Hoe regel je een watertappunt?

Marieke Groenheiden-Hendrix
Stip VSO
Utrecht

Toen de schoolarts aangaf dat er op Stip VSO in Utrecht te veel leerlingen zijn met overgewicht, nam de school dit direct serieus. Gezondheid kreeg meer aandacht. Er kwam een coördinator Gezonde School: Marieke Groenheiden-Hendrix.

lime_links

Over Marieke

  • Wat
    • Docent, Gezonde School-coördinator
  • Waar
    • Stip VSO in Utrecht
  • Missie
    • Leerlingen en collega’s bewuster maken van het belang van voeding en bewegen.

En één van de eerste acties die Marieke ondernam was het realiseren van een watertappunt.

“We vonden dat we stappen moesten zetten. Maar we kunnen niet alles tegelijk. Daarom hebben we de focus gelegd op meer water drinken en meer bewegen,” aldus Marieke.

roze_rechts

Toolkit Watertappunt

Scholen die het themacertificaat Voeding van Gezonde School willen behalen, moeten een hygiënische watervoorziening hebben waar leerlingen, studenten en medewerkers water kunnen tappen. Een watertappunt is dus een mooi opstapje om te werken aan het Gezonde School-thema Voeding.
Download de toolkit watertappunt

Mooie plek in de aula

Toen Marieke zich verdiepte in wat ze zou kunnen doen in haar nieuwe rol, raakte ze in gesprek met Petra Kühr, beweeg- en vitaliteitsmakelaar bij Utrecht Sport. “Zij wees mij op de subsidies die er op dat moment waren voor een watertappunt.” De subsidieaanvraag was eenvoudig geregeld. Marieke kon aan de gang gaan met de aanleg.

De conciërges weten precies hoe ons gebouw in elkaar zit

“Samen met onze conciërges Robert Ooijevaar en Dominique Mol heb ik bekeken wat de beste plaats zou zijn. Zij weten precies hoe ons gebouw in elkaar zit en waar de leidingen lopen. Zij hebben toen de tap met het bord geregeld en laten installeren.” Ze kozen voor een mooie plek in de aula. “De aula is de plek waar de leerlingen meestal hun pauze doorbrengen en het is dicht bij de keuken.”

geel_links

Tips van Marieke

  • Betrek de conciërges bij het bepalen van de juiste plaats voor het watertappunt, want zij weten precies hoe het gebouw in elkaar zit.
  • Kies het liefst een plek waar de kinderen dagelijks komen, zoals de aula.
  • Maak van waterdrinken een gewoonte door de kinderen op vaste tijden het watertappunt te laten gebruiken.
  • Kies voor een watertappunt dat met één druk op de knop een vaste hoeveelheid water geeft. Dan hoef je de knop niet ingedrukt te houden.

Twee keer drukken

Conciërge Robert heeft het tappunt slim afgesteld. Druk je één keer op de knop dan komt er genoeg uit voor een halve bidon. Druk je twee keer, dan vult het tappunt je hele bidon. Dat is iets waar de leerlingen en collega’s nog wel aan moesten wennen.

“Op de dag van de feestelijke opening, moesten er een paar keer een dweil aan te pas komen. Sommigen hielden de knop te lang ingedrukt waardoor de bidons overstroomden”, lacht Marieke.

blauw_rechts

Over Stip VSO

  • Aantal leerlingen
    • 300
  • Aantal docenten
    • 150

Op Stip VSO zitten leerlingen die zeer moeilijk leren. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Stip speelt in op hun individuele mogelijkheden en beperkingen.

Stip VSO heeft nog geen Gezonde School-certificaat. Marieke hoopt hier in de toekomst mee aan de slag te kunnen.

Gewoonte

Wil je als school het themacertificaat Voeding behalen? Het aanbieden van drinkwater buiten het sanitair is één van de voorwaarden. Stip VSO heeft nog geen themacertificaat van Gezonde School, maar Marieke hoopt haar collega’s hier enthousiast voor te maken. Ze waren in ieder geval enthousiast over het watertappunt, al vroegen sommigen zich af of het niet wat betuttelend zou zijn om leerlingen erop te wijzen dat ze beter water kunnen drinken.

We willen zeker niet betuttelen

Marieke: “We willen zeker niet gaan betuttelen. Door bijvoorbeeld een vaste dag in de week te kiezen waarop we allemaal water drinken, zorgen we ervoor dat het een gewoonte wordt. Dit kunnen we vervolgens opvoeren naar meerdere dagen in de week. Ook vraag ik regelmatig in de klas of er kinderen zijn die water willen hebben. Dan lopen we er samen heen.”

Leuk artikel? We horen graag je feedback!

Icoon Aan de slag

Stappenplan

Zin om aan de slag te gaan met de Gezonde School-aanpak? Lees op gezondeschool.nl hoe je dit doet.

Icoon Adviseur

Advies op maat

Je staat er niet alleen voor. De Gezonde School-adviseur helpt je op weg. Neem vrijblijvend contact op.

Icoon Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Wil je regelmatig inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.