Ib’er Ine Lammerschop vertelt hoe Basisschool Sint Oda uit Maastricht iedereen binnen en buiten school enthousiast maakte voor veranderingen. “Aandacht voor draagvlak is belangrijk als je wilt dat je plannen slagen.”
Je gaat als school aan de slag met de thema’s van Gezond School. Dat betekent dat er ook nieuwe plannen op tafel komen. Hoe krijg je iedereen binnen en buiten school mee? Gezonde School adviseert vijf stappen voor het creëren van draagvlak:
- Breng in kaart
- Informeer
- Enthousiasmeer
- Breng in beweging
- Blijf in beweging
Over Ine
- Wie
- Ine Lammerschop
- Wat
- Ib’er en lid managementteam
- Uitdaging
- De kinderen bij een sportclub krijgen en ze daar houden.
- Trots op
- De vele kinderen die Sint Oda al naar sportclubs hebben geleid en het enthousiasme voor de naschoolse sporturen.
- Droom
- Dat alle kinderen gaan sporten! Het is goed voor het welbevinden, voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en het leren samenwerken.
Gebruik je het stappenplan van Gezonde School?
“Het is niet dat ik het stappenplan erbij pak, maar het zijn logische stappen die we deels al vanzelf zo oppakken.”
Hoe pak je het creëren van draagvlak per stap aan?
“Breng in kaart gaat om het bekijken van de belangen van de betrokkenen. Zo kijken wij bij onze keuze voor de thema’s wel naar wat de ouders vinden. We zien dat voeding best gevoelig ligt bij ze. Ouders vinden dat ze zelf bepalen wat ze hun kinderen te eten geven. We sluiten niet uit dat we nog eens met dit certificaat aan de slag gaan, maar in deze coronatijd waarin mensen al sneller geprikkeld zijn, pakken we dit thema niet aan.
We bekijken of de extra werkzaamheden wel haalbaar zijn.
Ook bekijken we of de extra werkzaamheden voor het halen van certificaten of organiseren van activiteiten wel haalbaar zijn voor docenten. Onze vakdocent gym kon hen bijvoorbeeld juist werk uit handen nemen. Dat doet natuurlijk veel voor het draagvlak.”
Over Sint Oda
- School
- Basisschool Sint Oda
- Aantal leerlingen
- 150
- Aantal docenten
- 12
- Themacertificaten
- Bewegen en sport
- Fysieke veiligheid
- Bezig met
- Relaties en seksualiteit
- Welbevinden
En informeren en enthousiasmeren?
“Dat doen we zeker. Het helpt als je ouders, leerlingen of docenten goed informeert en ze kunt laten zien welk voordeel ze erbij hebben. De motorische test bijvoorbeeld geeft objectieve informatie over de motorische ontwikkeling van een kind. Zo geef je een ouder helder inzicht in waarom het goed is voor het kind om iets te doen aan sport en bewegen. En als we daarnaast ook informatie geven over het Sportfonds, dan weten ouders ook direct dat kosten geen bezwaar hoeven te zijn. Ook zie ik dat het enthousiasme van onze vakdocent Maud ondersteunend is bij het creëren van draagvlak voor activiteiten.”
Tips van Ine
- Plan na de motorische test een evaluatie met elkaar om de resultaten te bespreken. Vergeet ook de informele overleggen tussendoor niet.
- Ga samen na of het wel het juiste moment is voor sportondersteuning. Als het gezin al andere hulpverlening heeft, kan het te veel worden.
- Vertel ouders direct over het Jeugdfonds Sport of andere financiële ondersteuning als je met hen overlegt over aanmelding bij sportvereniging. Ouders hoeven hier dan niet zelf over te beginnen.
- Een Gezonde School-coördinator helpt om de boel aan te jagen.
Hoe zorg je voor het in beweging komen en blijven?
“Een persoonlijke aanpak helpt vaak goed. Zoals bijvoorbeeld een sportieve moeder een keer aanspreken om te vragen of zij wil helpen bij de sportdag.
En het helpt ook dat er collega’s zijn die op specifieke vlakken ondersteuning bieden. Zo is onze onderwijsassistent Esther ook eventorganisator en organiseert zij mede de sportdagen of speciale activiteiten. Daar regelt zij dan ook de hulp van ouders bij. Desirée is onze Gezonde School-coördinator. Zij is echt een aanjager en blijft de thema’s onder de aandacht brengen. Dat is heel prettig als een team al zoveel werk heeft.”
Ine Lammerschop werd ib'er van het jaar!
In 2021 is Ine Lammerschop ib’er van het jaar geworden. Kijk hoe zij verrast wordt met deze eervolle titel.
Meer lezen over basisschool Sint Oda
Op basisschool Sint Oda werken de ib'er en vakleerkracht intensief samen om leerlingen in beweging te krijgen.
Ouders en verzorgers betrekken bij een gezonde leefstijl van leerlingen? Lees hoe basisschool Sint Oda het doet.
Stappenplan
Zin om aan de slag te gaan met de Gezonde School-aanpak? Lees op gezondeschool.nl hoe je dit doet.
Advies op maat
Je staat er niet alleen voor. De Gezonde School-adviseur helpt je op weg. Neem vrijblijvend contact op.
Blijf op de hoogte
Wil je regelmatig inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.