Lekker Fit! steeds normaler in Rotterdam

Mike Jonk
De Wissel
Rotterdam

Basisschool De Wissel uit Rotterdam werkt al 4 jaar met Lekker Fit! Mike Jonk, gymdocent van Lekker Fit! op De Wissel, ziet dat er sindsdien veel positief veranderd is op school. Ook is het gelukt de ouders mee te krijgen die vroeger vonden dat zij bepaalden wat er in de lunchtrommel van hun kinderen ging.

“Alle kinderen op school hebben drie beweegmomenten in de week. Sommige groepen krijgen drie keer gymles en andere groepen krijgen twee keer gym en één keer zwemles. Tijdens de lesdag doen de leerkrachten ook SmartBreaks. Dat zijn korte pauzes van vijf minuten waarbij de kinderen even van hun stoel komen om te bewegen. We drinken op school alleen water en voor hun tussendoortje om 10.00 uur nemen de kinderen fruit mee. Voor tussen de middag mogen ze ook alleen gezond eten meenemen. Daarnaast is er het lesprogramma Lekker Fit! Elk leerjaar behandelt twee lesboekjes over gezond eten en bewegen.”

 

Is er ook een naschools aanbod?

“Na schooltijd hebben wij de School Sport Vereniging. Waarin we multisport, taekwondo, dansen, kickboksen, zaalvoetbal, hockey en turnen aanbieden. Diverse verenigingen geven dan les in de gymzaal naast de school, zodat de kinderen kennis kunnen maken met verschillende sporten. Zo hopen we dat ze ook na school structureel gaan sporten en hopelijk bijven ze dat hun hele leven doen.” 
 

Hoe gaat het na vier jaar Lekker Fit!?

“Lekker Fit! staat nu zo sterk en goed, dat het normaal is voor de kinderen. Iedereen heeft een waterfles van school gekregen en als een van de kinderen een pakje drinken heeft, dan valt dat op. We doen ieder jaar een fit-test waarbij de conditie en motorische vaardigheden worden getest en we wegen en meten de kinderen. Als er kinderen bij zijn die te snel aankomen, dan gaan we in gesprek met de ouders, zodat er thuis aandacht aan besteed wordt. Ook verwijzen we door naar de diëtiste. Die uren zijn inbegrepen bij Lekker Fit!”

Afbeelding
Volleybal

Een groot verschil met vier jaar geleden?

“Zeker. Toen zagen we nog dat kinderen van alles meenamen. Cola en andere zoete drankjes, maar ook frikadelbroodjes of croissantjes voor de lunch. Nu komt dat bijna niet meer voor. Ze corrigeren zelfs elkaar als iemand eens iets ongezonds meeneemt naar school. Ze zijn bewuster gemaakt van wat goed voor ze is en wat niet. Als het toch een keer gebeurt, krijgt het kind een briefje mee naar huis waarop staat dat het niet past bij ons Lekker Fit!-beleid.”
 

Was het lastig om ouders mee te krijgen?

“Dat heeft wel tijd gekost, ja. Vier jaar geleden moesten we regelmatig in gesprek met groepen ouders die vonden dat ze zelf mochten bepalen wat hun kind mee naar school kreeg. We legden hen dan uit dat ons nieuwe beleid veel voordelen voor ze had. Dat hun kinderen meer gymlessen kregen en mee mochten doen aan allerlei sporttoernooien in Rotterdam. En daarnaast, wat kan er op tegen zijn dat we iets gezonds willen voor de kinderen? Nu zijn we zo ver dat iedereen erachter staat. De ouders van onze jongste leerlingen wisten bovendien bij het inschrijven al dat we met Lekker Fit! werken, dus voor hen was het een bewuste keuze. Hierdoor is het steeds makkelijker om het beleid vol te houden.”
 

Hoe zit het met trakteren?

“Kinderen die gezond trakteren komen met hun foto op de traktatiemuur. Dat werkt goed. Veel kinderen willen gezond trakteren, omdat ze weten dat de docenten en ik dat fijn vinden. Ook gebruiken we een slogan die het traktatiebeleid ondersteunt: één is genoeg en klein is oké. Een traktatie hoeft niet groot te zijn, want je hebt er al snel dertig per jaar in een klas.”
 

Kun je je eigen draai geven aan Lekker Fit!?

“Ja, dat kan zeker. Ik hou me wel aan de doelen van het programma en de leerdoelen voor elk jaar, maar daarnaast kan ik ook mijn eigen ideeën kwijt. Ik ben blij met de docenten en de directie van De Wissel. Zij staan volledig achter mij en achter Lekker Fit! We zijn een team en dat maakt dat ik nieuwe ideeën ook goed van de grond krijg. Gymdocenten van Lekker Fit! wisselen ook regelmatig ideeën met elkaar uit.”

lime_midden

Over Mike

 • Wie:
  • Mike Jonk
 • Wat:
  • Vakdocent gym Lekker Fit!
 • Waar:
  • Basisschool De Wissel, Rotterdam Zuid
 • Missie:
  • Kinderen met plezier beter leren bewegen.
geel_midden

Tips van Mike

 • Maak leerlingen al bij hun start op school bekend met Lekker Fit! Dan zijn ze er meteen aan gewend en is het normaal.
 • Zorg dat leerkrachten en directie achter het programma staan en dat iedereen weet waarom het belangrijk is.
roze_midden

Over Lekker Fit!

Lekker Fit! is een programma van de Gemeente Rotterdam. Sinds 2005 werkt het programma aan het tegengaan van overgewicht onder Rotterdamse kinderen en jongeren.

Lekker Fit! bestaat uit lespakketten voor groep 1 t/m 8 van de basisschool over voeding, bewegen en het maken van gezonde keuzes. Daarnaast wordt de theorie direct in praktijk gebracht met een stappenplan voor gedragsverandering en het maken van groeps- en individuele afspraken.

lime_midden

Over De Wissel

 • School:
  • Basisschool De Wissel
 • Aantal leerlingen:
  • 350
 • Aantal medewerkers:
  • 30
 • Themacertificaten:
  • Voeding
 • Bezig met:
  • Bewegen en sport
  • Relaties en seksualiteit
 • Plannen:
  • Schoolpleinen beter inrichten voor bewegen en sporten, zodat de leerlingen tijdens de pauzes meer gaan bewegen. Mogelijk schaft De Wissel een Lü-bord aan voor bewegend leren.
Externe video URL

Wie is Lekker Fit!-docent Mike Jonk?

Leuk artikel? We horen graag je feedback!

Icoon Aan de slag

Stappenplan

Zin om aan de slag te gaan met de Gezonde School-aanpak? Lees op gezondeschool.nl hoe je dit doet.

Icoon Adviseur

Advies op maat

Je staat er niet alleen voor. De Gezonde School-adviseur helpt je op weg. Neem vrijblijvend contact op.

Icoon Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Wil je regelmatig inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.