Dat gezond eten essentieel is voor de groei en ontwikkeling van kinderen is bekend. Maar de keuze voor een gezonde snack in plaats van een vette hap gaat niet vanzelf. De Gezonde School-activiteit GrowWizzKid helpt daarbij. Hierdoor leren kinderen spelenderwijs dat gezond eten ook leuk kan zijn.
De Kameleon biedt speciaal basisonderwijs voor leerlingen met leermoeilijkheden, sociaal-emotionele problemen en ontwikkelingsproblematieken. In de groepen waar praktijkgericht leren centraal staat, is ‘Leren door doen’ het motto. Dit sluit aan op de filosofie van Gezonde School. Met het themacertificaat Welbevinden op zak, doet de school ook veel aan de thema's Voeding en Milieu en natuur. “Als het kan ook op een praktische manier”, vertelt Gonneke Hak, leerkracht van groep 5/6 en Gezonde School-coördinator. “Als we met rekenen bezig gaan met meten en wegen, komen de keukenweegschalen en maatbekers de klas in.”

Moestuinieren
Afgelopen schooljaar staken de leerlingen de handen uit de mouwen voor het creëren van een moestuin op het schoolplein. Hiervoor werd Maatwerk Moestuinieren van GrowWizzKid ingezet. De Kameleon ontving de stimuleringsbijdrage Jong Leren Eten voor het lespakket en de benodigde materialen. GrowWizzKid zorgde begin maart voor pootaardappelen en een set met groentezaden. “Wekelijks krijgen we online kweekinstructies en tips. Kinderen worden zo spelenderwijs meegenomen in het proces van zaaien naar eten”, zegt Gonneke, die te spreken is over de online begeleiding. “Ik heb best groene vingers, maar een moestuin onderhouden vraagt wel wat. Met de tools die je krijgt aangereikt, zet je op een vrij eenvoudige manier iets neer.”

Eenvoudige recepten
Met Maatwerk Moestuinieren leren kinderen ook hoe ze zelf een kweekkastje kunnen maken. En met eenvoudige recepten krijgen ze de basis van smaken en proeven mee. Gonneke: “We hadden onwijs veel tomaat, spinazie, sla, rode bietjes en wortels. In de klas hebben we daar een salade van gemaakt. Verrassend genoeg wilde de hele groep de rauwe bladspinazie wel eens proberen.”
Voedselverspilling
De lesmethode van GrowWizzKid, een erkende Gezonde School-activiteit, sluit aan op actuele thema’s en vraagstukken. Naast het belang van gezonde voeding, passeren ook onderwerpen als voedselveiligheid, voedselkwaliteit en voedselverspilling de revue. De methode biedt leerkrachten concrete tools om de methode te verweven in de lessen natuur, techniek en aardrijkskunde. “Het vergt wat creativiteit, maar de praktische vertaalslag is goed te maken. Hoe is het weer bijvoorbeeld van invloed op de groei van gewassen? Waarom zijn er bloemen nodig in een moestuin? En wat doen bijen?”

Verwonderd raken
Of de lessen ook impact hebben op het eetpatroon van de leerlingen? “Dat hopen we natuurlijk wel”, zegt Gonneke. “We zijn klein begonnen en ik denk dat de impact van het lesprogramma groeit naarmate we het verder gaan uitrollen. Door te experimenteren raken kinderen echt verwonderd. Dan blijkt ook dat sommigen echt niet weten waar ons voedsel vandaan komt. Toen we boerenkool en andijvie hadden geplant, reageerde een leerling dat hij dat echt niet uit de grond ging eten. Hij had er geen idee van dat andijvie uit de supermarkt uit diezelfde grond komt.”
Bewustzijn meegeven
Gonneke realiseert zich dat ze geen directe invloed heeft op wat kinderen van hun ouders meekrijgen. “Maar we kunnen ze vanuit school wel een stukje bewustzijn meegeven. Met elkaar zaaien en oogsten, eten en praten verbindt. Daar begint het mee. Hoe groeit een wortel? Wat gebeurt er onder de grond? Het is echt leuk om de verwondering op die koppies te zien.”

Mobiele teeltkast
Binnenkort krijgt De Kameleon het teeltsysteem van GrowWizzKid in huis. Met de mobiele teeltkast met ledverlichting kunnen de leerlingen het hele jaar door experimenteren met teelttechnieken, zowel in aarde als op water. Per gewas kunnen ze de teeltlaag en de technische omstandigheden instellen voor optimale en gezonde plantengroei. “Het ziet er supercool en heel futuristisch uit”, aldus Gonneke. “Ik weet er nog niet het fijne van, maar we gaan er gewoon mee experimenteren. Dat betekent dus ook dat niet alles hoeft te lukken. Al doende leert men.”
Tips van Gonneke
- Begin klein.
- Richt een hoek in de klas in met kweekkastjes.
- Verbind de activiteiten aan lessen als natuur, techniek en rekenen.
- Maak de leerlingen medeverantwoordelijk voor de verzorging.
- Vertel dat niet alles hoeft te lukken.
Over
- Wie
- Gonneke Hak
- Wat
- Leerkracht groep 5/6
- Gezonde School-coördinator
- Waar
- Basisschool De Kameleon
- Missie
- Bewustwording creëren door kinderen een gezonde leefstijl te laten ervaren.
Over GrowWizzKid
Kinderen op een praktisch manier bewust maken van gezonde voeding, zodat ze leren om bewustere keuzes te maken. Dat is het doel van GrowWizzKid. De lesmethode verbindt voedseleducatie, natuur, techniek, duurzaamheid en innovatie aan bestaande leerlijnen.
Over de stimuleringsbijdrage Jong Leren Eten
Met als motto ‘Lekker naar buiten!’ kunnen alle scholen in het po, so, vo, mbo én kinderopvanglocaties een bijdrage aanvragen voor drie activiteiten: moestuinieren, koken of een excursie of gastles op het gebied van voeding. Het programma Jong Leren Eten wil scholen en kinderopvang stimuleren om kinderen en jongeren in aanraking te laten komen met informatie en activiteiten over voeding.
Over De Kameleon
- School:
- De Kameleon, Papendrecht
- Aantal leerlingen:
- 166
- Aantal teamleden:
- 35
- Gezonde School sinds:
- 2019
- Themacertificaten:
- Welbevinden
- Missie:
- OOG voor het kind in het hier en nu, met het OOG op de toekomst
Meer lezen over de Kameleon?
Lees ook 'Losse activiteiten worden een geheel'.
Stappenplan
Zin om aan de slag te gaan met de Gezonde School-aanpak? Lees op gezondeschool.nl hoe je dit doet.
Advies op maat
Je staat er niet alleen voor. De Gezonde School-adviseur helpt je op weg. Neem vrijblijvend contact op.
Blijf op de hoogte
Wil je regelmatig inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.