweging, maar ook voor een gezonde manier van leven, een gezonde geest en gezond gedrag. Dat integreren we in ons beleid en in de doelen die we onszelf stellen.” De resultaten zijn er ook naar. Daniëlle geeft voorbeelden: “We merken dat kinderen zich steeds meer bewust worden van een gezonde leefstijl. Zo voorzien ze elkaar van feedback op de inhoud van de broodtrommel. We zien ook dat drie keer zoveel kinderen dan enkele jaren geleden zich opgeven voor de sportieve evenementen die we organiseren. Waar er eerst met de kidsrun 60 kinderen meededen, zijn dat er nu 180. Ook is er een grote ouderbetrokkenheid en zijn er veel ouders die mee rennen.”

Zo doen wij dat

“Daarnaast zien we dat de kinderen die vanaf groep 1 het gezonde beleid hebben meegemaakt dit, nu ze in een hogere groep zitten, heel normaal vinden. Een houding als ‘zo doen wij dat namelijk op de Provenier’ is duidelijk merkbaar.” Maar natuurlijk blijft het allemaal een proces, legt Daniëlle uit: “Ze zijn zich bewust van wat gezond is, maar er naar handelen is een tweede. Dat is een leerproces, maar daarvoor zijn ze ook op school.  Als kinderen al jong het belang van ‘gezondheid’ in zien, helpt dit ze bij het maken van keuzes bij het ouder worden. We hopen de basis voor gezond gedrag bij ze te leggen.”

geel_midden

Tips van Daniëlle

 • Zet een lifestylecoach in. Gezond eten en bewegen staat niet op zichzelf, een lifestyle coach kijkt ook naar de achterliggende oorzaken van overgewicht.
 • Probeer gebruik te maken van moderne sportfaciliteiten. Deze dragen bij aan het plezier dat de kinderen hebben in bewegen.
 • Integreer gezondheid in het schoolbeleid.
lime_midden

Over Daniëlle

 • Wie
  • Daniëlle Blok
 • Wat
  • Directeur
 • Waar
  • De Provenier, Rotterdam
 • Missie
  • Een krachtige en betekenisvolle leeromgeving bieden via gezond onderwijs en natuurlijk leren, van waaruit kinderen zich optimaal ontwikkelen.
roze_midden

Over Lekker Fit!

Lekker Fit! is een programma van de Gemeente Rotterdam. Sinds 2005 werkt het programma aan het tegengaan van overgewicht onder Rotterdamse kinderen en jongeren. Lekker Fit! is een lespakket voor groep 1 t/m 8 van de basisschool over voeding, bewegen en het maken van gezonde keuzes. Daarnaast wordt de theorie direct in praktijk gebracht met een stappenplan voor gedragsverandering en het maken van groeps- en individuele afspraken.

Lees meer over de Gezonde School-activiteit 'Lekker Fit!'

lichtblauw_midden

Cijfers overgewicht in Rotterdam

Met het programma Lekker Fit! zet Rotterdam in op het bevorderen van een gezonde levensstijl bij kinderen. Uit een tussentijdse rapportage blijkt dat dit programma effect heeft. Terwijl landelijk de trend stijgend is, blijft het overgewicht in Rotterdam voor het eerst stabiel. Bij sommige leeftijdsgroepen is zelfs een daling zichtbaar. Toch is het percentage overgewicht onder Rotterdamse kinderen nog steeds hoger dan het landelijke gemiddelde.

lime_midden

Over De Provenier

 • School
  • De Provenier
 • Aantal leerlingen
  • 275
 • Aantal docenten
  • 30
  • plus ongeveer 10 vakdocenten en ambulant begeleiders

Meer lezen over De Provenier?

Leuk artikel? We horen graag je feedback!

Icoon Aan de slag

Stappenplan

Zin om aan de slag te gaan met de Gezonde School-aanpak? Lees op gezondeschool.nl hoe je dit doet.

Icoon Adviseur

Advies op maat

Je staat er niet alleen voor. De Gezonde School-adviseur helpt je op weg. Neem vrijblijvend contact op.

Icoon Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Wil je regelmatig inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.