Gemakkelijk je waterfles vullen op school

Frank Schoonbrood
VISTA College
Maastricht, Sittard en Heerlen

Veel werk was het realiseren van een watertappunt niet. De meeste tijd ging zitten in het bepalen waar de tappunten moesten komen. De installatie zelf was in een ochtend gepiept.

Waarom hebben jullie watertappunten aangelegd?

“Voor onze studenten was het lastig om een flesje te vullen op school. De docenten kunnen terecht bij de koffieautomaat waar ze ook water kunnen tappen. De studenten moesten dat vaak doen bij de kraantjes op het toilet en dat werkt wat onhandig. Daarnaast hopen we natuurlijk dat we hiermee het waterdrinken stimuleren, zodat de studenten minder vaak kiezen voor frisdrank.”

Worden de watertappunten goed gebruikt?

“Ze zijn geplaatst in maart 2021, toen de leerlingen nog niet dagelijks naar school kwamen door corona. Bovendien mochten ze op de dagen dat ze kwamen geen gebruik maken van de kantine waar in de meeste scholen ook het watertappunt staat. Ze waren dus nog niet veel gebruikt. Dat is ook de reden dat we er aan het begin van het schooljaar 2021/2022 extra promotie voor hebben gemaakt.”

Wat hebben jullie gekozen?

“Het zijn watertappunt van WML (Waterleiding Maatschappij Limburg, red.). Zo’n watertappunt ziet eruit als een blauwe waterton, met een drukknop erop. We hebben bewust niet gekozen voor een watertappunt buiten, want bij bijna al onze scholen is al een gemeentelijk watertappunt te vinden.”

Was het veel werk?

“Dat viel mee. We hebben hiervoor samengewerkt met WML en het technische bedrijf waar wij altijd mee werken voor installaties. De meeste tijd ging zitten in het bepalen waar de tappunten moesten komen. We hebben gekeken naar locaties die technisch haalbaar waren. Dus bij voorkeur een aansluiting tegen een wand waar al een waterleiding loopt en het liefst in de kantine of ergens in het zicht. Ook moest het een praktische locatie zijn, want je hebt het risico dat er ook weleens wordt gemorst met het water. De installatie zelf is daarna in een ochtend gedaan.”

lime_midden

Over Frank

 • Wat
  • Coördinator Vitaliteit en coördinator Internationalisering 
 • Waar
  • Vista College, Maastricht, Sittard en Heerlen
 • Missie
  • “Wekelijkse workshops organiseren op het gebied van vitaliteit voor medewerkers en studenten aangeboden door externe partijen in samenwerking met onze studenten.”
geel_midden

Tips van Frank

 • Kijk of je de samenwerking aan kunt gaan met een waterleidingmaatschappij.
 • Bepaal vooraf wat technisch handige plaatsen zijn, zodat er geen leidingen omgelegd hoeven te worden.
 • Laat het niet bij installeren alleen. Zorg voor promotie van de watertappunten.
blauw_midden

Watertaptoolkit

Scholen die het themacertificaat Voeding van Gezonde School willen behalen, moeten een hygiënische watervoorziening hebben waar leerlingen, studenten en medewerkers water kunnen tappen. Een watertappunt is dus een mooi opstapje om te werken aan het Gezonde School-thema Voeding.
Download de toolkit watertappunt

lime_midden

Over het Vista College

 • Aantal studenten
  • 15.000
 • Aantal medewerkers
  • 1.600
 • Bezig met themacertificaten
  • Welbevinden 
  • Voeding
roze_midden

Waarom een watertappunt?

Om voor het themacertificaat Voeding in aanmerking te komen is een van de voorwaarden dat je als school een hygiënische watervoorziening hebt waar studenten en personeel water kunnen tappen (buiten een toiletruimte). Een ander type watertap of kraan is dus ook mogelijk. Zolang deze maar toegankelijk is voor iedereen en niet hoort bij de toiletruimte. 
Meer over het themacertificaat Voeding

Externe video URL

Wat vinden de studenten van het Watertappunt?

Leuk artikel? We horen graag je feedback!

Icoon Aan de slag

Stappenplan

Zin om aan de slag te gaan met de Gezonde School-aanpak? Lees op gezondeschool.nl hoe je dit doet.

Icoon Adviseur

Advies op maat

Je staat er niet alleen voor. De Gezonde School-adviseur helpt je op weg. Neem vrijblijvend contact op.

Icoon Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Wil je regelmatig inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.