Studenten ontmoeten elkaar weer met Aandachtje
Sommige studenten waren helemaal klaar met de online lessen. Ze voelden zich eenzaam en minder gezond. Het ROC Friese Poort liet studenten met creatieve professionals van Onderwijs124 zoeken naar oplossingen. Zo is Aandachtje geboren.
“Corona heeft studenten geleerd dat ze elkaar nodig hebben. We zouden dom zijn als we die leerwinst niet gaan verzilveren”, stelt Koen Vos, practor op ROC Friese Poort. “Hoe? Door de studenten zelf te vragen wat ze nodig hebben. Aandacht bleek een schaars goed. Zo is Aandachtje geboren. Het is een waaier met activiteiten waaruit jijzelf of de ander kan kiezen. Het bleek een frisse en natuurlijke manier te zijn om contact met elkaar te maken.”
Over Koen
- Wie
- Koen Vos
- Wat
- Practor Brede vorming
- Waar
- ROC Friese Poort
Goede begeleiding
Het succes van Aandachtje staat of valt bij goede begeleiding. Er horen activiteiten en oefeningen bij die de ontmoeting tussen studenten faciliteren. Koen: “Dan merk je dat niet jij als docent de studenten inspireert, maar dat ze vooral elkaar inspireren. Zo was een student op het idee gekomen om een foto van zijn koelkast te maken. Vervolgens gingen anderen brainstormen welke gerechten je daarvan zou kunnen maken.”
ROC Friese Poort wil een ontmoetingsschool zijn en een golf van aandacht stimuleren. Ze werken er onder andere met studentsessies, (online) bijeenkomsten voor docenten en Aandachtjes. Deze helpen om elkaar aandacht te geven. Je kunt iets maken, iets doen of een gesprek voeren.
Over Aandachtje.nl
Valando (17): "Het heeft me veel bewuster gemaakt over hoe ik met mensen omga en hoe ik mijn aandacht kan verdelen. De Aandachtjes waren voor mijn hele klas leuk om te gebruiken!"
Op Aandachtje.nl zie je de mogelijkheden. Je kunt er ook Aandachtjes bestellen. Een waaier met ideeën die helpen elkaar aandacht te geven. Je ontdekt op 24 verrassende manieren hoe het met iemand gaat.
Schermtijd verminderen
“Veel jongeren ervaren het als saai en ongezond om hele dagen achter het scherm te zitten. Tegelijkertijd weten ze niet goed hoe ze hun schermtijd kunnen verminderen.
"Jongeren weten niet goed hoe ze hun schermtijd kunnen verminderen."
Een jongen vertelde dat hij erg opgeknapt was van een ritme met sporten en gezond eten. Hij liet zijn studiegenoten het doosje in zijn tas zien waarin hij altijd gezonde dingen deed. Ook vertelde hij over zijn voeding- en sportschema waarin hij zich had verdiept. Het werkt het beste als jongeren elkaar inspireren.”
AandachtAmbassadeurs in één minuut
Nieuwsgierig wat AandachtAmbassadeurs zijn? Bekijk het filmpje 'AandachtAmbassadeurs in één minuut'.
Zelf doen
Het is belangrijk dat studenten beseffen dat ze zelf wat kunnen doen aan hun welzijn, vindt Koen. “Je kunt wel zeggen: ik ben hartstikke eenzaam, maar je kunt ook met iemand een kop koffie gaan drinken. Dan heeft een ander er ook wat aan en komt de aandacht die je geeft waarschijnlijk ook nog terug.
"Het is gezond om niet alleen te kijken naar wat je zelf nodig hebt."
Bovendien is het gezond om niet alleen te kijken naar wat je zelf nodig hebt, maar ook oog te hebben voor mensen in jouw omgeving die wel wat aandacht kunnen gebruiken. Met Aandachtje leren studenten dat aandacht belangrijk is voor hun welzijn en dat je het kunt doorgeven.”
Podcast
“Je moet ook mens worden op school.” Dat stelt Koen Vos, Practor Brede vorming op ROC Friese Poort. Het gaat om persoonsvorming, hóe ben je? Dat is iets anders dan persoonlijkheidsvorming dat gaat over wíe je bent. Het is belangrijk dat studenten leren hoe ze op de been blijven en hoe ze hun werk zinvol houden. Met bewustzijnsontwikkeling leg je de basis voor welbevinden. Hierover vertelt Koen in een podcast.
Persoonsvorming
Als practor Brede vorming bedenkt Koen samen met collega’s activiteiten om het welzijn van studenten te bevorderen. Gelukkig is er sinds een jaar of tien niet alleen belangstelling voor beroepsvaardigheden, maar ook voor persoonsvorming.
"Studenten moeten ook leren zich staande te houden in deze wereld."
Studenten moeten niet alleen een vak leren, maar ook leren zich staande te houden in deze wereld. Dan moet je weten wat er voor jou toe doet in dit leven. Zo leg je een stevige basis voor welzijn op langere termijn. Ik werk inmiddels veertig jaar in het onderwijs. In mijn begintijd was het stellen van ‘trage vragen’ gebruikelijker dan in deze tijd.”
Tips van Koen
- Laat de studenten zelf denken over wat ze nodig hebben voor hun welzijn.
- Begeleid ideeën van studenten goed.
- Weinig tijd? Maak gebruik van bestaande activiteiten. Kijk bijvoorbeeld op Gezondeschool.nl
AandachtAmbassadeurs
Aandachtje is ontstaan op het ROC Friese Poort onder begeleiding van Onderwijs124. Deze organisatie bestaat uit onderzoekers, adviseurs en kunstenaars die praktijkinnovatie in het mbo op een creatieve manier stimuleren. Onderwijs124 lanceerde in coronatijd het initiatief AandachtsAmbassadeurs. Het doel was een impuls te geven aan het welzijn van studenten en onderwijsprofessionals.
Over ROC Friese Poort
- School
- ROC Friese Poort
- Aantal studenten
- 17.000
- Aantal medewerkers
- 1.700
- Themacertificaten
- Bewegen en sport
Gezonde School
ROC Friese Poort heeft het themacertificaat Bewegen en Sport van Gezonde School. “Ik ga me de komende tijd verdiepen in de Gezonde School-aanpak van het thema Welbevinden”, zegt Koen enthousiast. “Misschien gaan we het themacertificaat wel behalen, want wij maken op het ROC Friese Poort ook structureel werk van welzijn van studenten. Het positieve van Gezonde School vind ik de diverse thema’s. Gezonde leefstijl zit ‘m niet alleen in gezond eten of meer bewegen.”
Ook werken aan welzijn op jouw school?
Pas wanneer studenten zich veilig voelen en lekker in hun vel zitten, zijn ze in staat om te leren. Aandacht besteden aan het sociaal-emotioneel welbevinden van studenten is dus belangrijk. Hoe krijg je dat voor elkaar? Door te werken aan Educatie, Schoolomgeving, Signaleren en Beleid. Is jouw school goed bezig én werkt deze met erkende Gezonde School-activiteiten, dan kun je het themacertificaat Welbevinden te behalen. Aandachtje is (nog) geen erkende Gezonde School-activiteit.
Stappenplan
Zin om aan de slag te gaan met de Gezonde School-aanpak? Lees op gezondeschool.nl hoe je dit doet.
Advies op maat
Je staat er niet alleen voor. De Gezonde School-adviseur helpt je op weg. Neem vrijblijvend contact op.
Blijf op de hoogte
Wil je regelmatig inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.