Creatief denken bij financiering groen schoolplein

Suzanne van Burik
De Albatros
Dordrecht

“Voor de financiering van een kostbaar nieuw schoolplein moet je creatief denken en een rotsvast vertrouwen hebben dat het gaat lukken”, zegt Suzanne, directeur van De Albatros uit Dordrecht. Het geld kwam niet alleen van de gemeente Dordrecht, maar ook van diverse andere partijen.

Het ontwerp en de realisatie van Kindertuin Ketelbinkie kost bijna zeven ton. “Het was een hele klus om zo’n groot bedrag bij elkaar te krijgen”, aldus Suzanne. De financiering is nu bijna rond. Het project wordt bekostigd met bijdragen van de eigen organisaties, subsidies van de gemeente Dordrecht, verschillende fondsen en een inzamelingsactie met crowdfunding.
 

Groenblauwe schoolpleinen

Volgens Suzanne viel het honderd procent mee om met de drie deelnemende partijen tot één ontwerp te komen. “De deskundige en enthousiasmerende begeleiding van ontwerpbureau RIS heeft daar zeker bij geholpen.” Ook de bekostiging van het ontwerp was snel rond. “Eerst wilde SDK Kinderopvang dit betalen, maar uiteindelijk is het ontwerp gefinancierd vanuit het project groenblauwe schoolpleinen van de gemeente Dordrecht. Hiermee wil de gemeente stimuleren dat Dordtse basisscholen hun schoolplein verduurzamen.”
 

"De gemeente stelde vooral eisen aan de veiligheid van het plein."

Aanspreekpunt

De gemeente stelde vooral eisen aan de veiligheid van het plein. Suzanne: “Verder kon er veel meer dan we hadden gedacht. Wel duurde het soms lang voordat plannen werden goedgekeurd. Dan ging het bijvoorbeeld over de plek waar een hek komt of hoe het plein aansluit op de stoep. Ook moest er bodemonderzoek worden gedaan. Verschillende afdelingen bemoeiden zich met de plannen. Voor ons was het niet altijd duidelijk wie verantwoordelijk was en goedkeuring mocht geven. Het zou fijn zijn geweest als er één aanspreekpunt was bij de gemeente.”

Afbeelding
Kids in het groen

Veel subsidiemogelijkheden

Voor de uitvoering van het plan moesten er fondsen worden gezocht. “Gaandeweg kwamen we erachter dat er veel subsidiemogelijkheden zijn voor verduurzaming van de schoolomgeving. We hebben vooral gezocht op internet, veel met elkaar gesproken en tips gekregen van de gemeente. Ook hebben we volop bekendheid gegeven aan onze plannen, bijvoorbeeld via de media.

“We hebben volop bekendheid gegeven aan onze plannen.”

De hele stad moest weten waar we mee bezig waren. In Dordt werden ze soms gek van ons”, zegt Suzanne lachend. Uiteindelijk kwam er niet alleen geld van de gemeente Dordrecht, maar ook van het Rabobank Coöperatiefonds, Onderwijsstichting OPOD en H3O, Hoogheemraadschap Hollandsche Delta, Provincie Zuid-Holland, Het Gehandicapte Kind, Jantje Beton, tal van ondernemers in Dordrecht en serviceclubs als Rotary en Lions.
 

Crowdfunding

Er werd een inzamelingsactie op touw gezet via Crowdfunding VoorNatuur. Deze website is speciaal bedoeld voor de bekostiging van buitengroen en speelplekken. “Je moet je project kort beschrijven en beloningen voor donaties bedenken”, legt Suzanne uit.

"Onze leerlingen deden zelf mee met acties."

“Mensen die 5 euro doneren, krijgen bijvoorbeeld een digitaal bedankje van een leerling, bij 10 euro krijgen ze een mooie kindertekening, bij 15 euro een Ketelbinkie bidon en bij 250 euro een stoeptegel met hun naam erop. Het was ook mogelijk om te doneren zonder beloning. Onze leerlingen deden zelf mee met acties. Zo haalden ze lege flessen op of ze doneerden geld uit hun eigen spaarpot. Uiteindelijk hebben we meer dan 10.000 euro opgehaald met crowdfunding. Dit geld is onder andere bestemd voor een boomstammenbrug, een plantenkas, een kruiptunnel en een boomhut.”

Afbeelding
Plattegrond nieuwe schoolplein

Trots

Suzanne kijkt met een trots gevoel terug op het traject. “Twee jaar geleden ontstonden de eerste ideeën. We zijn toen gewoon in het diepe gesprongen. Een projectleider hadden we niet. We hebben alles zelf gedaan, zoals we dachten dat het goed was. Misschien was het handig geweest als iemand van ons de regie had genomen, bijvoorbeeld bij het plannen van vergaderingen en het zoeken naar financiële middelen.

“We zijn gewoon in het diepe gesprongen.”

Toch is het zo ook prima gelukt. We komen nog een beetje geld te kort, maar het laatste stukje financieren we zelf. Het groot onderhoud van het plein gaan we uit eigen middelen betalen. We hebben net de offerte van een hovenier gekregen. Het klein onderhoud wordt straks door ouders en kinderen zelf gedaan.”
 

Vertraging

Door corona heeft het project wat vertraging opgelopen, maar in januari gaat de aanleg van het plein echt van start. Drie maanden later is Kindertuin Ketelbinkie in de basis klaar en kunnen de kinderen heerlijk spelen en ontdekken in een groene omgeving.

lime_midden

Over Suzanne

  • Wie
    • Suzanne van Burik
  • Wat
    • Directeur sinds januari 2019
  • Waar
    • Basisschool De Albatros in Dordrecht
  • Missie
    • De kinderen uit de wijk moeten het beste onderwijs krijgen en een plek waar ze veilig kunnen opgroeien. Kindertuin Ketelbinkie is daar een onderdeel van.
geel_midden

Tips van Suzanne

  • Ga op zoek naar fondsen. Er is meer mogelijk dan je denkt.
  • Zorg dat je plan in de publiciteit komt. Dan willen meer mensen sponsoren.
  • Maak de gemeente enthousiast voor je plan. Dan gaan er veel deuren open.
roze_midden

Gezonde School-aanpak

Groen is gezond! Vergroening van schoolpleinen kan bijdragen aan het herstel van stress en een beter mentaal welbevinden van leerlingen. Daarnaast hebben groene schoolpleinen een positieve invloed op welzijn en cognitieve prestaties.
Lees meer over werken aan een groen schoolplein met de Gezonde School-aanpak.

lime_midden

Over De Albatros

  • Aantal leerlingen:
    • 165
  • Aantal docenten:
    • 12 leerkrachten, 6 onderwijsassistenten, 1 ib’er en 1 directeur
  • Themacertificaten:
    • Bewegen en sport en Voeding

Meer lezen over De Albatros?

Leuk artikel? We horen graag je feedback!

Icoon Aan de slag

Stappenplan

Zin om aan de slag te gaan met de Gezonde School-aanpak? Lees op gezondeschool.nl hoe je dit doet.

Icoon Adviseur

Advies op maat

Je staat er niet alleen voor. De Gezonde School-adviseur helpt je op weg. Neem vrijblijvend contact op.

Icoon Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Wil je regelmatig inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.