Inclusiviteit door aandacht voor relaties en seksualiteit

Corrie Pijnenburg
Graafschap College
Doetinchem

Het Graafschap College behaalde het certificaat voor het thema Relaties en seksualiteit. Op Coming Out Day nog wel, een mooie knipoog naar hun bijzondere weg naar inclusiviteit. “Inclusief zijn is één van onze strategische doelen”, legt Gezonde School-coördinator Corrie Pijnenburg uit. “We hebben al mooie stappen gezet.”

Op het Graafschap College is studentenwelzijn als een rode draad door de opleidingen verweven. Aandacht voor relaties en seksualiteit hoort daar ook bij voor de school. Voor Corrie is haar opdracht ook een maatschappelijke: “Je wil niet alleen de beste timmerman, zorgverlener, kapper of engineer afleveren, maar ook een bewuste burger die zijn plek in de samenleving kent.”

 

Lang Leve de Liefde

Als studenten binnenkomen zijn ze, juist in deze leeftijd, aan het ontdekken en experimenteren, vooral op het thema Relaties en seksualiteit. “Daarom past het ook zo goed”, vertelt Corrie. Zo werken eerste- en tweedejaars van diverse opleidingen met de Lang Leve de Liefde, een lesprogramma dat studenten helpt in het maken van gezonde en verantwoorde keuzes met betrekking tot liefde, relaties en seks.

 

Oog voor de beroepspraktijk

Maar bij het Graafschap College gaan ze nog een stap verder. “We zoomen ook in op het beroepsspecifieke gedeelte van dit thema. De zorg- en welzijnsopleidingen krijgen bijvoorbeeld een workshop over grenzen en weerbaarheid. Als zorgverlener kun je namelijk te maken krijgen met zorgvragers die jouw grenzen niet goed respecteren. Wij leren onze studenten hoe ze dit beter kunnen aangeven.” Maar dat geldt niet alleen voor zorgopleidingen. “We pakken dit bij alle opleidingen aan.”

“We gaan in gesprek. Hoe denk jij dat anderen hierover denken?

 

Voor de zorgstudenten is het vaak iets makkelijker om over deze thematiek te praten, merkt Corrie. “Soms ervaren leerlingen het als ongemakkelijk. Ze vinden het te privé of doen er lacherig over.” Een workshop samen met GGD over beeldvorming en rolpatronen werkt om het thema bespreekbaar te maken. “We gaan in gesprek. Hoe denk jij dat anderen hierover denken? En dan kom je uiteindelijk bij hoe jij er zelf over denkt. Je hebt een begin nodig en het moet veilig zijn in de klas. Niet iedereen praat even makkelijk.”

Bij opleidingen waar een ‘mannencultuur’ heerst, komt het onderwerp soms wat stroever op gang. “Maar ook daar hebben we heel mooie voorbeelden van”, vertelt Corrie. “Er was laatst een iets oudere medestudent bij de opleiding tot timmerman die aan zijn groep uitlegde dat seks pas écht leuk is als je samen geniet. Daarvoor werden er nog grapjes gemaakt over ‘alleen maar zelf aan je trekken komen’, maar deze man kon de groep mooi op zijn plek zetten. Je merkt echt dat studenten van gedachten kunnen wisselen met de juiste aanpak. En dat het dan ook echt wordt gewaardeerd.”

 

Maandverbandautomaat

Ook op andere manieren ontstaan er gesprekken over relaties of seksualiteit. Twee jaar geleden kwam Corrie bij de opleiding Smart Industry, die gebruik kon maken van de stimuleringsregeling Gezonde Relaties & Seksualtiteit. Voor een project moesten studenten - allemaal mannen – lopendebandcircuits maken en uiteindelijk werden ze uitgedaagd om een maandverbandautomaat te maken. “Ik dacht eerst dat ik moest gaan lobbyen, maar uiteindelijk kozen twee groepjes van vier studenten voor dit project. Ze gingen dus echt tegen elkaar strijden.” De studenten vonden het maatschappelijk relevant en zagen daarbij ook een kans om écht iets innovatiefs te ontwikkelen.

 

“De jongens waren zo onder de indruk en mochten alles vragen.

Tijdens het onderzoek kwamen ze erachter dat ze nog heel veel niet wisten. Daarom werden de studenten in contact gebracht met vrouwelijke studenten uit de zorgopleiding. “Dat was zo mooi om te zien”, vertelt Corrie. “Ze sneden echt heel mooie thema’s aan. Waarom gebruikt de ene vrouw tampons, de ander maandverband en wat zijn duurzamere oplossingen? Maar het ging ook over menstruatiearmoede: het hebben van te weinig geld om tampons of maandverband te kunnen kopen.

“De jongens waren zo onder de indruk en mochten alles vragen. Ze hadden geen idee dat vrouwen soms een hele week van school wegblijven, omdat ze ongesteld zijn en geen geld hebben voor menstruatieproducten. Dit maakte de drijfveer alleen nog maar groter.” Helaas was er voor het project te weinig tijd om de automaten ook écht werkend te krijgen. “Dat is heel jammer, maar dit project heeft wel heel veel op gang gebracht. Nu is er op alle toiletten op onze locaties gratis maandverband en tampons beschikbaar.”

Aan de slag met relaties en seksualiteit

Voor een veilig schoolklimaat en een gezonde ontwikkeling van alle studenten is het belangrijk om aandacht te besteden aan relaties en seksualiteit. Wil jouw schoollocatie ook werk maken van het thema relaties en seksualiteit? Lees dan meer op de themapagina van Gezonde School.

Naar het thema relaties en seksualiteit

Inclusieve school

Op het Graafschap College vinden ze het heel belangrijk om er voor iedereen te zijn. “Het is belangrijk om respect te hebben voor mensen die net even anders zijn en andere dingen voelen dan jij.” Om dat uit te kunnen dragen, is het belangrijk dat het personeel van het Graafschap College dit ook echt draagt. “Daarom hebben we ‘een inclusieve school zijn’, opgenomen in onze strategie. Zodat we er ook écht vanuit alle lagen meer aandacht aan kunnen besteden.” In de klas komt dat terug op verschillende manieren. “Bij de techniekopleidingen hadden we het laatst over: hoe normaal is het dat er met ‘homo’ wordt gescholden onderling? En wat voor effect heeft het nafluiten van vrouwen op bouwplaatsen op vrouwen?”

 

Maatwerk voor elke opleiding

Corrie doet de coördinatie op relaties en seksualiteit nu voor het derde jaar, vanuit de stimuleringsregeling Gezonde Relaties & Seksualiteit. “Ik maak per opleiding verschil, want dit thema doet er toe in alle richtingen.” Eerst bezoekt ze de teams en docenten. “Want zij moeten het echt dragen.” Sinds twee jaar wappert op diverse dagen de regenboogvlag op de locaties, hebben ze een regenboogbankje, regenboogloper en zijn er lespakketten aanwezig. “Ook staan we stil bij Coming Out Day en Paarse Vrijdag en zijn er docenten van allerlei verschillende opleidingen aanwezig. Er ontstaat echt een olievlek.”

 

“Dit thema doet er toe in alle richtingen

“Ik heb zo’n 16 uur per week om te werken aan relaties en seksualiteit. Het is een goed begin voor onze school en ik heb echt de kans om het onderwerp ook heel belangrijk te maken. Maar tegelijkertijd hebben we 10.000 studenten en vragen al die verschillende opleidingen ook echt om maatwerk. Die tijd heb ik nu helaas niet. Op sommige locaties zitten meer dan twintig verschillende opleidingen en daarnaast duren mbo-opleidingen gemiddeld maar drie jaar. Om het nóg beter te kunnen doorvoeren heb ik meer tijd en menskracht nodig. Maar het is absoluut een mooi begin.”

 

Toekomst

In de toekomst willen ze nog meer thema’s aanpakken. “We hebben nu Welbevinden aangevraagd voor een locatie. We vinden het namelijk belangrijk om het hele studentenwelzijn breder aan te pakken. Gezonde relaties en seksualiteit is daar uiteindelijk een onderdeel van.”

geel_midden

Tips van Corrie

  • Zorg dat je een coördinator aanstelt die een bekend gezicht is binnen de school. Je hebt hierdoor een makkelijkere ingang.
  • Zoek de combinatie met de beroepsopleiding; daar krijg je het snelst docenten mee over de streep.
lime_midden

Over Corrie

  • Wie
    • Corrie Pijnenburg
  • Wat
    • Gezonde School-coördinator/projectleider Gezonde Relaties & Seksualiteit en vertrouwenspersoon
  • Waar
    • Graafschap College in Doetinchem
  • Missie
    • 'In combinatie met topics als seksualiteit, cultuur, klasse, geloof en kleur, aan de slag gaan met diversiteit.'

Leuk artikel? We horen graag je feedback!

Icoon Aan de slag

Stappenplan

Zin om aan de slag te gaan met de Gezonde School-aanpak? Lees op gezondeschool.nl hoe je dit doet.

Icoon Adviseur

Advies op maat

Je staat er niet alleen voor. De Gezonde School-adviseur helpt je op weg. Neem vrijblijvend contact op.

Icoon Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Wil je regelmatig inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.