Gelijke kansen met lunchen op school

Susanne Suijkerbuijk
Kindcentrum
Sittard

“Ook in de broodtrommel gaan we voor gelijke kansen. Kinderen hoeven daarin niet het verschil te merken”, vindt Susanne Suijkerbuijk, Gezonde School-coördinator van Kindcentrum Sittard. Leerlingen krijgen er een lunch en zijn actief bezig met voeding op school.

Leerlingen van Kindcentrum Sittard lunchen gezond, bewegen gevarieerd en leren in de klas over gezond gedrag. De basisschool doet aanzienlijk meer dan het vignet Voeding van Gezonde School vereist. De leerlingen krijgen drie keer per week een gezonde lunch aangeboden en gedurende veertig weken vijf keer per week groente en fruit. Op woensdag en vrijdag krijgen ze er nog een koekje bij.

Extra lunchbite

Elke lunchdag maken tien tot vijftien leerlingen van de bovenbouw een extra lunchbite onder leiding van een leefstijlkok. Dat kan een soepje zijn, een smoothie of een gevulde omelet, die in de eigen horecakeuken (gesponsord door de Rabobank Zuid-Limburg) wordt bereid. Met leerlingen met een allergie houdt de school rekening. “Die bieden we een alternatief, of de ouders doen dat, afhankelijk van de ernst van de allergie”, aldus Susanne.
  

Budget vrijgemaken voor voeding op scholen

De kosten voor de boodschappen zijn  € 8.000 per maand. Voor het totale voedingsprogramma is Kindcentrum Sittard zo’n € 1,5 ton per jaar kwijt. Per kind geldt een overblijfbijdrage van € 120 per jaar. De rest sprokkelt de school bij elkaar via subsidies. Susanne: “De insteek van Gezonde Basisschool van de Toekomst (GBT) is dat de overheid gaat inzien dat er budget vrijgemaakt moet worden voor voeding op scholen, ook vanuit gemeenten. Het subsidiëren van het voedingsprogramma kan scholen ook stimuleren ermee aan de slag gaan.”

Afbeelding
Samen bakken

80-20 norm

Hoewel Kindcentrum Sittard ver gaat in het gezonde voedingsaanbod, voldoet de school nog niet volledig aan de richtlijnen van Het Voedingscentrum. “Volgens het Voedingscentrum moeten we aan de 80-20 norm voldoen”, legt Susanne uit. “Dat betekent 80 procent gezond en 20 procent mag dan minder gezond zijn. Een koekje valt dus al snel af, boterhamvlees ook want dat valt onder ‘ongezond’.

"We gaan voor de weg van de geleidelijkheid."

Nou zijn onze leerlingen niet alom bekend met gezond beleg. Daarom gaan we voor de weg van de geleidelijkheid en bieden we nog steeds wel zoet. Het is belangrijker dat kinderen gezond leren eten, samen eten, proeven en hun eigen boterham leren smeren, dan dat we zoetigheid helemaal uitbannen.”

Gevoelig

Overigens zijn ouders het niet altijd eens met de keuzes van de school. Zo zou er te veel nadruk worden gelegd op bruin brood en drinkt niet elke leerling graag water. “We komen met voeding inderdaad wel in het vaarwater van ouders”, erkent Susanne.

'We komen met voeding in het vaarwater van ouders."

“Voeding is iets van de eigen cultuur, daar willen we ook niet aankomen. Waar het ons om gaat is dat we kinderen willen laten proeven en ontdekken. Samen eten en sociale normen en waarden aanleren. Alles in het belang van de gezondheid van het kind én met het oog op het kind dat gezond eten nog best moeilijk vindt. Binnenkort starten we met ouder-kindworkshops, waarin ze samen een gerecht koken voor thuis. Het is goed dat we die betrokkenheid van ouders weer kunnen oppakken, dat misten we tijdens corona wel.”

Natuureducatietuin

Ook de moestuin wordt nieuw leven ingeblazen, inclusief een pluktuin en een buitenleslokaal. Het grasveld bij de school wordt hiervoor omgetoverd tot een natuureducatietuin. “We hebben net alles geploegd en bemest”, vertelt Susanne. “We hadden al wel een moestuin, maar die lag niet bij de school. Het gevolg was dat de leerlingen liever voor een andere activiteit op school kozen en ik uiteindelijk stond te schoffelen.”

Gezonde Basisschool van de Toekomst

Het klinkt logisch: als je gezond eet en voldoende beweegt, voel je je beter en presteer je beter. Met het project Gezonde Basisschool van de Toekomst (GBT) richt de GGD Zuid-Limburg zich op het actief terugdringen van gezondheidsproblemen van kinderen in Limburg. De GGD Zuid-Limburg gaat daarin nóg een stap verder dan Gezonde School. In het project Gezonde Basisschool van de Toekomst werken onderwijs, gemeenten, lokale organisaties, provincie Limburg, Universiteit Maastricht en GGD nauw samen. Kindcentrum Sittard is een van de betrokken scholen. Uit onderzoek van de universiteit blijkt dat kinderen gezonder worden als ze op school gezond lunchen, gevarieerd bewegen en in de klas leren over gezond gedrag.

lime_midden

Over Susanne

 • Wat
  • Gezonde School-coördinator en brugfunctionaris
 • Waar
  • Kindcentrum Sittard
 • Droom
  • Dat we alle kinderen gezond kunnen laten opgroeien, kansen kunnen geven en kunnen laten proeven aan alles wat hun toekomstdromen kan raken.
roze_midden

Werken aan Voeding

Vette snacks, zoete tussendoortjes, calorierijke maaltijden. Om gezondheidsproblemen te voorkomen, kun je niet vroeg genoeg leren om de verleidingen te weerstaan. School is dé plek om gezond te leren eten en drinken. Lees wat Gezonde School te bieden heeft!

geel_midden

Tips van Susanne

 • Start klein met water drinken en (EU-school)fruit.
 • Onderzoek waarin je school zich wil ontwikkelen. 
 • Onderzoek wie partners kunnen worden.
 • Bedenk wie er nodig zijn om de lunch mee te verzorgen.
 • Betrek ouders direct bij de ontwikkelingen. 
lime_midden

Over kindcentrum Sittard

 • Aantal leerlingen
  • 600
 • Aantal medewerkers
  • 70
 • Gezonde school sinds
  • 2011
 • Themacertificaten
  • Voeding
  • Welbevinden
  • Bewegen en sport is in aanvraag

Meer lezen over Kindcentrum Sittard

Leuk artikel? We horen graag je feedback!

Icoon Aan de slag

Stappenplan

Zin om aan de slag te gaan met de Gezonde School-aanpak? Lees op gezondeschool.nl hoe je dit doet.

Icoon Adviseur

Advies op maat

Je staat er niet alleen voor. De Gezonde School-adviseur helpt je op weg. Neem vrijblijvend contact op.

Icoon Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Wil je regelmatig inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.