GSA mooie vorm van leerlingparticipatie
“De GSA-vergaderingen van het Hofstad Lyceum zijn altijd een feestje”, zegt Flemming van de Graaf eerlijk. Het is superleuk om leerlingen en docenten in een compleet andere setting over belangrijke onderwerpen als gender en seksualiteit te horen praten. Een mooie en belangrijke vorm van leerlingparticipatie. In de GSA is iedereen gelijk.”
Flemming van de Graaf zat vroeger zelf op het Hofstad Lyceum. Destijds was er nog geen GSA. “Toen ik hier kwam werken en hoorde dat een leerling een GSA had opgericht, riep ik direct: hier moet ik bij! Niet per se omdat ik zelf homoseksueel ben, we zijn tenslotte veel meer dan het ‘homoclubje’ dat we weleens gekscherend genoemd worden.
'Niet bij alle leerlingen thuis wordt open over gender en seksualiteit gesproken.'
Nee, ik weet dat niet bij alle leerlingen thuis open over gender en seksualiteit gesproken wordt. Daarom wil ik ze op school leren wat er (nog meer) speelt in de wereld. Ik hoor graag hoe ze daarover denken.”
Genderneutrale toiletten
Flemming is de aanjager, of ‘de herinnermotor’, zoals hij dat zelf noemt. Favsta ziet het ook zo. Ze is al bijna drie jaar lid van GSA Hofstad, omdat ze het belangrijk vindt zich in te zetten voor haar medemens.
'Het is leuk om samen activiteiten te organiseren, zoals Paarse Vrijdag.'
“Het is leuk om samen activiteiten te organiseren, zoals Paarse Vrijdag. En om te brainstormen hoe we scholieren kunnen laten nadenken over gender en seksualiteit. Ik merk dat binnen de school veel leerlingen, maar ook docenten en de directie heel ruimdenkend zijn. De genderneutrale toiletten staan nu op de directieagenda. Zodra het ‘ruimteprobleem’ is opgelost, zie ik geen reden waarom ze er niet zullen komen. Dat hebben we dan samen bereikt.”
Knowledge gap
Hoewel Flemming trots is op de actieve GSA van zijn school, is er volgens hem nog veel werk te verrichten. “Het is goed om te merken dat kinderen het niet meer boeiend vinden dat ik homo ben.
'We moeten breder normaliseren.'
Maar we moeten breder normaliseren. Op het gebied van LHBTI+ (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, trans- en intersekse personen) is er nog een flinke knowledge gap te dichten. Het is meer dan de gay pride en Paarse Vrijdag. Daarom zet ik me ook zo actief in voor de GSA. Bij ons is het nu namelijk heel normaal om niet tegen, maar samen mét leerlingen over dit soort onderwerpen te praten. Dat zie ik als ons grootste resultaat.”
Verrijking
“Zonder de begeleiding van docenten zie je GSA’s opkomen, maar ook heel snel weer gaan”, gaat Flemming verder. “Zeker als veel actieve leden in hun examenjaar zitten, zoals Favsta. Dan moet je vrezen voor de voortgang.” Favsta hoopt natuurlijk dat ze slaagt, maar ook dat nieuwe leden haar taken van de GSA oppakken. Gelukkig zijn er al nieuwe aanmeldingen. “Ik zeg nieuwelingen altijd dat lid worden van de GSA helpt om te weten wat er speelt op school.
'Ik heb veel geleerd over respectvol met elkaar omgaan.'
Ik had namelijk echt geen idee dat er zoveel LHTBI-mensen op een school en in de wereld rondlopen. De afgelopen jaren heb ik veel geleerd over respectvol met elkaar omgaan.” Flemming benadrukt dat docenten en leerlingen elkaar op een andere manier leren kennen. “Dat zie ik echt als een verrijking.”
Over Flemming
- Wie
- Flemming van de Graaf
- Wat
- Docent en GSA-coördinator
- Waar
- Hofstad Lyceum Den Haag
- Missie
- “Leerlingen vertellen wat er speelt in de wereld en laten zien dat school een veilige plek is waar iedereen zichzelf mag en kan zijn.”
Tips van Flemming
- Zorg voor geld! Een budget is naast ‘er zijn’ het belangrijkste om echt iets te kunnen doen.
- De GSA moet vooral leuk zijn. Dus: koekjes bij de vergadering!
- Maak uren vrij van de GSA-coördinator op in de normjaartaak. Zo blijf je actief.
Wat is een GSA?
De GSA is een groep scholieren die vindt dat iedereen op hun school de vrijheid heeft te kunnen zijn wie ze zijn, zonder zich daarvoor te hoeven schamen of verantwoorden. Kijk op gsanetwerk.nl, een initiatief van COC Nederland, voor meer informatie. COC Nederland komt op voor de belangen van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, trans- en intersekse personen (LHBTI’s).
Over Favsta
- Wie
- Favsta
- Wat
- Leerling 6 vwo
- Waar
- Hofstad Lyceum Den Haag
- Missie
- “Een GSA is er voor elke leerling, zelfs voor leerlingen die denken de GSA niet nodig te hebben. Daarom is het zo belangrijk dat elke school zo’n commissie heeft.”
Werken aan Relaties en seksualiteit
Leerlingen in het voorgezet onderwijs ontdekken van alles over relaties en seksualiteit. Voor een veilig schoolklimaat en een gezonde ontwikkeling van leerlingen is het belangrijk hier aandacht aan te besteden. Met de Gezonde School-aanpak kun je hier op een structurele en onderbouwde manier aan werken.
Lees meer over werken aan Relaties en seksualiteit
Over het Hofstad Lyceum
- School
- Hofstad Lyceum Den Haag
- Aantal leerlingen
- 1.000
- Aantal docenten
- 100
- Bijzonder
- Een Gender and Sexuality Alliance (GSA) met 31 leden, waarvan 4 docenten.
Meer lezen over het Hofstand Lyceum?
Lees ook 'Praten over gender en seksualiteit.'
Stappenplan
Zin om aan de slag te gaan met de Gezonde School-aanpak? Lees op gezondeschool.nl hoe je dit doet.
Advies op maat
Je staat er niet alleen voor. De Gezonde School-adviseur helpt je op weg. Neem vrijblijvend contact op.
Blijf op de hoogte
Wil je regelmatig inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.