Toolkit Schoolpleinen: tips om kinderen meer te laten bewegen

Voldoende, veelzijdig en intensief bewegen heeft een positief effect op de fysieke en mentale ontwikkeling van kinderen. Maar hoe zorg je ervoor dat je schoolplein hier aan tegemoet komt? 

Met de Toolkit Schoolpleinen van Kenniscentrum Sport & Bewegen krijg je inzicht in hoeverre het schoolplein op jouw school kinderen uitdaagt om te bewegen en ontvang je concrete tips om kinderen voldoende, veelzijdig en intensief te laten bewegen. De toolkit is bedoeld voor professionals in het primair onderwijs.

​​De Toolkit Schoolpleinen bestaat uit twee onderdelen. Met behulp van het kijkkader breng je de huidige situatie van het beweeggedrag van kinderen op het schoolplein in kaart. De resultaten van het kijkkader kunnen besproken worden binnen de school, bijvoorbeeld met leerkrachten, directie en andere betrokkenen. In het tipsheet staan tien tips beschreven die bijdragen aan het stimuleren van voldoende, veelzijdig en intensief bewegen van kinderen op het schoolplein. Dit zorgt voor een betere concentratie, meer rust in de klas en voorkomt dat leerkrachten veel tijd kwijt zijn aan het oplossen van conflicten.

Zo gebruik je de Toolkit Schoolpleinen

Gebruik het Kijkkader uit de toolkit om inzicht te krijgen in de huidige situatie van het schoolplein op jouw school. Verdiep je in hoe actief kinderen zijn, welke elementen er aanwezig zijn en wissel resultaten uit met collega’s. Vervolgens kun je de tips van het Tipsheet gebruiken om het beweeggedrag van kinderen te stimuleren.

Naar de Toolkit Schoolpleinen van Kenniscentrum Sport & Bewegen