Brede kijk op gezondheid in Vitaliteitslab

Roland Robijn
ROC Midden Nederland

“Een experience room waar studenten via actieve spellen kennismaken met het gedachtegoed van Positieve Gezondheid.” Dat is kortgezegd het Vitaliteitslab, waarmee ROC Midden Nederland werkt aan een grote ambitie. “Wij willen in onze regio het ROC voor vitaliteit en gezonde leefstijl zijn. Het Vitaliteitslab is een goede eerste stap”, benadrukt projectleider Roland Robijn.

Vorig jaar oktober is het Vitaliteitslab opgezet door het ‘doorbraakteam’ om het gedachtegoed van Positieve Gezondheid onder studenten en medewerkers breed uit te rollen. Dit doorbraakteam gaf vitaliteit en persoonlijke gezondheid een centralere rol binnen het onderwijs. “Studenten Gezondheidszorg en Welzijn, Sport en Beauty maken hier via uitdagingen, quizzen en andere belevenissen kennis met alle 6 dimensies van Positieve Gezondheid.
 

“Omdat het zo leuk en ongedwongen is, hebben ze nauwelijks door dat ze aan het leren zijn.”

Omdat het zo leuk en ongedwongen is, hebben ze nauwelijks door dat ze aan het leren zijn”, vertelt Roland Robijn. Hij is projectleider Vitaliteitslab bij het ROC Midden Nederland. “De enorm open houding bij onze studenten om over persoonlijke thema’s te spreken, valt onze docenten op. Volwassenen vinden het vaak veel lastiger om openlijk over hun relatie met gezondheid en vitaliteit te praten.”
 

Zelf ontdekken

Eigen regie voeren en samenwerken staat net als bij Positieve Gezondheid centraal in het Vitaliteitslab. Roland vertelt dat de studenten volledig worden losgelaten in het lab. “Ze mogen samen, zelf ontdekken dat er meer van invloed is op je gezondheid dan voldoende fruit eten, regelmatig bewegen of niet roken. En dat je daar zelf keuzes in kunt maken. Niet door te benoemen wat niet goed gaat, maar door te vragen waar iemand aan zou willen werken.” Ook even niets doen, of gek doen met elkaar in een photobooth kan in het lab. Er is plaats is voor zo’n 30-35 studenten. “Regelmatig zie je studenten heen en weer rennen op zoek naar het juiste antwoord. Dat levert veel blije gezichten op”, zegt Roland lachend.

Afbeelding
Tafelspel

Gevoelig onderwerp

Voor veel studenten is Positieve Gezondheid een totaal nieuw, maar ook gevoelig onderwerp. “Op deze manier creëren we in ieder geval momentum om het bespreekbaar te maken. De praktische uitvoering en het samenwerken past bij onze mbo-studenten.”
 

“We geven de studenten de ruimte om zelf te ervaren, ontdekken en leren.”

Dat ziet de projectleider ook terug in de evaluatieformulieren van de module Vitaal burgerschap, waaronder het Vitaliteitslab valt. De feedback is louter positief. “Onze kracht? We geven de studenten de ruimte om zelf te ervaren, ontdekken en leren. Ik durf wel te zeggen dat dit beter werkt dan in de klas vertellen dat appels gezond zijn en dat ze niet moeten roken.”
 

Inspireren en begeleiden

Roland hoopt met het Vitaliteitslab op de lange termijn ook een positieve bijdrage te leveren aan grote maatschappelijke problemen. Denk aan de onbetaalbare zorg, duurzame inzetbaarheid en preventieve gezondheidszorg. “Want in dat opzicht streven we hetzelfde doel na als Gezonde School. Daarom staan wij er ook altijd voor open om andere ROC’s te inspireren en te begeleiden. Op het gebied van Positieve Gezondheid doen we dat al. Docenten uit diverse regio’s komen hier de training Positieve Gezondheid volgen. Wie weet kunnen we ze ook helpen bij het opzetten van een Vitaliteitslab.”

Externe video URL

Wat houdt het Vitaliteitslab in?

In het Vitaliteitslab gaan studenten, medewerkers, bedrijven en bewoners op een prikkelende en interactieve wijze aan de slag met de zes dimensies van positieve gezondheid.

lime_midden

Over Roland

 • Wie
  • Roland Robijn
 • Wat
  • Projectleider Vitaliteitslab
 • Waar
  • ROC Midden Nederland, Utrecht
 • Missie
  • “Studenten bewust maken van wat gezondheid voor hen kan betekenen en dat je er zelf regie over hebt.”
geel_midden

Tips van Roland

 • Word een Gezonde School. Het is geen allesomvattende oplossing, maar draagt op een belangrijke manier bij aan een cultuur- en bewustzijnsverandering: ‘Kiezen voor wat jij belangrijk vindt, levert je een hoop op’.
 • Onderzoek de brede kijk op gezondheid van Positieve Gezondheid en geef het een kans binnen je onderwijs.
roze_midden

Ook werken met de Gezonde School-aanpak?

ROC Midden Nederland is een Gezonde School. Met de Gezonde School-aanpak zorg je ervoor dat een gezonde leefstijl in het DNA van je school komt. Je maakt de stap van losse activiteiten naar een samenhangend beleid.
Lees meer over de Gezonde School-aanpak.

lime_midden

Over ROC Midden Nederland

 • Aantal studenten
  • 18.000
 • Aantal medewerkers
  • 1.750
 • Themacertificaten
  • Voeding
  • Bewegen en Sport

Meer lezen over ROC Midden Nederland?

Leuk artikel? We horen graag je feedback!

Icoon Aan de slag

Stappenplan

Zin om aan de slag te gaan met de Gezonde School-aanpak? Lees op gezondeschool.nl hoe je dit doet.

Icoon Adviseur

Advies op maat

Je staat er niet alleen voor. De Gezonde School-adviseur helpt je op weg. Neem vrijblijvend contact op.

Icoon Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Wil je regelmatig inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.