Podcast 10: Natuur

’t Echtenest
Echten

Buiten les krijgen? Wat gebeurt er dan met leerlingen? Luister naar de nieuwe aflevering van Gezonde School, de podcast. Dit keer over: Natuur.

Beluister de podcast

“De buitenruimte wordt maar 1% van de onderwijstijd gebruikt: als pauzemoment. Terwijl buiten lesgeven heel goed is voor de ontwikkeling van kinderen: ze bewegen meer en hebben een hogere concentratie. Daarnaast is het ook goed voor het verminderen van stress, ook belangrijk voor leerkrachten zelf”. In deze aflevering hoor je Vincent van der Veen van IVN Natuureducatie. We brengen ook een bezoek aan ’t Echtenest in het Drentse Echten, waar veel buitenonderwijs wordt gegeven.

lichtblauw_midden

Geïnspireerd?

Ben je geïnspireerd? Lees dan ook deze artikelen:
 
Groen schoolplein in een betonnen wijk
Op de Laurens Cupertinoschool, een SBO op een steenworp van de Rotterdamse Kuip, zitten kinderen die zelden iets anders zien dan beton. Maar met een financiële bijdrage van Jong Leren Eten hebben de kinderen nu een vergroend schoolplein, een moestuin en fruitbomen op school. Zo maken ze toch kennis met de natuur. Bekijk de video en lees het artikel
 
Zaaien en oogsten met GrowWizzKid
“Het heeft op kinderen een magisch effect dat je een zaadje in de grond stopt en er een wortel uithaalt”, vertelt Gonneke Hak, leerkracht van groep 5/6 van Basisschool De Kameleon in Papendrecht. De school ging aan de slag met moestuinieren met GrowWizzKid, een Gezonde School-activiteit. Lees het artikel
 
Of ga direct aan de slag met welbevinden met de Gezonde School-aanpak.

roze_midden

Over IVN Natuureducatie

Natuuronderwijs op school is lang niet altijd meer vanzelfsprekend. Daarnaast wordt met de hele klas naar buiten gaan tijdens de les soms als een grote uitdaging gezien. IVN helpt leerkrachten om natuur vanzelfsprekend te maken in het onderwijs.

Lees meer over IVN Natuureducatie

lime_midden

Over de podcast

'Gezonde School, de podcast' is een serie van Gezonde School, een landelijk programma dat scholen stimuleert om te werken aan een gezonde leefstijl.

De serie is te beluisteren via Anchor. Geen aflevering missen? Abonneer je op deze podcast. Klik op het linkje van je favoriete podcastplatform en kies 'volgen' of 'abonneren': Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Pocket Casts, PlayerFM, Castbox of Stitcher.

 • Reacties:
 • Meer informatie:
  • gezondeschool.nl/podcast
 • Presentatie:
  • Maarten Dallinga
 • Redactie:
  • Patty Krijgsman
  • Boukje van Vlokhoven
 • Eindmixage:
  • Mathijs Duringhof

Leuk artikel? We horen graag je feedback!

Icoon Aan de slag

Stappenplan

Zin om aan de slag te gaan met de Gezonde School-aanpak? Lees op gezondeschool.nl hoe je dit doet.

Icoon Adviseur

Advies op maat

Je staat er niet alleen voor. De Gezonde School-adviseur helpt je op weg. Neem vrijblijvend contact op.

Icoon Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Wil je regelmatig inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.