Leerlingen beleven voedselketen in leerstraat

Sandra van Ham
Talentencampus
Venlo

Leerkracht Sandra van Ham van de Talentencampus Venlo zou wel willen dat het hele onderwijs een leerstraat was. De leerlingen onderzoeken dat het een lieve lust is en alle zintuigen komen aan bod. Ook haar leerlingen van groep 7 zijn dolblij als ze aan de slag mogen met Kokkerelli. In deze leerstraat staat altijd een product centraal, bijvoorbeeld een tomaat, paprika, aardbei of asperge.

“Eigenlijk zijn we er gewoon ingerold”, vertelt Sandra. “De mensen van Kokkerelli vroegen of we een keer mee wilden doen met de Kokkerelli Tour. Dat wilden we wel, want deze leerstraat past bij de manier waarop wij het onderwijs vormgeven. We werken met kernconcepten voor wereldoriëntatie, waarbij kinderen zelf de wereld ontdekken en onderzoeken. De leerstraat sluit aan op het kernconcept Groei en leven.” Die ene keer smaakte naar meer.

Van zaadje tot verse tomatensoep

Sandra legt uit hoe een leerstraat werkt: “Eerst krijgen de kinderen een introductieles op school over een groente- of fruitsoort. Als docent verzorg je die les zelf, met materiaal van Kokkerelli. Daarna kun je met je groep een bezoek brengen aan een teler, maar dat hebben wij nog niet gedaan. Wel zijn we verschillende keren naar de keuken van Kokkerelli geweest. De kinderen krijgen daar een koksmuts op en een schort om en de groep wordt in tweeën gesplitst. Het ene deel krijgt uitleg over het product: van zaadje tot plantje. Ze mogen voelen, proeven en ruiken. De andere kinderen worden verdeeld over vier kookeilanden. Samen met een begeleider kokkerellen ze erop los. Na een tijdje wisselen de twee groepen van plek en ten slotte wordt het gerecht gezamenlijk opgegeten. De recepten gaan na afloop mee naar huis. Later evalueren we de activiteit op school.”

Afbeelding
Paprika's

Even de school uit

Ook haar collega-docenten zijn enthousiast. “Het is leuk om even de school uit te zijn”, zegt Sandra. “De kinderen leren niet alleen hoe groente- en fruitsoorten groeien, maar ervaren ook dat ze op een eenvoudige manier een lekkere en gezonde maaltijd kunnen maken. Zelf hoeven we weinig te doen in de voorbereiding, we regelen alleen het vervoer. We vragen ouders om te rijden, zodat zij ook betrokken zijn. Sommige ouders blijven bij de activiteit en proeven mee. Zij zijn vaak verrast door de lekkere smaak van de verse producten.”

Traktatiebeleid

Sandra hoopt dat de kinderen de gerechten thuis nog een keer gaan bereiden, samen met hun ouders. “Maar dat hebben we niet in de hand.” Ook op andere manieren worden de kinderen gestimuleerd om gezond te eten. Sandra: “Dat doen we bijvoorbeeld door het traktatiebeleid aan te passen, zodat kinderen ervaren dat gezonde traktaties net zo lekker kunnen zijn als chips of snoep.”

Afbeelding
In de keuken

Gezonde kroket

Leerlingen van de Talentencampus hebben meegeholpen met de ontwikkeling van een gezonde kroket. In de ‘kidspanels’ van Kokkerelli testen kinderen producten en helpen ze om nieuwe voedingsconcepten te ontwikkelen. Sandra: “Onze leerlingen werden meegenomen in het hele ontwerpproces. Daarna kwamen de mensen van Kokkerelli bij ons terug met verschillende prototypes en mochten de kinderen de kroketten beoordelen. Hoe voelt de kroket? Is hij krokant genoeg? Hoe smaakt hij? Moet hij zoeter of juist pittiger zijn? De definitieve kroket is uiteindelijk bij een restaurant van de Efteling terechtgekomen!”

lime_midden

Over Sandra

 • Wie
  • Sandra van Ham
 • Wat
  • Leerkracht bovenbouw basisonderwijs, coördinator gedrag en opleidingscoördinator
 • Waar
 • Missie
  • Dat elk kind opgroeit tot een gelukkig en gezond mens vol zelfvertrouwen. Dat het tegen een stootje kan, zich niet gek laat maken en zijn of haar droom achternagaat.
geel_midden

Tips van Sandra

 • Zoek aansluiting bij het lesprogramma van je school. Als dat niet lukt, geef je er gewoon een draai aan, zodat de leerstraat er wel bij past. Kokkerelli is veel te leuk om niet te doen!
 • Vraag ouders om te rijden bij deze activiteit. Dan kunnen ze mee proeven en worden ze hopelijk enthousiast om thuis gezond te koken met de kinderen.
roze_midden

Over de Kokkerelli leerstraat

Kokkerelli is een erkende Gezonde School-activiteit, waarbij leerlingen op een leuke, zintuiglijke en ontdekkende manier in zes stappen de hele voedselketen beleven. Ze zien, horen, voelen, ruiken, bereiden en proeven op school, op locatie bij de teler en in de keuken. Kokkerelli is in te zetten voor het gezondheidsthema Voeding van Gezonde School.

Lees meer over Kokkerelli.

lime_midden

Over Talentencampus Venlo

 • School
  • Talentencampus Venlo
 • Aantal leerlingen
  • 490
 • Aantal docenten
  • 55
 • Bijzonder
  • We werken met kernconcepten voor wereldoriëntatie, waarbij kinderen zelf de wereld ontdekken en onderzoeken. De leerstraat sluit aan op het kernconcept ‘Groei en leven’.”

Leuk artikel? We horen graag je feedback!

Icoon Aan de slag

Stappenplan

Zin om aan de slag te gaan met de Gezonde School-aanpak? Lees op gezondeschool.nl hoe je dit doet.

Icoon Adviseur

Advies op maat

Je staat er niet alleen voor. De Gezonde School-adviseur helpt je op weg. Neem vrijblijvend contact op.

Icoon Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Wil je regelmatig inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.