Een groen schoolplein, zo doe je dat!

Saskia van Loon
Algemene School Oost
Bergen op Zoom

Een enorme vijver, een moestuin en moestuinbakken voor de kleuters, een pompsysteem, een paddenpoel, konijnen, verschillende bospaadjes, een hakwal en een grote klimboom. Het is er allemaal op de Algemene School Oost in Bergen op Zoom. Maar liefst dertig jaar geleden werden de eerste stappen voor vergroening gezet op de school die sinds 2009 Biologieplusschool is.

Directeur Saskia van Loon vertelt: “De schoolomgeving is erop ingericht om zo divers en natuurlijk mogelijk te zijn. Dat past helemaal bij onze visie als Biologieplusschool.”
 

Natuuronderwijs

Dat is niet in één keer gegaan. Saskia: “30 jaar geleden zijn de eerste stappen om te vergroenen al gezet door een vijver aan te leggen en een vlindertuin te creëren. En zo komt er telkens iets bij. In 2009 zijn we een Biologieplusschool geworden en is de visie helemaal herschreven, gericht op het natuuronderwijs. Jong geleerd is groen gedaan is niet voor niets één van onze slogans.”
 

Waarom een groen schoolplein?

Door het groene schoolplein komen leerlingen veel meer in aanraking met de natuur. Ze ervaren tijdens het buitenspelen én tijdens de lessen hoe alles groeit en bloeit. Bovendien leren ze waarom het belangrijk is om voorzichtig om te gaan met hun leefomgeving en te streven naar een duurzame samenleving. Saskia: “Ook de kleine dingen helpen kinderen om op een andere manier naar de wereld te kijken. We stimuleren zo veel mogelijk om met de fiets of lopend te komen. En we gaan ook gewoon buitenspelen als het maar een klein beetje regent.”

Afbeelding
Buiten Biologielokaal

Ander speelgedrag

Naast dat het groene schoolplein op de Algemene School Oost bijdraagt aan het duurzaamheidsbesef van leerlingen, heeft het groen ook andere voordelen. Saskia: “De buitenomgeving rondom de school is gezonder en de diversiteit van het schoolplein met verschillende speelelementen zorgt ervoor dat kinderen ander speelgedrag laten zien. Het contrast met een betonnen schoolplein met een glijbaan en een klimrek is enorm. Leerlingen worden op een positieve manier uitgedaagd. Vooral meisjes voelen zich meer bij het spel betrokken en bewegen intensiever, zo blijkt ook uit onderzoek.
 

Twee themacertificaten

“Ruim vier jaar geleden begonnen we stichtingbreed met bewegingsonderwijs gericht op de motorische ontwikkeling van kinderen. In 2017 kregen we het themacertificaat Bewegen en sport. Tijdens een audit opperde een medewerker van Gezonde School om ook voor het themacertificaat Milieu en natuur te gaan. Dat hebben we toen in gang gezet en inderdaad: binnen no-time hadden we het certificaat binnen”, vertelt Saskia. “We doen veel meer dan nodig is voor dat certificaat en we zien het als erkenning voor ons harde werken. Het is vooral een bevestiging voor het team dat we goed bezig zijn!”. De themacertificaten van Gezonde School versterken elkaar ook. “Het groene schoolplein leent zich fantastisch voor ons programma Bewegend Leren. Als het nodig is kunnen er drie klassen tegelijkertijd heel bewust bezig zijn met Bewegend Leren en loop je elkaar niet in de weg.”

Afbeelding
Spelen met de waterpomp

Waar begin je?

Het hoeft niet allemaal in één keer op de schop. Met kleine veranderingen die weinig kosten kun je al een groot verschil maken op het schoolplein. Saskia: “Wij bouwen al 30 jaar stapje voor stapje aan het plein. Het is belangrijk dat je goed nadenkt over wat de functie van zo’n schoolplein is voor de school. Wil je een groene(re) uitstraling? Of moet het ook functioneel zijn en wil je het bijvoorbeeld ook in de lessen gebruiken? Bij ons is het laatste het geval. We hebben ontdekpaden, bomenpaden, speciale biotopen en die zijn ook echt onderdeel van ons onderwijsprogramma. Dan profiteer je natuurlijk ook optimaal van de voordelen van een groen schoolplein.”

lime_midden

Over Saskia

 • Wat
  • Directeur
 • Waar
  • Algemene School Oost, Bergen op Zoom
 • Droom
  • Volledig energieneutraal, circulair en zelfvoorzienend kunnen zijn als school lijkt me fantastisch!
geel_midden

Tips van Saskia

 • Pak het stap voor stap aan.
 • Ga kijken bij een groen schoolplein van een andere school en laat je inspireren.
 • Vervang een rij stoeptegels door struiken.
 • Voeg bakken met hangplanten toe aan een blinde muur.

 

lime_midden

Algemene School Oost

 • Aantal leerlingen
  • 330
 • Aantal docenten
  • 30
 • Themacertificaat
  • Bewegen en sport
  • Milieu en natuur
 • Plannen
  • De eerste focus is een excellente school worden. Daarna volgen wellicht nieuwe themacertificaten. Welke dat is, hangt van de leerkrachten af. Zij geven aan waar behoefte aan is. 

Leuk artikel? We horen graag je feedback!

Icoon Aan de slag

Stappenplan

Zin om aan de slag te gaan met de Gezonde School-aanpak? Lees op gezondeschool.nl hoe je dit doet.

Icoon Adviseur

Advies op maat

Je staat er niet alleen voor. De Gezonde School-adviseur helpt je op weg. Neem vrijblijvend contact op.

Icoon Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Wil je regelmatig inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.