Je weg vinden in de Gezonde School-aanpak
Na een online bijeenkomst van Gezonde School konden Jacky en zijn collega Danielle vlot aan de slag met de Gezonde School-aanpak. Ze voelden dat ze niet alleen stonden en het wiel niet opnieuw hoefden uit te vinden.
“In het begin was ik wel zoekende in wat er precies moest gebeuren om Gezonde School te worden”, vertelt Jacky Masseurs, praktijkcoördinator en opleider bij de internationale schakelklas (isk) van Curio in Bergen op Zoom. “We hebben ons eerst aangemeld voor het thema Relaties en seksualiteit, maar pas in het verantwoordingsformulier waarin je aangeeft wat je allemaal doet op dat vlak, zag ik welke boeken en lespakketten we kunnen gebruiken. Ik besprak het met Danielle, een docent uit ons team waarmee ik de ‘Gezonde School-kar’ trek.”
Bijeenkomst Gezonde School
Zij is toen ook ingelogd op de site en ze zag dat je online bijeenkomsten kon bijwonen van Gezonde School. Die hebben we gevolgd. Mensen vertelden bijvoorbeeld welke lesmaterialen je kunt gebruiken. Bij vragen konden we ook contact opnemen. Toen voelden we dat we er niet alleen in stonden en dat het wiel niet opnieuw uitgevonden hoeft te worden. We weten nu de weg en kunnen dat ook gaan toepassen voor Voeding en de andere thema’s.”
Gezonde Schoolkantine
Chef Jacky heeft jaren gewerkt op een mbo 1 school met veel ‘risicoleerlingen.’ Daar runde hij de kantine met leerlingen en haalde hij zes jaar achter elkaar een gouden Schoolkantine Schaal. “We maakten alles zelf. Van smoothies tot soepen, sauzen en pizza’s met een groentebodem.” Toen de kantine daar sloot vanwege corona kreeg hij de vraag of hij de catering op de Isk van Curio in Bergen op Zoom wilde opzetten. Hij startte in 2020. “Ik vroeg directeur Rogier Raeijmaekers wat hij van mij verwachtte en hij zei: Jij bent de vakman, jij bepaalt. Ik wilde de kantine zo gezond mogelijk maken.”
Frisdrankautomaat weg
Op dat moment was er nog niets. Alleen een houten bar, wat koffie, thee en warme chocomel en een frisdrankautomaat. “Die automaat heb ik de eerste week laten ophalen.” Inmiddels heeft Jacky op de Isk een Gezonde Schoolkantine neergezet. Ook hier maakt hij de gerechten zelf. Hij wordt daarbij geholpen door een oud-Isk-leerling, de Afghaanse Mujib en door Abir, een Syrische dame. Beiden hebben een leer-werkplek gekregen bij Jacky in de catering.
Lage prijzen
Ze serveren dagelijks een gratis ontbijt voor leerlingen die thuis geen ontbijt krijgen. En voor de lunch zijn er bruine belegde broodjes, salades, soepen en een dagelijks wisselende warme maaltijd. Frisdrank is er in beperkte hoeveelheden en allemaal zero. De gerechten worden verkocht tegen lage prijzen, omdat veel leerlingen het thuis niet breed hebben. De leerlingen hebben veelal een vluchtelingenachtergrond en zitten op de Isk om Nederlands te leren, zodat ze daarna kunnen doorstromen naar het mbo.
Moestuin
Jacky werkt op allerlei manieren aan het behalen van het themacertificaat Voeding. “Zo heb ik vorig jaar subsidie aangevraagd om een watertappunt laten installeren. We gaan op het braakliggende terrein naast de school moestuinen aanleggen en we hopen met de groente die we daar gaan telen een soep- en maaltijdenproject te starten. Vanuit Jong Leren Eten hebben we subsidie gekregen om harken te kopen voor de leerlingen. Verder krijgen we wekelijks EU schoolfruit.”
Samen koken
In de keuken van Jacky’s ‘Wereldkantine’ geeft hij regelmatig praktijklessen aan de leerlingen. “Daarbij probeer ik ze natuurlijk iets te leren over gezond eten, maar we gaan vooral gezellig met elkaar aan de slag. Door lekker samen te koken, komt de interesse vanzelf.”
Inburgering
De themacertificaten Bewegen en sport, Relaties en seksualiteit en Welbevinden staan ook nog op het verlanglijstje van de school, legt Jacky uit. Over Bewegen en sport vertelt hij: “We zijn van plan om een speel- en sporttuin te maken en een pannakooi. Daarnaast hebben we een mooi project waarbij de leerlingen fietsen opknappen die zijn blijven staan in de binnenstad. Als ze opgeknapt zijn kunnen ze de fietsen voor een kleine prijs kopen of krijgen.” Op het gebied van Relaties en seksualiteit is de school al bezig met educatie. “In veel culturen is homoseksualiteit niet geaccepteerd. Wij vinden dat een belangrijk onderdeel van de inburgering en onze docenten besteden hier daarom al veel aandacht aan in de lessen.”
Tips van Jacky
- Het begint bij de directie. Ik krijg alle vrijheid van mijn directeur om met het thema gezondheid aan de slag te gaan.
- Laat je niet tegenhouden door beren op de weg. Start gewoon met je nieuwe ideeën, vaak komt het dan vanzelf goed.
Over Jacky
- Wie
- Jacky Masseurs
- Wat
- Chef Wereldkantine
- Praktijkcoördinator/Praktijkopleider
- Waar
- Curio Isk, Bergen op Zoom
- Droom
- “Voor Curio ook op andere locaties meer Gezonde Schoolkantines opzetten.”
Online workshops Gezonde Schoolkantine
Dit schooljaar biedt het Voedingscentrum weer gratis diverse online workshop aan over het opzetten van een Gezonde Schoolkantine. In deze workshops leer je hoe je leerlingen kunt verleiden om gezondere producten te kiezen in de kantine. Onderwerpen: een gezond aanbod, een gezonde uitstaling, beleid en de kantinescan.
Hoe gezond is jouw school?
De test ‘Hoe gezond is jouw school?’ geeft inzicht in hoe ver jouw school is met het werken aan een gezonde leefstijl. Je kunt voor één of meerdere thema’s de test invullen. Op de korte vragen zijn steeds drie antwoordmogelijkheden. Zo weet je waar je school staat en krijg je inspiratie voor wat je nog meer kunt doen.
Over Curio Isk
- School
- Aantal leerlingen:
- 170-225 (groeit gedurende het jaar)
- Aantal medewerkers:
- 35
- Gezonde School sinds:
- Bijna! Hard aan het werk.
- Plannen:
- Isk Curio hoopt de themacertificaten Voeding, Bewegen en Sport, Relaties en seksualiteit en Welbevinden te halen.
Meer lezen over Curio Isk?
Lees ook 'Deze wereldkantine is een Gezonde Schoolkantine'.
Lees ook 'Gezonde omgeving, gezondere leerlingen'.
Stappenplan
Zin om aan de slag te gaan met de Gezonde School-aanpak? Lees op gezondeschool.nl hoe je dit doet.
Advies op maat
Je staat er niet alleen voor. De Gezonde School-adviseur helpt je op weg. Neem vrijblijvend contact op.
Blijf op de hoogte
Wil je regelmatig inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.