Waarom partner worden van Leefstijlakkoord?

Petra Janssen (Montessorischool) en Ankie Billekens (gemeente)
Venray

Venray wil de gemeente zijn waar de gezondste jeugd van Nederland woont. Het Leefstijlakkoord dat ondertekend is door bedrijven en scholen en andere organisaties moet daarbij helpen. De Montessorischool is een van de scholen die het ondertekende. Het Leefstijlakkoord stimuleert alle partijen werk te maken van een gezonde leefstijl.

Kinderen gezond laten opgroeien. Dat staat in de ondertitel van het Leefstijlakkoord Venray. JOGG (Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst)-regisseur Ankie Billekens legt in Venray verbindingen tussen sport, leefstijl en bewegen. Ze is blij dat naast bedrijven en instellingen ook zoveel scholen het akkoord hebben ondertekend. “Een gezonde toekomst begint bij de jeugd. Scholen en kinderopvangorganisaties spelen daarbij een essentiële rol.”

Jonge leefstijlambassadeurs

“Laat ik vooropstellen dat het akkoord niet van de gemeente is, maar van Venray. Wij zijn initiatiefnemer en aanjager. We hebben 13 projecten afgebakend. Het project Jonge leefstijlambassadeurs is daarbij specifiek bedoeld voor het onderwijs. Zelfsturende teams voeren het plan uit, en ik of een van mijn collega’s van Venray Beweegt haken aan en denken mee. Wij verbinden, ondersteunen en faciliteren, maar onze partners doen vooral het werk.”

Afbeelding
Foto uitreiking leefstijlambassadeurs

Rol van de school

Petra Janssen is als directeur van de Montessorischool Venray een van de partners van de gemeente. Ze ziet in het leefstijlakkoord veel thema’s van Gezonde School terug. Volgens Petra ligt het aan de school of projecten van de grond komen. “Wil je een gezonde school zijn, dan moet je daar actief aan werken. De gemeente komt met haalbare initiatieven en inspireert en motiveert met nieuwsbrieven. Ook komt Ankie als mijn vaste aanspreekpunt regelmatig langs op school. Die korte lijn is prettig. Ze denkt bovendien goed mee. Bijvoorbeeld waar kansen liggen om subsidie aan te vragen. Door die samenwerking kunnen wij op ons schoolplein een voedselbos realiseren.”

Kinderen hebben de beste ideeën

Petra is enthousiast over de samenwerking en over de initiatieven van de gemeente. “Veel van wat wij doen rond gezondheid, zien we terug in het Leefstijlakkoord. Omdat we betrokken willen zijn bij de regio, hebben we over ondertekenen van het akkoord geen moment getwijfeld. De initiatieven verrijken ons beleid.” Een goed voorbeeld daarvan vindt Petra het project Jonge leefstijlambassadeurs. “Sinds 2021 hebben wij er drie op onze school rondlopen. En ja, dat zijn kinderen. Want leerlingparticipatie werkt. Het is de beste manier om iedereen binnen de school mee of enthousiast te krijgen.” Ankie benadrukt dat het Montessorischool dit goed heeft opgepakt. “Voorheen was het onderwijs nog weleens een onbereikbare partner, maar die relatie verbetert. De energie van onze partners helpt ons nieuwe projecten op te zetten. En wie komen er dan met de beste ideeën? Juist, kinderen!”

Afbeelding
Kabelbaan

Ruimte om samen te werken

Ankie hoopt dat de scholen in Venray elkaar gaan inspireren en motiveren Gezonde School te worden. “We hebben nu vijf Gezonde Scholen in Venray. Gezonde Scholen op alle thema’s is een project van de lange adem. Wat helpt, is de juiste partners binnen het Leefstijlakkoord aan elkaar koppelen. Daardoor ontstaan bijzondere samenwerkingen.” Ook Petra ziet voor haar school kansen in unieke samenwerkingen. “Onze school is gekoppeld aan Hotel-Restaurant Asteria Venray. Door de huidige maatregelen krijgen we helaas nog niet veel van de grond. Maar hoe leuk zou het zijn als onze kinderen straks in een professionele keuken gezonde hapjes kunnen maken? Of vragen kunnen stellen over voeding aan een echte kok? Dat soort lessen blijven beter hangen dan een gezonde lunch op school. En daardoor zal het bijdragen aan een gezonde leefstijl.”

Gezondste jeugd in Venray

Voor de gemeente is het ‘project’ geslaagd als ze met de partners kunnen terugkijken op mooie samenwerkingen, waarin resultaat wordt geboekt. “Hoe klein ook”, benadrukt Ankie. “Want juist door het samen te doen, kun je effectief aan een gezonde omgeving werken. En niet alleen op school. We hebben een mooie ambitie voor 2022: de gemeente zijn waar de gezondste jeugd van Nederland woont. Daar gaan we voor.”

geel_midden

Tips van Petra

 • Als je ideeën hebt, kijk dan eerst op Gezondeschool.nl of er al soortgelijke initiatieven bestaan.
 • Laat kinderen ideeën bedenken om doelen uit het Leefstijlakkoord te behalen. Zo krijg je iedereen op school mee!
lime_midden

Over Petra

 • Wie
  • Petra Janssen
 • Wat
  • Directeur Montessorischool Venray
 • Waar
  • Venray
 • Droom
  • “Een groene buitenruimte met inspirerende leer-werkplekken. Het voedselbos is een nieuwe stap in die richting.”
roze_midden

Leerlingparticipatie en de Gezonde School-aanpak

Hoe ouder kinderen worden, hoe meer de verantwoordelijkheid voor hun (on)gezonde leefstijl bij henzelf ligt. Gezondheidsbevordering op school heeft effect. Laat leerlingen daarom een rol spelen bij de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van de Gezonde School-aanpak.

Lees meer over werken aan leerlingparticipatie met de Gezonde School-aanpak

lime_midden

Over Montessorischool Venray

 • School:
 • Aantal leerlingen:
  • 180
 • Aantal docenten:
  • 14
 • Gezonde School sinds:
  • 2015
 • Themacertificaten:
  • Voeding
  • Welbevinden

Meer lezen over Montessorischool Venray?

Leuk artikel? We horen graag je feedback!

Icoon Aan de slag

Stappenplan

Zin om aan de slag te gaan met de Gezonde School-aanpak? Lees op gezondeschool.nl hoe je dit doet.

Icoon Adviseur

Advies op maat

Je staat er niet alleen voor. De Gezonde School-adviseur helpt je op weg. Neem vrijblijvend contact op.

Icoon Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Wil je regelmatig inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.