Schoolkippen leren de kinderen van alles: dat ze respect verdienen, dat je voor ze moet zorgen, dat je de hokken moet schoonmaken en dat alle kippen een eigen karaktertje hebben. Zelfs de grootste branieschoppers verzachten.
Leerling Deandre (11) is blij met de fruitbomen en ander groen op het schoolplein dat er is gekomen dankzij de regeling Jong Leren Eten. Over de dieren op de Laurens-Cupertinoschool is hij nog enthousiaster. Sinds een jaar worden er kippen en konijnen gehouden, in een groot hok waar ze alle ruimte hebben. “Er zijn maar weinig kinderen met een huisdier hier,” vertelt Deandre. Zijn ogen stralen. “Maar wíj hebben thuis een konijn.” Kippen waren echter helemaal nieuw voor de elfjarige leerling. Hij gaat geregeld bij ze in het hok zitten en vindt het ‘best leuk’ als ze dan op hem springen. “Dat doen ze als ik ze eten geef, ze zijn vooral gek op meelwormen.”
Impulsief
Doron Levy doet uit de doeken hoe de kippen op school zijn beland. “Onze directeur hoorde van een collega-directeur dat zij kuikens uit een broedmachine had. Voor we het wisten hadden we er vier op school.” Hij schiet in de lach. “Het was een impulsieve actie en het was verstandiger geweest om eerst draagvlak binnen het hele team te creëren. Want kippen trekken zich niets aan van vakanties en nu komt de zorg in die periodes voornamelijk op mij neer.” Toch zijn de kippen een enorme aanwinst voor de school. “Net als de konijnen; dat was een idee van een collega, bij wie ze tijdens vakanties logeren.”
Respect
Ook dieren bieden legio educatieve mogelijkheden, aldus Doron. “Ze leren de kinderen van alles: dat ze respect verdienen, dat je voor ze moet zorgen, dat je de hokken moet schoonmaken en dat alle kippen een eigen karaktertje hebben. Ik zie kinderen echt veranderen als ze bij de dieren zijn. Ik zie ze stuk voor stuk verzachten, zelfs de grootste branieschoppers.” En de kippen leggen eieren. “Dat is voor de kinderen echt magisch. Zo’n warm ei, dat er opeens is. We gebruiken ze bij de kookles maar we delen ze ook uit, dan mogen kinderen er een paar mee naar huis nemen.”
Een alpaca?
Sommige kinderen zijn allergisch voor de dieren, er zijn er ook een aantal die bang zijn. Daar wordt natuurlijk rekening mee houden, aldus Doron. “En het is juist prachtig als bange kinderen het dan toch voorzichtig gaan proberen. Echt leuk en wat mij betreft mogen er nog veel meer dieren komen. Een alpaca bijvoorbeeld?” Doron grijnst: “ik zie dat helemaal zitten! Nee hoor, grapje. We moeten er ook rekening mee houden dat we midden in een woonwijk zitten. Maar over de haan heeft gelukkig nog niemand van onze buren aan de bel getrokken. Dat is dan wel een voordeel in een wijk als deze: mensen klagen niet snel.”
Tips van Doron
- Zorg voor draagvlak binnen het hele team.
- Bespreek direct hoe je de verzorging tijdens vakanties regelt.
- Maak de (bovenbouw)groep verantwoordelijk voor het voeren van de dieren en het schoonmaken van de hokken.
- Stimuleer de onderbouwdocenten om samen naar de dieren te gaan.
Over Doron
- Wie
- Doron Levy
- Wat
- Ondersteuner
- Weerbaarheidstrainer
- Gezonde School-coördinator
- Waar
- Sbo Laurens-Cupertinoschool in Rotterdam
- Missie
- ‘In alles een voorbeeld geven en niets opleggen’
Werken aan Milieu en natuur
Contact met de natuur is heel gezond voor leerlingen. Het leidt tot meer geluk en minder stress. Alle reden dus om hier als school aandacht aan te besteden. Dat kan door het themacertificaat Milieu en natuur van Gezonde School te behalen.
Lees meer over werken aan Milieu en natuur met de Gezonde School-aanpak.
Over de stimuleringsbijdrage Jong Leren Eten
Kinderen op een praktisch manier bewust maken van gezonde voeding, zodat ze leren om bewustere keuzes te maken. Dat is het doel van GrowWizzKid. De lesmethode verbindt voedseleducatie, natuur, techniek, duurzaamheid en innovatie aan bestaande leerlijnen.
Over Laurens-Cupertino
- School:
- Sbo Laurens-Cupertinoschool in Rotterdam
- Aantal leerlingen:
- 120
- Aantal docenten:
- 25
- Plannen:
- Gezonde School worden
In deze video vertelt Doron over het groene schoolplein, de schoolkippen én de schoolkonijnen.
Meer van deze school
Meer lezen over de Laurens-Cupertinoschool in Rotterdam? Zie ook:
Stappenplan
Zin om aan de slag te gaan met de Gezonde School-aanpak? Lees op gezondeschool.nl hoe je dit doet.
Advies op maat
Je staat er niet alleen voor. De Gezonde School-adviseur helpt je op weg. Neem vrijblijvend contact op.
Blijf op de hoogte
Wil je regelmatig inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.