Van vlamtosti’s naar altijd vers fruit
Buikpijn bij leerlingen, ongezonde producten in de vitrines van de schoolkantine, automaten vol snoep en chocolade… Het was Reinier den Besten, medewerker Horeca, bakken en recreatie op het Mundus College een doorn in het oog. Hij besloot het beheer van de kantine in eigen hand te nemen en de stap te zetten naar een Gezonde Schoolkantine.
Over Reinier
- Wat
- Medewerker horeca, bakken en recreatie, verantwoordelijk voor bovenbouw praktijkonderwijs, mentor klas 4 en 5, eindverantwoordelijk voor schoolkantine.
- Waar
- Mundus College, Amsterdam
- Missie
- Leerlingen overtuigen dat gezond eten ook lekker kan zijn.
“De ongezonde producten die in de schoolkantine verkocht werden, liggen helemaal niet in lijn met wat we als school willen uitstralen”, vertelt Reinier. Samen met zijn collega Robert Krap, stapte hij naar de directie en kreeg groen licht. “We kregen een jaar de tijd om te bewijzen dat we dit beter konden dan de externe cateringpartij die tot dan toe de schoolkantine onder haar hoede had.”
De Gezonde Schoolkantine
De Gezonde Schoolkantine is een Gezonde School-activiteit waarmee scholen het voedingsaanbod in de schoolkantines gezonder kunnen maken. Met de Zilveren, Gouden of Ideale schaal kunnen scholen laten zien hoe ver ze al op weg zijn richting de Gezonde Schoolkantine.
Het Mundus College heeft de Gouden Schaal.
Wil je weten hoe gezond jouw kantine nu al is?
Doe de Gezonde Kantinescan.
Het roer om
Met alleen een gezond ontbijt ben je er niet, vindt Reinier. Het aanbod moest op de schop. Maar wat bied je aan? “Na het onderzoek hebben collega Robert Krap en ik het assortiment aangepast: alle broodjes frikandel, mexicano’s en vlamtosti’s eruit en broodje gezond en broodje kaas erin. En: alles op volkoren in plaats van witte bolletjes.
We zijn ook gezondere varianten gaan verzinnen voor de producten die goed verkochten. Bijvoorbeeld gezonde panini’s met zelf gemarineerde kip en echte noedels met verse groenten. Dat vonden leerlingen nog wel even verwarrend, want moest daar geen water bij?”, zegt Reinier lachend.
"We zijn ook gezondere varianten gaan verzinnen voor de producten die goed verkochten."
Altijd gratis, vers fruit
De eerste maandag na de schoolvakantie was de schoolkantine dicht. Reinier: “We hadden leveringsproblemen, maar ik had wél dozen vol fruit. We hebben toen verse smoothies en fruit uitgedeeld. Gratis, als een soort promotie voor de schoolkantine.” Hij heeft dit schooljaar sowieso een mooi doel: “Ik wil dat leerlingen altijd voor gratis, vers fruit bij ons kunnen aankloppen. Ik ben er nu mee begonnen en blijf het gewoon doen.”
Tips van Reinier
- Vervang je huidige, ongezonde aanbod stap voor stap door gezondere varianten.
- Verwacht niet te snel succes, veranderingen hebben tijd nodig.
- Praat met leerlingen over gezonde voeding. Besteed er aandacht aan in de lessen. Leg uit waarom je voor een Gezonde Schoolkantine kiest.
- Maak ongezonde producten een stuk duurder dan gezonde varianten.
(Fotografie: Cees Glastra)
Leerlingen in de keuken
Reinier: “We willen de horeca meer zichtbaar maken binnen de school én we hebben de leerlingen in huis om dat aan te pakken. Mijn collega en ik zijn allebei erkend leermeester en kunnen de leerlingen begeleiden.” Leerlingen kunnen in hun vierde en vijfde leerjaar stage lopen in de schoolkantine.
“Ze moeten echt solliciteren, dus inclusief sollicitatiebrief met motivatie waarom ze deze stage graag willen.” Tijdens zo’n stage mogen leerlingen meer doen dan broodjes smeren: “We geven leerlingen eigenaarschap om hun eigen gerechten te bedenken en te kijken of het aanslaat onder medeleerlingen. Ze geven aan ons door welke ingrediënten ze nodig hebben en vervolgens gaan ze het zelf maken én verkopen in de kantine”.
Over Mundus College, Amsterdam
- Aantal leerlingen
- 1.050
- Aantal docenten
- 150
- Gezonde school sinds
- 2019
- Themacertificaten
- Voeding
- Bijzondere
- Het Mundus College is een school voor vmbo, praktijkonderwijs én biedt eerste opvang aan anderstaligen. De school heeft leerlingen van 73 verschillende nationaliteiten.
Wat vinden de leerlingen ervan?
Hadden leerlingen dan helemaal geen bezwaar dat alle ongezonde snacks het veld moesten ruimen? Reinier: “Natuurlijk moesten leerlingen even wennen, maar ze waren echt te spreken over het gezondere aanbod. Stapje voor stapje maakten ze kennis met een gezond eetpatroon.”
"Verbaasd over hoe weinig vragen we krijgen."
Reinier is soms verbaasd hoe weinig vragen hij krijgt: “Vroeger hadden we een automaat die tjokvol chocoladerepen en andere ongezonde snacks zat. We hebben er steeds meer uitgehaald. We verkochten het toen nog wel een tijdje achter de counter, maar inmiddels is ook dat verleden tijd. Dat de chocola verdwenen is én dat leerlingen er niet meer om vragen, is iets wat ik van tevoren nooit voor mogelijk had gehouden!”
Meer lezen over het Mundus College?
Lees ook 'We hebben de gouden schaal!'
Stappenplan
Zin om aan de slag te gaan met de Gezonde School-aanpak? Lees op gezondeschool.nl hoe je dit doet.
Advies op maat
Je staat er niet alleen voor. De Gezonde School-adviseur helpt je op weg. Neem vrijblijvend contact op.
Blijf op de hoogte
Wil je regelmatig inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.