Grenzen leren aangeven bij alcohol

Jerry Mostert
Het Heerenlanden
Leerdam

Na comazuip-incidenten waarbij leerlingen in het weekend betrokken waren, voelde Het Heerenlanden de urgentie met alcohol- en drugspreventie aan de slag te gaan. "Destijds wilden wij puur voorkomen dat leerlingen in het ziekenhuis belanden. Intussen hebben we meer bereikt, zoals het leren omgaan met groepsdruk."

Op Het Heerenlanden was twee jaar geleden een interventie rond alcohol- en drugspreventie heel urgent. “Het is belangrijk het onderwerp vaker en op verschillende manieren onder de aandacht te brengen. Dat het werkt, zie ik dagelijks terug”, zegt Jerry Mostert, coach/zorgcoördinator bij Het Heerenlanden. De leerlingen stellen vragen, ze zijn oprecht geïnteresseerd. Laatst hadden we het over groepsdruk. Dan zet ik een filmpje halverwege stil en ga ik het gesprek aan: wat zou jij in deze situatie doen? En wat denk je dat de jongen in het filmpje nu gaat doen? Die gesprekken geven je inzicht in hun belevingswereld. Dat is heel waardevol.”

lime_links

Over Jerry

 • Wat
  • Coach en zorgcoördinator
 • Waar
  • Het Heerenlanden, Leerdam
 • Visie
  • "Onze leerlingen zijn geen nummers, maar mensen. We willen samen met hen optrekken.”

Afwisseling

Naast de theorie probeert Jerry ook praktijkvoorbeelden te geven. “Vanuit mijn eigen ervaringen, van wat ik heb gezien toen in nog in de jeugdgevangenis werkte en ook met video’s. Door de afwisseling blijven leerlingen langer betrokken bij het onderwerp.”

Jerry laat zijn collega’s graag zien hoe ze Frisse start kunnen toepassen. “Ik ben als zorgcoördinator natuurlijk meer betrokken bij deze lesstof dan een vakdocent. Door zowel in de studielessen als in de mentorlessen een onderwerp anders in te steken, houd je een grote groep betrokken. Bij het onderdeel Roken en Drugs geef ik ze bijvoorbeeld allemaal de opdracht een presentatie te maken over een specifiek genotmiddel. Zo komen ze allemaal aan bod én leren ze daarnaast aan welke eisen een presentatie moet voldoen. Twee vliegen in een klap.”

geel_rechts

Tips van Het Heerenlanden

 • Verwerk Frisse start door het studielesprogramma.
 • Zoek passende /leuke filmpjes bij de onderwerpen die je behandelt, zoals:
  • Wat doet alcohol met je?
  • Wat is groepsdruk?
 • Laat leerlingen vertellen wat zij hebben meegemaakt en hoe zij daar mee om zijn gegaan.
 • Geef ook persoonlijke voorbeelden van wat je hebt meegemaakt als het gaat om groepsdruk, alcohol, roken, enz.

Hulp durven zoeken

“Het is leuk om te zien hoe sommige leerlingen nadenken over de keuzes die ze moeten maken in hun nog jonge leven”, gaat Jerry verder. “Ik help ze te laten zien dat ze zichzelf dan vragen moeten durven stellen. Ook vertel ik erbij dat ze voor hulp kunnen aankloppen. Dan zie ik een bepaalde opluchting op hun gezichten. Het maakt me trots als ze vervolgens een vraag stellen die ze voorheen nooit eerder hadden durven stellen. Laatst nog klopte een meisje bij me aan van wie een niets verhullende foto rondging. Ze schaamde zich ervoor, ontkende dat zij de foto had verstuurd, maar zocht nu hulp om daarmee om te gaan.”

 

blauw_links

Over Het Heerenlanden

 • Aantal leerlingen
  • 825
 • Aantal docenten
  • 70-75
 • Gezonde school sinds
  • 2018
 • Themacertificaten
  • Roken, alcohol- en drugspreventie
  • Werkt aan: Welbevinden
  • Belangstelling voor: Voeding  

Ouders

Ook ouders waarderen dat de school via Frisse start aandacht besteedt aan alcohol- en drugspreventie. Dat hoort Jerry regelmatig terug. “Na een periode van tien weken stuur ik brugklasouders een update. Bijvoorbeeld dat we het in de les over roken en drugs hebben gehad. Zelf weten ouders niet altijd hoe ze daarover moeten beginnen. En ik merk dat ze ook niet altijd precies weten wat hun kinderen uitspoken. Door deze lessen ben ik me als vader ook bewuster geworden van de gevaren van alcohol. Ik hoop dat door onze aanpak de bewustwording bij ouders, maar ook bij de leerlingen groeit en ze elkaar aanspreken op gedrag.”

Groepsdruk

Door de onderwerpen binnen Frisse start kun je leerlingen ook op andere onderdelen positief beïnvloeden. Dat is voor Jerry een reden om ermee door te gaan. “Onlangs werd een meisje bij gym uitgelachen, omdat ze moeite had met een oefening. Een paar andere meiden voelden zich ook vaak buitengesloten. Ze hebben toen hun krachten gebundeld en zijn met z’n allen naar de leerkracht gestapt. We pakken zo’n probleem direct aan. Eerst hebben we de ‘uitlacher’ aan de tand gevoeld. Later hebben we de meiden de ‘uitlacher’ laten vertellen wat dat pestgedrag met hen doet. Die ‘groepsdruk’ van vijf tegenover één maakt wél indruk. Het is inmiddels twee jaar later en ik zie dat meisje vrolijk en zelfbewust rondlopen in school. Daar doe je het voor.”

roze_midden

Werken aan Roken, alcohol- en drugspreventie

Het Heerenlanden heeft het Themacertificaat voor Roken, alcohol- en drugspreventie. De school heeft dit behaald door onder andere stil te staan bij groepsdruk, voorlichting door bureau Halt. Youz kwam op school om voorlichting te geven aan ouders en leerlingen. Voor de bovenbouw gebruikte Het Heerenlanden In Charge van het Trimbos om zelfcontrole te trainen. Het is onderdeel van de Gezonde School-activiteit Helder op School: Samen Fris.

Het lesprogramma Frisse Start is voor de eerste klas van het vo. Het is een officiële Gezonde School-activiteit.

Meer lezen over Het Heerenlanden?

Leuk artikel? We horen graag je feedback!

Icoon Aan de slag

Stappenplan

Zin om aan de slag te gaan met de Gezonde School-aanpak? Lees op gezondeschool.nl hoe je dit doet.

Icoon Adviseur

Advies op maat

Je staat er niet alleen voor. De Gezonde School-adviseur helpt je op weg. Neem vrijblijvend contact op.

Icoon Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Wil je regelmatig inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.