Meer bewegen, beter presteren

Nicky Freriks
De Waterhof
Delft

“Bewegen gedurende de hele schooldag is goed voor de band die je hebt met je klas", vertelt leerkracht Nicky Freriks. "Je geeft aan dat je begrijpt dat luisteren en vragen stellen concentratie en doorzettingsvermogen vergt. Je komt leerlingen tegemoet door even een andere werkvorm te doen waarbij ze kunnen bewegen. Maar ik zal nooit de instructie overslaan en oefenen in een boek hoort er ook gewoon bij.”

Meer dan energie kwijtraken

Dat kinderen bewegen is belangrijk, daar is iedereen het over eens, maar Nicky wil meer: “De verbinding tussen bewegen en de resultaten, dat is waar het om gaat!” Dat is een langdurig proces, dat volgens Nicky stap voor stap beter wordt: “Het begint met het bewustzijn dat het meer is dan even wat energie kwijtraken en daarna weer stil aan de sommen of werkwoordspelling stampen. Juist dat soort opdrachten kun je heel mooi verweven met bewegen.”

Over Nicky

 • Wie
  • Nicky Feriks
 • Wat
  • Leerkracht groep 7
 • Waar
  • De Waterhof
 • Missie
  • ​​​​​​​Als leerkracht wil ik vooral weten hoe ik beweging praktisch in mijn lessen kan inzetten en ervoor kan zorgen dat de dynamische schooldag bijdraagt aan de leerresultaten.

Competitie

Er zijn ook kanttekeningen. Nicky merkt dat de motivatie van de leerlingen om te leren met beweegoefeningen afneemt in de bovenbouw. Net als Nick en Laura is hij onderdeel van het beweegteam: “Het beweegteam zoekt dan naar alternatieven. Effectiviteit is daarbij belangrijk, we willen niet koste wat het kost met de methode werken omdat we die nou eenmaal hebben.” Het is ook een kwestie van blijven proberen wat werkt. Nicky: “In de bovenbouw wordt competitie bijvoorbeeld spannend gevonden. Voor hen kun je dat competitie-aspect meer benadrukken. Dit zijn ook vaardigheden waar oudere kinderen meer ontwikkeling in nodig hebben. Betekent competitie per se willen winnen? Dat je beter bent dan een ander? Dit zijn punten die je mee kunt nemen vanuit het beweegonderwijs.”

Tips van Nicky

 • Geef eens een les werkwoordspelling of rekenen buiten. Kijk wat het doet met leerlingen. 
 • Zoek online naar oefeningen. Doe dit voor verschillende vakken, zodat je beweegopdrachten hebt klaarliggen en je ze kunt inzetten als je merkt dat je klas onrustig is.
 • Zoek binnen jouw school collega’s die ook meer beweging willen. Klein beginnen is prima.

Beweeg Wijs

De methode Beweeg Wijs zorgt ervoor dat leerlingen meer gaan bewegen op belangrijke vrije beweegmomenten. Een beweegteam stimuleert een intensiever gebruik van het schoolplein. De school krijgt begeleiding bij het ontwikkelen van een compleet jaarprogramma. Er zijn nog vele andere Gezonde School-activiteiten voor de dynamische schooldag. Hiervan is de effectiviteit beoordeeld. Leuk is om bijvoorbeeld de Gezonde School-activiteit The Daily Mile in te zetten naast energizers.

blauw_links

Over De Waterhof

 • School 
  • De Waterhof
 • Aantal leerlingen 
  • 300
 • Aantal docenten 
  • 30
 • Themacertificaat 
  • Bewegen en Sport
 • Bijzonder 
  • Het team is onder leiding van Nick bezig met het inrichten van een dynamische schooldag.

Wilma van der Leeden, directeur De Waterhof

“Zitten is het nieuwe roken. Daarom willen we kinderen al op jonge leeftijd laten bewegen en laten ervaren hoe het ze kan helpen om zich beter te concentreren en te leren. Ik ben ontzettend trots op wat Nick heeft neergezet. Zo’n motor heb je écht nodig hoor! Het is belangrijk dat het vanuit de leerkrachten zelf kwam. Iedereen kon zijn of haar dromen voor de school delen en bewegen en sport kwam daarbij veel terug. Bewegend leren en leren bewegen is één van de vier leerlijnen in onze visie geworden. Naast alle leeropbrengsten merkten we dat ook de kinderen er blij van werden en dat heeft er echt voor gezorgd dat we het bewegen verankerd hebben in onze visie.”

roze_rechts

Laura Quist, moeder en lid beweegteam

“Ik vind de dynamische schooldag op De Waterhof echt supergaaf. Ik ben dan ook lid van het beweegteam dat hoort bij Beweeg Wijs. Het beweegteam stimuleert een intensiever gebruik van het schoolplein. Mijn jongste wordt altijd helemaal blij als hij 's ochtends op school komt en ziet dat alles klaargezet wordt. Mijn tweeling zit in groep 8 en zij vinden het juist weer heel leuk om de jongere kinderen te begeleiden. Tijdens de lockdown was ik ervan onder de indruk hoe mijn kinderen het dansje dat ik opzette van A tot Z kenden. Dat doen ze thuis niet, dus dat hebben ze op school geleerd. Ook in de lockdown konden de kids tussendoor bewegen. Als het even niet zo flexibel ging als ik had gehoopt, vroeg ik: 'Zullen we even dat dansje doen of die oefening met de tafels?' En dan ging het daarna weer.”

Rick Burgering, buurtsportcoach in de wijk Tanthof

“Basisschool De Waterhof staat in de wijk Tanthof. Al bijna twee jaar stimuleer ik de wijk om te bewegen met leuke sportactiviteiten, clinics en andere evenementen. Als buurtsportcoaches zijn we het gezicht van de wijk en proberen we kinderen en hun ouders een zo goed mogelijk beeld te geven van sportmogelijkheden in Delft.

We helpen de kinderen om hun (sportieve) talenten te ontplooien. Omdat De Waterhof een dynamische schooldag heeft, is de link natuurlijk snel gemaakt. Nick en ik verzorgen regelmatig clinics in de lessen op De Waterhof en soms vertel ik er over onze nieuwe activiteiten. De buurtsportcoaches in Delft organiseren buiten schooltijd twee keer per week lessen voor basisschoolleerlingen. Ik weet niet of het toeval is, maar van de 25 leerlingen die daaraan meedoen, komen 20+ van de Waterhof. Je ziet duidelijk dat bewegen een belangrijke pijler is op die school en daar plukken wij als buurtsportcoaches ook weer de vruchten van.”

 

Meer lezen over De Waterhof

Vakleerkracht Nick Keijser is de drijvende kracht achter de dynamische schooldag op De Waterhof in Delft. Lees ook zijn verhaal.

Leuk artikel? We horen graag je feedback!

Icoon Aan de slag

Stappenplan

Zin om aan de slag te gaan met de Gezonde School-aanpak? Lees op gezondeschool.nl hoe je dit doet.

Icoon Adviseur

Advies op maat

Je staat er niet alleen voor. De Gezonde School-adviseur helpt je op weg. Neem vrijblijvend contact op.

Icoon Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Wil je regelmatig inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.