Kijk waar je al goed in bent en begin!

Corrie Akkerman
Ubbo Emmius
Winschoten

Ubbo Emmius*, een brede scholengemeenschap in Winschoten, heeft – als enige school in Nederland - alle Gezonde School-certificaten behaald. Gedurende het hele schooljaar is er aandacht voor alle thema’s. De truc? Kijken waar je al goed in bent. En gewoon beginnen.

Corrie Akkerman trekt de Gezonde School-kar al sinds het begin, in 2015. “Door de Gezonde School-aanpak worden onze leerlingen zich bewuster van hun keuzes. Ze maken kennis met allerlei sporten en de kantine biedt gezondere producten aan dan een paar jaar geleden. Leerlingen in de onderbouw krijgen opdrachten van de GGD rond voeding, alcohol en drugsmisbruik. En we doen leuke projecten. De gemeente heeft ons bijvoorbeeld een stuk grond gegeven voor een milieuvriendelijke schooltuin.”

Meergranenbrood

Corrie ziet een gedragsverandering bij de leerlingen. “Toen we in 2014 startten, aten de meeste leerlingen wit brood uit de kantine; met een bakje rauwkost of een appel stond je voor aap. Tegenwoordig vragen ze om fruit of een yoghurtje met muesli. Bruin of meergranenbrood is nu gewoon. Wat ook opvalt: de rokers weken vroeger uit naar het park en omliggende woonwijken. Dat zien we nu veel minder.” De docenten zijn er blij mee, vertelt ze. “Gezonde leerlingen presteren immers beter en vallen minder uit. Ook horen we op open dagen van ouders dat ze ons Gezonde School-predicaat heel belangrijk vinden.”

‘Er kan nog wel wat bij’

Het eerste certificaat dat de school haalde was Voeding. “Daarna hadden we een gesprek met de GS-adviseur en onze directeur. Die was zelf heel sportief en begaan met het onderwerp Gezonde School. Dat is belangrijk: je hebt bij dit traject een managementteam nodig dat er voor 100% voor gaat. De school zal immers gezond beleid moeten maken en implementeren. Dat vraagt om aanpassingen in de schoolomgeving en het onderwijs.” De directeur was enthousiast, vertelt Corrie. “Hij zei: ‘Er kan nog wel wat bij.’

Afbeelding
Gezonde lunch maken

Eerst inventariseren

Ik ben gaan inventariseren hoe we er voor de andere thema’s voorstonden. Wat doen we in de lessen? Hoe zit het met de omgeving, wat moeten we aanpassen? Het leek niet zo heel veel werk. Door ons opleidingsaanbod hadden we al veel kennis in huis.” De school was al heel sportief en kreeg al snel de certificaten Bewegen en Sport en Welbevinden erbij. Corrie: “Daarna gingen we voor de overige twee en ook die hadden we aan het eind van het schooljaar 2015/16 in de pocket. Onder leiding van een nieuwe directeur en teamleider, die al even enthousiast zijn, zijn we ook de latere rondes om de certificaten te vernieuwen voor de volle 100% ingegaan.”

“Geïntegreerd in alles wat we doen”

Doordat Ubbo Emmius alle certificaten heeft, hebben ze nu alles netjes geordend per thema, vertelt Corrie. “Alle puzzelstukjes vallen op hun plek. Daardoor gaan we bewuster om met onze educatie, projecten en alle andere schoolse zaken. Dat geldt zowel binnen de secties, waar de Gezonde School-aanpak is ondergebracht, als daarbuiten (zoals in de kantine). Bij alles wat we doen vragen we ons af: past het bij ons als Gezonde School en bij wat wij willen uitstralen? Alles is geborgd in beleid. Gezonde School is nu al zo geïntegreerd in wat we doen dat we het niet eens meer zien als iets speciaals. Ik maak ieder jaar een Gezonde School-plan: wat hebben we behaald, wat is ons doel voor het komend jaar? Alle thema’s komen aan de beurt. Op dit moment zetten we veel in op het welbevinden van de leerlingen; door corona hebben ze daar meer behoefte aan.”

Afbeelding
Poster Music Night

Werkgroep

Ubbo Emmius heeft een werkgroep Gezonde School, waarin Corrie Akkerman, de directeur, teamleider en enkele docenten de plannen en projecten bespreken en oog houden voor het draagvlak binnen de school. “Gezonde School is een project van iedereen en niet alleen van de werkgroep. Wij betrekken in principe iedereen bij de projecten die wij inplannen”, vertelt Corrie. “Het kan zijn dat de docenten betrokken zijn bij het begeleiden van een project of dat ze hier zelf invulling aan moeten geven; soms moeten er leermiddelen worden aangepast. Daarnaast nemen we na een project een enquête af onder de leerlingen en personeel om hun betrokkenheid en belevingen te peilen.”

Passie

Sommige scholen zijn bang dat de Gezonde School-aanpak veel werk oplevert. “Klopt”, zegt Corrie, “het kost veel tijd. Zie het als investering in de leerlingen. Ik ben met hen begaan, vanuit mijn functie als verzuimmedewerker zie ik wat er allemaal speelt bij onze jeugd. Je moet hier een passie voor hebben en vooral geen 8-tot-5-mentaliteit. Ik merk dat je niet alles kunt plannen, maar dat vind ik niet erg want ik heb hart voor de school en de leerlingen. Ga ervoor, en beleg het bij één persoon om het te borgen en te bewaken.”

 

* Per 1 augustus 2022 valt Ubbo Emmius onder de naam Dollard College.

geel_midden

Tips van Corrie

 • Laat je niet afschrikken, maar begin.
 • Wijs één persoon aan als kartrekker.
 • Richt een werkgroep op.
 • Geen stress: je hebt waarschijnlijk al meer in huis dan je denkt.
 • Ga praten met een andere GS-coördinator.
 • Vergeet je 8-tot-5-mentaliteit.
lime_midden

Over Corrie

 • Wie
  • Corrie Akkerman
 • Wat
  • Gezonde School-coördinator
  • Conciërge
  • Verzuimmedewerker
 • Waar
  • Ubbo Emmius, locatie Winschoten
 • Droom
  • Alle vo-scholen in Winschoten samen laten optrekken als Gezonde School, zodat we met zijn allen de leerlingen in deze omgeving meer bewust maken van hun keuzes.
roze_midden

Stap voor stap? Of alles in een keer?

Stap 1 van de Gezonde School-aanpak brengt de beginsituatie in kaart. Corrie: “Begin met inventariseren. Hoever zijn jullie al? Is er veel te doen, start dan met een of twee thema’s. Zijn jullie al ver? Ga dan voor zoveel mogelijk certificaten.”

Lees hoe je kunt starten met de Gezonde School-aanpak

lime_midden

Over Ubbo Emmius

 • School:
 • Aantal leerlingen:
  • 586
 • Aantal docenten:
  • ca 80
 • Gezonde School sinds:
  • 2015 (alle certificaten sinds 2016)
 • Themacertificaten:
  • alle

Plannen: "Eerst moeten we door deze coronaperiode zien te komen. Hopelijk kunnen we dan in het voorjaar iets leuks organiseren om te vieren dat we voor de derde keer alle certificaten hebben gehaald. Misschien een feest met spelletjes voor de leerlingen? En daarna: blijven groeien als Gezonde School!"

Meer lezen over Ubbo Emmius?

Leuk artikel? We horen graag je feedback!

Icoon Aan de slag

Stappenplan

Zin om aan de slag te gaan met de Gezonde School-aanpak? Lees op gezondeschool.nl hoe je dit doet.

Icoon Adviseur

Advies op maat

Je staat er niet alleen voor. De Gezonde School-adviseur helpt je op weg. Neem vrijblijvend contact op.

Icoon Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Wil je regelmatig inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.