Leerlingen proberen sporten uit bij lokale sportclubs

Rob Storm
CBS De Hoeksteen
Barendrecht

“Een clinic van een Braziliaanse capoeira-instructeur of een rugby-les van een oud-international, dat is machtig om te zien”, vertelt beweegcoach Rob. “Om kinderen te inspireren heb je kundige en enthousiaste mensen nodig. Daarom werken we samen sportaanbieders. Dan doen we via de buurtsportcoach die een groot netwerk heeft.”

Wij nodigen lokale sportaanbieders uit op school. Onze leerlingen kunnen dan op een laagdrempelige manier proeven van verschillende sporten en lokale sportaanbieders laten zich op het schoolplein zien. Vaak vinden we die sportaanbieders via de buurtsportcoach, met wie we samenwerken. Zo’n buurtsportcoach heeft een groot netwerk.”
 

Subsidie van de gemeente

De school werkt ook samen met de gemeente Barendrecht. In het voorjaar van 2020 heeft de gemeente een lokaal Sport- en Beweegakkoord gesloten. Doel is om zoveel mogelijk mensen met plezier te laten bewegen, van jong tot oud. Rob: “Onze school heeft een subsidieaanvraag ingediend voor de pijler ‘Van jongs af aan vaardig in bewegen’. Met het bedrag konden we onder andere een beweegprogramma tijdens de lockdown opzetten. Ook hebben we hiermee lokale sportaanbieders gekoppeld aan de sportdag.”
 

Jeugdjournaal

Met het beweegprogramma konden de leerlingen van groep 3 tot en met 8 in blokken van een uur sporten tijdens de lockdown. Rob: “In de ochtend kregen ze thuisonderwijs, zoals alle kinderen in Nederland. In de middag kwamen ze in groepjes naar het schoolplein. Daar deden ze spellen vanuit de methodiek Beweeg Wijs en volgden ze clinics van lokale sportaanbieders. Op die manier konden ze bewegen en elkaar blijven ontmoeten, ook toen de school dicht was.

Afbeelding
Presentator

Uitleven

Het was geweldig om te zien hoe de kinderen zich uitleefden met freerunnen, bootcamp, honkbal, tennis, handbal, rugby, volleybal, dans en nog veel meer. We nodigden de leerkrachten ook uit op het schoolplein, zodat zij toch nog contact hadden met de leerlingen.” Rob is trots op het beweegprogramma van De Hoeksteen en hoopt dat andere scholen erdoor zijn geïnspireerd. We zijn er zelfs mee op het Jeugdjournaal geweest!
 

Beweegteam

Rob doet al die beweegactiviteiten niet alleen. “We hebben een beweegteam op school, dat bestaat uit de gymleerkracht, die ook voor de klas staat, een leerkracht van de kleuterafdeling en externe partners die af en toe aansluiten. Zelf zit ik natuurlijk ook in het beweegteam. Daarnaast is er een beweeggroep vanuit het schoolbestuur, die bestaat uit gymleerkrachten die elkaar inspireren. Wij zijn overigens de enige school binnen de stichting met een beweegcoach. Ik ben dan ook erg blij dat De Hoeksteen ervoor heeft gekozen een beweegcoach vanuit de NPO- en werkdrukgelden aan te stellen.”

Afbeelding
Jongen springt over kast

Naschools sportaanbod

In de toekomst blijft de school samenwerken met lokale sportaanbieders. “We zijn ons aan het oriënteren op een naschools sportaanbod, zodat leerlingen op een laagdrempelige manier kunnen sporten. De lokale sportaanbieders gaan ook meedoen met de Koningsspelen en de sportdag.
 

Tijd voor een feestje

Aan het begin van het nieuwe schooljaar was het tijd voor een feestje. De Hoeksteen was officieel een Gezonde School en dat moest gevierd worden. Twee leerlingen presenteerden het logo en wethouder Nico Bults was aanwezig bij deze gelegenheid. Een hele week vierden de leerlingen, het team en de samenwerkingspartners samen feest. Dansende meesters en juffen kondigden de festiviteiten aan met een vrolijke lipdub. Het is duidelijk dat bewegen in het DNA van deze school zit.

Externe video URL

Fietsen in de klas

De meester in groep 6 van CBS De Hoeksteen geeft les, terwijl sommige kinderen op de fiets werken achterin de klas. Ideaal voor kinderen die het moeilijk vinden om stil te zitten.

roze_midden

Werken met de Gezonde School-aanpak

Bewegen en sporten verbetert de gezondheid van leerlingen en draagt bij aan hun sociaal-emotionele ontwikkeling. Toch bewegen veel leerlingen te weinig, bijvoorbeeld door het vele zitten, en bewegen ze tegenwoordig minder vaardig. Dit kan leiden tot minder plezier in bewegen, gezondheidsproblemen zoals overgewicht en grotere bewegingsachterstanden. Het is daarom belangrijk dat leerlingen met plezier voldoende bewegen, zich motorisch goed ontwikkelen en ook later een actieve leefstijl houden.

Lees meer over het werken aan Bewegen en sport met de Gezonde School-aanpak.

lime_midden

Over Rob

 • Wie
  • Rob Storm
 • Wat
  • Beweegcoach
 • Waar
  • Barendrecht
lime_midden

Over CBS De Hoeksteen

 • Aantal leerlingen:
  • 199
 • Aantal leerkrachten:
  • 15
 • Gezonde School sinds:
  • mei 2021
 • Themacertificaten:
  • Bewegen en sport.

De school heeft de ambitie om ook de themacertificaten Voeding en Welbevinden te behalen.

Meer lezen over CBS De Hoeksteen?

Leuk artikel? We horen graag je feedback!

Icoon Aan de slag

Stappenplan

Zin om aan de slag te gaan met de Gezonde School-aanpak? Lees op gezondeschool.nl hoe je dit doet.

Icoon Adviseur

Advies op maat

Je staat er niet alleen voor. De Gezonde School-adviseur helpt je op weg. Neem vrijblijvend contact op.

Icoon Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Wil je regelmatig inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.