Studenten met Mobiel Vitaliteitslab de wijk in

Roland Robijn
ROC Midden Nederland

Studenten Sport, Bewegen en Gezondheid van het ROC Midden Nederland die stage lopen bij het Vitaliteitslab, gaan regelmatig op pad met een ultramoderne bakfiets. In de bakfiets, het Mobiele Vitaliteitslab, zitten werkvormen om gezondheidsvraagstukken aan te kaarten. Ze gaan langs bij sportverenigingen, woonwijken, scholen en bedrijven.

Roland Robijn, projectleider Vitaliteitslab, beantwoordt 4 brandende vragen.

 

Waarom een Mobiel Vitaliteitslab?

“ROC Midden Nederland omarmt het gedachtegoed van Positieve Gezondheid en wil dat ook buiten de organisatie uitdragen. Intern laten we studenten in het Vitaliteitslab kennismaken met het gedachtegoed. Extern doen we dat met een mobiele variant. Naast onze eigen ambitie, dragen we hiermee bij aan de doelstelling Gezond stedelijk leven 2030 van de provincie Utrecht.”
 

Welke werkvormen zitten er in de bakfiets?

“De studenten worden getraind om tijdens het gesprek de diepte in te gaan.”

“Onder meer een namenspel. De deelnemer schrijft bij elke letter van zijn naam iets op wat belangrijk voor hem is qua gezondheid. De R van revalidatie bijvoorbeeld. Het klinkt misschien een beetje als een flauwe opdracht, maar het levert unieke en boeiende dialogen op. De studenten worden getraind om tijdens zo’n gesprek de diepte in te gaan. Ze laten mensen kennismaken met het gedachtegoed van positieve gezondheid. Mensen zijn zich weer even bewust van wat ze al goed doen. Dat geeft energie. Daarnaast creëer je momentum om na te denken over wat je zou willen veranderen of verbeteren. En dat je daar ook invloed op hebt. We zeggen niet wat mensen moeten doen, we laten zien dat ze zelf regie hebben over hun eigen gezondheid en leefstijl.”

Afbeelding
Mobiele vitaliteitslab

Benader je volwassenen anders dan studenten?

“Nee, we benaderen volwassen en studenten op eenzelfde manier. Ook gebruiken we dezelfde werkvormen. Uiteraard zien we wel verschillen. Vooral als je kijkt naar de aansluiting op de belevingswereld. Bij volwassenen kunnen we wat abstractere taal gebruiken.

“Wat ook opvalt is de enorme open houding bij onze studenten.”

Studenten willen graag dat we juist heel concreet en praktisch invulling geven aan de theorie en oefeningen. Wat ook opvalt is de enorme open houding bij onze studenten bij het bespreken van persoonlijke thema’s. Volwassenen vinden het soms lastiger om openlijk over hun relatie met gezondheid en vitaliteit te praten.”
 

Waar komt het mobiele Vitaliteitslab zoal?

Ons ROC heeft een groot netwerk. We zitten ook in veel samenwerkingsverbanden. We kijken continu waar onze studenten met de bakfiets een bijdrage kunnen leveren en faciliteren dat in de vorm van levensecht onderwijs. Laatst stond de bakfiets bij FC Utrecht. Maar eigenlijk kunnen alle organisaties, verenigingen en wijken in de regio die willen praten over positieve gezondheid en het belang daarvan, ons een verzoek sturen. Het levert altijd bijzondere gesprekken en interessante inzichten op bij beide partijen.”

Externe video URL

Wat houdt het Vitaliteitslab in?

In het Vitaliteitslab gaan studenten, medewerkers, bedrijven en bewoners op een prikkelende en interactieve wijze aan de slag met de zes dimensies van positieve gezondheid.

lime_midden

Over Roland

 • Wie
  • Roland Robijn
 • Wat
  • Projectleider Vitaliteitslab
 • Waar
  • ROC Midden Nederland, Utrecht
 • Missie
  • “Studenten bewust maken van wat gezondheid voor hen kan betekenen en dat je er zelf regie over hebt.”
geel_midden

Tips van Roland

 • Word een Gezonde School. Het is geen allesomvattende oplossing, maar draagt op een belangrijke manier bij aan een cultuur- en bewustzijnsverandering: ‘Kiezen voor wat jij belangrijk vindt, levert je een hoop op’.
 • Onderzoek de brede kijk op gezondheid van Positieve Gezondheid en geef het een kans binnen je onderwijs.
roze_midden

Ook werken met de Gezonde School-aanpak?

ROC Midden Nederland is een Gezonde School. Met de Gezonde School-aanpak zorg je ervoor dat een gezonde leefstijl in het DNA van je school komt. Je maakt de stap van losse activiteiten naar een samenhangend beleid.
Lees meer over de Gezonde School-aanpak.

lime_midden

Over ROC Midden Nederland

 • Aantal studenten
  • 18.000
 • Aantal medewerkers
  • 1.750
 • Themacertificaten
  • Voeding
  • Bewegen en Sport

Meer lezen over ROC Midden Nederland?

Leuk artikel? We horen graag je feedback!

Icoon Aan de slag

Stappenplan

Zin om aan de slag te gaan met de Gezonde School-aanpak? Lees op gezondeschool.nl hoe je dit doet.

Icoon Adviseur

Advies op maat

Je staat er niet alleen voor. De Gezonde School-adviseur helpt je op weg. Neem vrijblijvend contact op.

Icoon Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Wil je regelmatig inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.