Lessen in weerbaarheid dankzij stimuleringsregeling

Stefanie van Dalsum
Curio Entree
Breda

"Onze studenten hebben soms geen basiskennis op het gebied van seksualiteit", vertelt docent Stefanie van Dalsum. "Soms hebben ze een andere culturele- of taalachtergrond waardoor praten over seksualiteit ‘haram’ kan zijn. Aandacht voor weerbaarheid en meningsvorming is dan extra belangrijk. De Stimuleringsregeling Gezonde Relaties & Seksualiteit maakt dit mogelijk."

“Wat is het goed dat we Girlstalk hebben kunnen opzetten,” vertelt Stefanie van Dalsum enthousiast. Stefanie is Gezonde School-coördinator voor Relaties en seksualiteit bij de Entree-opleiding Curio, locatie Breda. “In deze weerbaarheidslessen, acht in totaal, zoomen we onder andere in op zaken als sexting, nee zeggen en grenzen bewaken. Girlstalk is er speciaal voor meisjes, studenten waarvan we tijdens de voorlichtingslessen merkten dat ze een kwetsbaarheid hadden. Voor jongens is er Boystalk, waar ook zij in een veilige omgeving met een mannelijke collega over dezelfde thema’s praten.”

Extra aandacht

Entree-opleiding Curio, locatie Breda is een van de eerste mbo-scholen die aan de slag is gegaan met de Stimuleringsregeling Gezonde Relaties & Seksualiteit. Met deze subsidieregeling kunnen scholen extra aandacht besteden aan gezonde relaties en seksualiteit. “Zo hebben we Girlstalk en Boystalk kunnen opzetten. Ook heb ik nu meer uren voor extra persoonlijke begeleiding. Heel fijn.”

Belangrijk onderwerp

Een Gezonde Schoolkantine hadden ze al jaren bij Curio in Breda. Sinds twee jaar is ook het themacertificaat Relaties en seksualiteit behaald. Dit stimuleert de entree-opleiding om dit thema nog verder in het dna van de school te verankeren. Stefanie is hierin een van de drijvende krachten op de locatie. Zij geeft Nederlands, Burgerschap en loopbaanbegeleiding. “Ik vind Relaties en seksualiteit een erg belangrijk onderwerp. Zeker op onze school, waar studenten op zitten die zijn uitgevallen in het voortgezet onderwijs.”

Afbeelding
Seksuele voorlichtingsdoos

‘Haram’

“Ze zijn extra kwetsbaar omdat het studenten zijn met een rugzakje. Soms is er geen basiskennis op het gebied van seksualiteit. We hebben ook studenten met een andere culturele- of taalachtergrond voor wie praten over seksualiteit ‘haram’ kan zijn. Een deel van hen heeft al veel meegemaakt; een lange reis vanuit Syrië naar Nederland bijvoorbeeld. Bij deze groep past niet alleen praktische seksuele voorlichting, maar ook aandacht voor weerbaarheid en meningsvorming. De bijdrage van de Stimuleringsregeling maakt het mogelijk hen dit ook de bieden.”

Vragendoos

“Tijdens de eenjarige opleiding kregen alle klassen ook eerder al minimaal één keer seksuele voorlichting tijdens de lessen Burgerschap. We werken tegenwoordig met lesboeken Burgerschap waarin dit thema aan de orde komt. Ik geef veel van die lessen. Naast vaste thema’s als anticonceptie, soa’s en liefde en porno, laat ik ook de klas onderwerpen bepalen. Een week van tevoren ga ik langs met een vragendoos, waar studenten anoniem briefjes in kunnen doen. Door de onderwerpen die erop staan zie ik wat er speelt in de klas. Alle vragen worden beantwoord, er zijn geen taboes.” Stefanie komt alleen in de reguliere klassen; de schoolmaatschappelijk werker van Curio verzorgt de seksuele voorlichting aan anderstalige leerlingen, in samenwerking met de GGD. Voor hen is er nu een speciaal lesprogramma opgezet met basiseducatie.

Nóg meer

Toch mocht er volgens Stefanie nóg meer aandacht komen voor het thema seksualiteit. Door de Stimuleringsregeling is dit onder meer gerealiseerd met Girlstalk en Boystalk, al gooide de coronacrisis roet in het eten wat betreft planning. “Je kunt niet zomaar online een gesprek beginnen over zo’n onderwerp, je moet eerst werken aan een veilige omgeving. Maar we pikken de live-gesprekken op dit moment weer op en we hebben ook al gewerkt aan een beschrijving van ons beleid op dit thema in het regelement. Daarmee is het voor iedereen zichtbaar, ook voor ouders.”

Gezonde School-adviseur

Meerwaarde van de Stimuleringsregeling is ook het contact dat Stefanie hierdoor opdeed met de Gezonde School-adviseur van de lokale GGD, toevallig ook nog om de hoek. Met de subsidie kan een school tot 20 uur begeleiding ‘inkopen’. Dit maakt het benaderen en inschakelen van de GGD nog laagdrempeliger. “In sommige gevallen is dat echt nodig. Studenten weten dat ze met al hun vragen over relaties en seksualiteit bij mij kunnen komen. En dat doen ze gelukkig ook. In veel gevallen kan ik ze zelf helpen, bijvoorbeeld als het gaat over de pil, of een licht grensoverschrijdend whatsappje van een klasgenoot. Maar bij grote vraagstukken, zoals vrouwenbesnijdenis en seksueel misbruik, stel ik voor om samen naar de seksuoloog bij de GGD te gaan. Zo fijn dat ik nu de uren heb om dit te doen!”

geel_midden

Tips van Stefanie

  • Wees onbevooroordeeld, verwacht niet ‘dat ze bepaalde dingen wel weten.’
  • Werk niet klakkeloos het voorlichtingsboekje af, wees flexibel.
  • Lever maatwerk.
  • Werk met een doos met anonieme vragen.
  • Beantwoord alle vragen, niets is taboe.
  • De mentor van de klas moet blijven opletten of er seksuele issues spelen in de klas.
lime_midden

Over Stefanie

  • Wie
    • Stefanie van Dalsum
  • Wat
    • Docent Nederlands, Burgerschap, Modulair werken, Keuzedeel en Loopbaanbegeleiding
    • Gezonde School-coördinator voor Relaties en seksualiteit
  • Waar
    • Entree-opleiding Curio in Breda
  • Missie
    • Het bespreekbaar maken van en het informeren over diverse onderwerpen op het gebied van seksualiteit en relaties.”
roze_midden

Werken aan Relaties en seksualiteit

Hoe studenten omgaan met seksualiteit, grenzen, seksuele diversiteit en genderdiversiteit is bepalend voor hun eigen vorming én voor die van hun schoolgenoten. Om tot een veilige sfeer op school te komen is het essentieel om aandacht te besteden aan relaties en seksualiteit.
Lees meer over werken aan relaties en seksualiteit met de Gezonde School-aanpak
 

Stimuleringsregeling

De Stimuleringsregeling Gezonde Relaties & Seksualiteit is gericht op het stimuleren en ondersteunen van scholen die aandacht willen besteden aan gezonde relaties en seksualiteit. Ook subsidie aanvragen?
Lees meer over de Stimuleringsregeling Gezonde Relaties & Seksualiteit

lime_midden

Over Curio Entree Breda

  • School
    • Curio Entree-opleiding Breda
  • Aantal leerlingen:
    • 250 à 300
  • Aantal docenten:
    • 50
  • Gezonde School sinds:
    • 2016
  • Themacertificaten:
    • Voeding
    • Relaties en seksualiteit

Leuk artikel? We horen graag je feedback!

Icoon Aan de slag

Stappenplan

Zin om aan de slag te gaan met de Gezonde School-aanpak? Lees op gezondeschool.nl hoe je dit doet.

Icoon Adviseur

Advies op maat

Je staat er niet alleen voor. De Gezonde School-adviseur helpt je op weg. Neem vrijblijvend contact op.

Icoon Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Wil je regelmatig inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.