Hoe blijf je een Gezonde School?

Esther Post
Deltion College
Zwolle

Het Deltion College heeft als enige mbo-school maar liefst vijf Gezonde School-certificaten. Het borgen van al die Gezonde School-thema’s is een uitdaging binnen zo’n grote schoolorganisatie. Hoe krijgt de school dit voor elkaar?

Esther Post is Gezonde School-coördinator binnen het Deltion College. De school in Zwolle heeft meer dan 19.000 studenten. Ruim tien jaar geleden kwam Esther in aanraking met Gezonde School: “Vijf certificaten halen, was nooit het doel. De eerste certificaten hielpen ons om te inventariseren wat er allemaal al georganiseerd werd op het gebied van sport en voeding.” Het sportteam, waar Esther toen nog onderdeel van was, had daarin een leidende rol. “We zochten versterking bij elkaar. Juist omdat we zo’n grote scholengemeenschap zijn, is het risico dat er veel ‘eilandjes’ ontstaan die allemaal hun eigen ding gaan doen.

Teams

Esther vertelt dat het sportteam startte met vragen. “Willen we bijvoorbeeld een gezonder kantineaanbod? Wat is daarvoor nodig? Wie doet er al wat op dat gebied? Hoe kunnen we elkaar versterken? Gaandeweg hebben we een beter overzicht gekregen over wie zich binnen de school met welke onderwerpen bezighoudt en welke onderwerpen actueel zijn binnen de teams. Daarom zijn er nu werkgroepen van verschillende teams en opleidingen die de thema’s beheren. Daarmee voorkom je dat Gezonde School een ‘sportding’ wordt.”

Vernieuwing op school

Esther: “In de aanpak is de afgelopen tien jaar veel gebeurd. Neem de inzet van TestJeLeefstijl.nl. Daar komen resultaten uit voor thema’s en die voor een grote groep relevant zijn. Tien jaar geleden moesten we moeite doen om ervoor te zorgen dat er iets gedaan werd met die resultaten. Iedereen vond het interessant, maar concrete vervolgacties leverden de onderzoeksresultaten nauwelijks op. Nu komen collega’s met vragen naar ons: Wat zijn aandachtspunten? Hoe scoren studenten op het gebied van de thema’s?”

Verbinding

Volgens Esther kun je het gebruik van testresultaten actief stimuleren: “Zoek de verbinding met anderen. Ga het gesprek aan! Dat doen we bijvoorbeeld door de inzet van werkgroepen en door veel te delen op ons interne platform over vitaliteit en ontwikkeling, Jij@Deltion. Het is een zoektocht, maar uiteindelijk zie je dat alle thema’s met elkaar in verbinding staan.”

Afbeelding
Interieur met veel groen

Borging als grote uitdaging

Met eigenaarschap komt volgens Esther ook borging: “Op een gegeven moment heeft een collega het Gezonde School-thema zich zo eigen gemaakt, omdat ze zich ontfermt over vrijwel alles wat te maken heeft met het certificaat. Dat past dan beter bij haar dan bij mij of een andere collega die er verder vanaf staat. Het is dan geborgd.”

Dynamisch proces

Het werken aan Gezonde School-thema’s is een dynamisch proces waarin je continu alert moet zijn op verbeteringen en initiatieven van andere afdelingen. Bij de afdeling facilitair werd laatst iets gecreëerd wat raakt aan het Rook-, alcohol en drugsbeleid. Dan is het belangrijk dat de werkgroepen Roken, alcohol- en drugspreventie in verbinding zijn met de afdeling facilitair om actuele ontwikkelingen en initiatieven te delen. Ik wil op de hoogte zijn van dit soort ontwikkelingen, zodat ik mensen bij elkaar kan brengen en ze elkaar kunnen versterken.”

Het nut van vijf certificaten

“Meer themacertificaten is niet automatisch beter voor studenten. Het gaat vooral over borging van de certificaten. Dat is waar de echte winst zit”, zegt Esther. Op het Deltion wordt de vragenlijst die je krijgt als je een certificaat aanvraagt, gebruikt om verbeteringen te signaleren én daar vervolgens beleid op te maken. Esther: “Daar heeft de student baat bij, omdat er structureel meer aandacht komt voor interventies. Zo verbeteren bijvoorbeeld de gesprekken tussen student en SLB’er of worden studenten beter geholpen bij het StudentSuccesCentrum.”

Welbevinden

De coronaperiode heeft het vergrootglas op welbevinden gelegd. Esther: “Natuurlijk heb je geen themacertificaat nodig om aandacht te besteden aan welbevinden, mentale gezondheid en depressiviteit. Het werken met Gezonde School helpt ons wel, omdat het daardoor niet iets eenmaligs is. Het zit verweven in ons beleid. Dat is slechts één voorbeeld, maar die zijn bij alle thema’s te geven.”

Steun van het bestuur

Ondersteuning vanuit directie en bestuur is volgens Esther ontzettend belangrijk voor een optimale aanpak: “Ons College van Bestuur heeft jaren geleden al stevig ingezet op sport, ontwikkeling en vitaliteit. Dat heeft een cultuurverandering ingezet die je anders niet voor elkaar krijgt. Met geld kun je taken die te maken hebben met bijvoorbeeld vignetaanvragen makkelijker verdelen.”

geel_midden

Tips van Esther

 • Stel vragen aan collega’s binnen de organisatie die dezelfde taken en belangen hebben (een gezonde werk- en leeromgeving).
 • Deel relevante informatie over de Gezonde School-thema’s binnen het team. Dat wekt interesse en dat zet mensen in beweging
lime_midden

Over Esther

 • Wie
  • Esther Post
 • Wat
  • Trainer & Coach HRD, Gezonde School-coördinator
 • Waar
  • Deltion College, Zwolle
 • Droom
  • Dat studenten en werknemers het gevoel hebben dat de school een veilige plek is en op de verschillende Gezonde Schoolthema’s iets hebben kunnen bijdragen.
roze_midden

Werken met de Gezonde School-aanpak

Met de Gezonde School-aanpak maak je van losse activiteiten rondom gezondheid en vitaliteit één samenhangend beleid voor jouw school. Volgens vaste stappen werk je aan verschillende thema’s, waarbij de school ondersteund wordt door een Gezonde School-adviseur.

Lees meer over werken met de Gezonde School-aanpak.

lichtblauw_midden

Testjeleefstijl.nl

Op het Deltion College wordt TestJeLeefstijl.nl al jaren ingezet voor alle eerstejaars studenten. In deze test ontdekken studenten hoe gezond ze leven en wat ze nog meer kunnen doen. In de test komen 14 onderwerpen aan bod die gerelateerd zijn aan gezondheid. Bijvoorbeeld voeding en roken, maar ook beeldschermgedrag, geld en angstgevoelens. Esther: “Team SportEC maakt factsheets over de resultaten en kunnen daarmee naar afdelingen met expertise over dat thema. Dat geeft hen inzicht in wat er speelt en biedt mogelijkheden om gerichter acties te ondernemen.”

Lees meer op TestJeLeefstijl.nl.

lime_midden

Over

 • School
  • Deltion College
 • Aantal studenten:
  • 19.000
 • Aantal docenten:
  • 1571
 • Gezonde School sinds:
  • 10 jaar, de start van Gezonde School zelf
 • Themacertificaten:
  • Voeding
  • Bewegen en sport
  • Welbevinden
  • Roken, alcohol- en drugspreventie
  • Relaties en seksualiteit

Meer lezen over Deltion College?

Leuk artikel? We horen graag je feedback!

Icoon Aan de slag

Stappenplan

Zin om aan de slag te gaan met de Gezonde School-aanpak? Lees op gezondeschool.nl hoe je dit doet.

Icoon Adviseur

Advies op maat

Je staat er niet alleen voor. De Gezonde School-adviseur helpt je op weg. Neem vrijblijvend contact op.

Icoon Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Wil je regelmatig inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.